СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина X, брой 7, 2013

Сгради от стъкло

Сгради от стъкло

Сгради от стъкло - понякога блестят като гигантски диамант сред сгради от стоманобетон и стомана, друг път проблясват в различни нюанси на фона на яркото слънце, понякога приличат на големи стъклени капки по повърхността на езерни води, или пък, сливайки се с околната среда, заради прозрачността си, служат за вход и отвеждат към вътрешността на сградата, разположена под нивото на терена. Многообхватни може да са приложенията и излъчванията на сградите, в които стъклото е преобладаващ конструктивен материал.

Открито почти случайно, преди повече от 4000 години, стъклото днес е един от най-често използваните материали в строителството. През годините производството се усъвършенства до технология на създаване на листове, достатъчно устойчиви, за да се използват като строителен материал.

Днес стъклото се използва за прозорци, врати, вътрешни и външни стени, фасадни покрития, отделни архитектурни детайли, стъклени тухли и др.

Когато стъклото започва да заема важна част в архитектурата, неговото предназначение се изчерпва до използването му за прозорци. С развитието на строителството, използването на стъклото претърпява и други фази, и освен чисто практичната и необходима функция да пропуска светлина, започва да се използва и с декоративна цел. Едни от първите декоративни фунцкии на стъклото може да се търсят в цветните витражи на католическите катедрали.

Едва през 19 век стъклото прави следващата си голяма стъпка в архитектурата. Навлизането на желязото и други материали в архитектурата през този период, освен, че води до революция в строителството, предоставя нови граници пред стъклото и то започва да играе по-важна роля в архитектурата. Заедно с развитието на производството на по-големи по площ листове стъкло, и носещи конструкции от други материали с високи яскостни характеристики, възможностите за използване на стъклото стават почти неограничени. Архитектите започват да експериментират с цели стени от стъкло.

От този период датира една забележителна архитектурна конструкция - The Crystal Palace в Лондон. Сградата е построена в Хайд парк за Голямото Изложение през 1851 година, където се показват най-големите индустриални постижения за този период. Поради изобретение от 1848, което позволява производството на големи листове стъкло, за тази сграда се използват големи стъклени листове, които учудват със своите размери, невиждани до този момент в сграда. Изградени са цели стени и тавани от стъкло, които пропускат свободно слънчевата светлина и не се налага използване на изкуствено осветление през деня. За използването на много стъкло в конструкцията на сградата, тя по-късно добива и наименованието си – Кристалният Дворец.

Използването на стъкло започва да се развива и през 20 век, въпреки че повечето проекти, в които се използва най-често стъкло, са ограничени до големи офис сгради. Доминира идеята за прозрачност и дематериализация, акцентира се върху усещането за светлина и прозрачност.

Най-големите промени настъпват, когато стъклото става част от самата структура, а не финишен, декоративен елемент към нея.

Един от най-големите подвизи през този период е строителството на новия планетариумй Хейдън в Американския музей по естествена история, Манхатън. Построен през 1935 година, конструкцията на планетариума е самоносещ се стъклен купол. Концепцията за този е купол е, че посетителите не трябва да се чувстват затворени между стени и тавани, а да усещат необятните граници на Вселената.

Постоянните иновации в строителните материали продължават да увеличават възможностите за използването на стъкло в архитектурата и днес водят до някои от най-забележителните сгради, които можем да си представим.

Сградите от стъкло впечатляват с интересен дизайн. Те блестят на слънцето или се сливат със заобикалящата ги среда, размивайки границата между вън и вътре.

Нека разгледаме някои примери, които са отличен пример за казаното по-горе и как със стъклото могат да се създават ефектни и устойчиви сгради.

Пирамидата пред Лувъра, Франция
Едва ли има по-известна стъклена структура от пирамидата пред Лувъра в Париж – една от най-разпознаваемите сгради в света и забележителна атракция във френската столица.

