СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина X, брой 7, 2013

Предстои релокиране на нови продукти на R&M и разширяване на производството у нас

Разговор с г-н Александър Петров, Управляващ директор Р и М България

Предстои релокиране на нови продукти на R&M и разширяване на производството у нас

Г-н Петров, преди една година Райхле и Де-Масари откри завод за производство на фиброоптични компоненти в София. Как се развива производството? Оправдаха ли се очакванията, които имахте на старта?
Производството се развива добре, движим се съобразно бюджета и целите, които си бяхме поставили в началото. Успяваме да решаваме задачите навреме и да растем с темповете, заложени в нашия инвестиционен план. Очакванията ни напълно се оправдаха. Успяхме да задържим производството на това качество, което се изисква от фирмата-майка, и съответно да се вписваме в поставените срокове за изпълнение.

Това е първият по рода си високотехнологичен завод в нашата страна. Разкажете повече за произвежданите продукти.

Производството в нашия завод включва няколко ключови момента. Единият е т. нар. развойна дейност. Имаме екип от специалисти, които разработват нови продукти. Например, дизайнерите разработват основно 19“ разпределителни панели, кутии, крос конект кабинети и др. Останалата част от производството включва производство на отделни изделия и компоненти, които влизат в крайните продукти. Това са оптични свързващи кабели, пигтейли и претерминирани кабели, конектори и др. Като цяло, производството е доста разнообразно и покрива доста широка гама.

Всички продукти, произведени у нас, намират след това приложение при асемблиране на отделни оптични платформи и подготвяне на крайните изделия. В това число включвам и разпределителните панели и кутии за присъединяване на отделни абонати. Например, решения за оптична свързаност на отделните потребители към големите телекомуникационни компании.

Какви приоритети следвате в работата си, за да произвеждате и предлагате продукти с висока конкурентоспособност и швейцарско качество?
Приоритетите, които следваме, за да можем да гарантираме това качество, започват още с подбора на персонала. Стремим се да подбираме млади и можещи хора, които влагат мисъл в своята работа. Някои от нашите служители преминават и обучение в Швейцария.

От друга страна, технологията на производство е така пренесена в България, че тя не позволява никакъв компромис с качеството. Много щателно се проверява всичко, което правим. Можем да се похвалим с това, че всеки един продукт е индивидуално тестван, а тест параметрите му се записват в нашите архиви. По този начин гарантираме качеството в самото производство. Държим много и на доставката, тъй като тя е пряко свързана с производството. Начинът, по който доставяме нашите продукти до крайния клиент, сроковете за изпълнение, които поемаме, също са част от глобалното качество, предлагано от фирмата.

Относно качеството, преди няколко месеца имахме проверка от швейцарски одитор. Фирмата успя да защити високите критерии по стандарт ISO 9001. Успоредно с това бяхме сертифицирани и от одитор в България за стандартите ISO 14001 и ISO 18001.

Споделете бъдещи планове, свързани с развитието на Райхле и Де–Масари България Пръдакшън?
Развитието на нашето производство продължава. Предстои ни да усвоим още една част от сградата, която в момента използваме основно за складови помещения.

Имаме предвиден втори етап от развитието на нашето производство, който ще започне от 01.12.2013 г. и който предвижда разширяване на чистото производство и увеличаване на капацитета за асемблиране на платформи. Това означава набиране на нов персонал, и вече работим по въпроса, защото хората трябва да бъдат обучени и добре подготвени за предвижданите разширения.

Предстои релокиране на нови продукти, което е нещо изключително важно и се извършва поетапно. През септември започна релокиране на асемблирането на оптични адаптори. Производството на различни видове свързващи кабели, което беше приоритет основно в Швейцария, също се пренася в България.

Предполагам, че до края на тази година в производството ще работят около 140 човека и отделно административен персонал - около 20 човека.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини