СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина X, брой 7, 2013

Пасивната къща е реална и възможна за България

Разговор по темата Пасивни сгради с арх.Георги Николов, студио АРХЕ

Пасивната къща е реална и възможна за България

Арх. Георги Николов завършва архитектура през 2002г. в Университета по Архитектура, строителство и Геодезия, София. Работил е върху мащабни строителни проекти в няколко големи архитектурни бюра в София. От 2007г. основава самостоятелно ателие – студио АРХЕ, което фокусира вниманието си върху проектирането и мениджмънта на устойчиви и пасивни сгради. Арх. Николов е председател на УС на сдружение ИГ Пасивни сгради България, учредено през 2009г. с мисията да създаде предпоставките за широко разгръщане на строителството на пасивни сгради у нас. Автор е на проектите на едни от първите български пасивни къщи.

Арх.Николов, разкажете ни повече за първата пасивна къща в България. На какъв етап е строителството й?
Къщата се казва Water house и се намира в Благоевград. Това е проект, в който бяхме въвлечени много колеги и сформирахме наистина голям екип – съществуващ вече проект, който беше започнал, донякъде изпълнен дори. Към момента външната обвивка е построена, абсолютно завършена. Това е една пасивна сграда, напълно отговаряща на всички критерии на стандарта. Тествана е много успешно за въздухонепроницаемост по метода n50 Blower Door Test – специфичен тест за пасивни сгради, който задължително трябва преминат за доказване на въздухоплътността. Оттук нататък следват довършителните работи.

А по отношение на стандартите за нискоенергийно строителство, ще бъде ли тази сграда сертифицирана като пасивна сграда?
Не, поне засега няма такова желание от страна на инвеститора. В европейски план, една малка част от пасивните сгради стигат до сертифициране в Passivhaus Institut, което е настина нещо много важно и ценно. Аз самият, като проектант и мениджър на този обект, искам много това да се случи, за да докажем на себе си и на останалите, че тази сграда наистина е пасивна, но чисто технически проектът трябва да мине през Passivhaus Institut, да бъде заплатена такса, а не всички инвеститори желаят това. Просто защото когато се убедят в добрите качества на това, което са направили, те нямат нужда от допълнителни сертификати. Ако говорим за проект за продажба, за реализация пред наематели и купувачи и т.н., тогава сертификатът се превръща в много силен маркетингов инструмент. Случаят не е точно такъв.

Какви са вашите бъдещи проекти? Върху какво работите в момента?
В ателието в момента се разработват няколко проекта за пасивни сгради, включително и проекти за извън България. Общо взето, сега обектите са по-малко мащабни, тъй като интересът до този момент е по-скоро плах. Големите инвеститори някак си все още не могат да се дострашат, не им се вярва, че това е постижимо за тях. Аз станах и сертифициран Пасив Хаус проектант от Института в Дармщат. Надявам се, че това ще добави допълнително малко смелост на инвеститорите. Идеята ни е да докажем, че изпълнението на пасивни сгради в България е възможно и съвсем реално.