Пирамидата е изградена като част от проекта „Grand Louvre” през 1981 година по предложение на френския президент Франсоа Митеран. Тогава се предприема разширяване на музея, за да може да поема нарастващия непрекъснато брой на туристи и посетители. Това е северното крило на зданието, което дотогава се е ползвало за правителствени служби, а в центъра на двореца е поставена стъклената пирамида, която служи и за вход към музея. Разширеният и реорганизиран музей е отворен отново за посещения през 1989 г. Голямата пирамида на входа (тъй като около нея са разположени още три по-малки), е с основа на нивото на терена, а върхът и се извисява на височина 22 метра. Страната на основата е 35 метра. Пирамидата е изцяло прозрачна. За целта са използвани 118 стъкла с триъгълна форма и 675 с форма на ромб. 128 стоманени носачи и 16 стоманени въжета са използвани за носеща конструкция на всичките използвани стъклени панели.

Grand Theater, Китай
Едно от най-впечатляващите архитектурни постижения на Китай през последното десетилетие - Grand Theater на Китай, е огромен купол от стъкло и титан. Сградата е с елипсовиден купол и е заобиколена отвсякъде от вода. За да създаде подобна ефирна и прозрачна структура, архитектът избира стъкло и титан за облицовка на купола. Куполът, покриващ площ от 118 900m2, е с височина 46.28m, дължина в посока изток-запад 212m и 144m – по оста север-юг. В обема на купола са поместени три самостоятелни сгради, свързани с малки мостови конструкции, както за връзка, така и да символизират друга дизайнерска идея за преминаване от етап в етап, през различни пластове, до достигане на сърцевината. Тези три сгради помещават основна, голяма зала с капацитет 2416 места, където се изнасят оперни и балетни спектакли; концертна зала с 2017 места и художествена галерия. Входът към вътрешните сгради е от северната страна на купола и до него се стига през прозрачен тунел с дължина 60m, минаващ под водите на езерото.

Носещата конструкция на купола е изградена от 148 напречни пространствени дъги. Пространственото укрепване се осигурява от Х-образни вертиканли връзки. Греди с H – сечение са монтирани радиално, обрамчващи дъгите. Вурху тях е монтирана алуминиева скара, която служи за основа на стъклените и титаниевите облицовъчни плоскости. Половината от купола е в стъкло, останалата част – титаниевата облицовка, се „спуска” като завеса. Използвано е ламинирано стъкло, както от естетическа гледна точка, така и за по-добра акустика. Освен това материалът е добър изолатор на външния шум, идващ от гъсто населенитe и оживени улици. Използвани са общо 20 000 облицовъчни панели, изготвени в различна форма, за да се напаснат по кривината на купола.

Магазинът на Apple, Ню Йорк
Магазинът, част от веригата на световноизвестната марка, намиращ се на 5-то Авеню в многомилионния град, се намира под нивото на терена, поради ограничената липса на свободно пространство в околността. Входът към магазина, стълбището и асансьорът са разположени на тротоара. Това „предверие” към вътрешността на магазина, разположено под площада, е оформено като куб от стъкло. Кубът със стена 10 метра е изцяло от стъкло и необходимите скрепяващи елементи. В двете перпендикулярни направления са разположени носещи стъклени рамки и стени от стъкло. Рамките са изградени от греди и колони от многопластово стъкло. За целия куб са използвани 15 големи стъклени панела.

От входа посетителите се спускат във вътрешността на магазина по вито стъклено стълбище. Друга алтернатива е асансьорът, също изцяло от стъкло.

През деня стъкленият куб пропуска слънчева светлина в магазина, а през нощта се осветява ефектно, за да се подчертае емблемата на компанията, „инкрустирана” в обема на стъкления куб.

Сградата във форма на пиано и цигулка
След като разгледахме накои сгради, при които стъклото е намерило своето приложение под формата на геометрични тела, сега ще обърнем внимание на едно по-интересно и изключително атрактивно здание – сградата от две части – една във форма на пиано и една на цигулка, намираща се в китайската провинция Анхуей.

Пиано-къщата, проектирана от студенти по архитектура, е построена през 2007 година и изпълнява функция на изложбена сграда и известна като най-романтичната сграда в Китай.

Входът на сградата е гигантска цигулка, цялата изградена от стъкло. В нея се помещават стълбите и ескалаторът към горните етажи на сградата. Над входа на цигулката е оформена козирка, също стъклена, която е вантова конструкция, окачена на „струните” на музикалния инструмент.