СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XI, брой 1, 2014

SIP технология за модулни сглобяеми къщи от Екомодул

Преди около 50 години в света започва да се развива строителството на сглобяеми къщи по SIP технология, познати още като "Канадски дом". Този тип строителство е насочено предимно към намаляване на разходите, като същевременно се увеличават максимално удобството и качество на жилището.

В основата на конструкцията е използването на структурни изолационни панели, произведени и разкроени във високотехнологично предприятие с предварително разработена проектна документация. Структурните изолационни модули са самоносещи и не е необходимо изграждането на рамкова конструкция.

Панелите са с многослойна структура. Подът, стените и покрива са изградени от високотехнологични трислойни сандвич панели. Те се състоят от две OSB плоскости и изолация от екструдиран полистирен /EPS/ между тях. Начинът на залепване е с помощта на специално разработено лепило, във вакуум среда. Така залепени панелите издържат на вертикално натоварване от 10 тона, а на напречно натоварване от 2 тона на 1 кв.м.

Дървеният материал е другата неизменна част от конструкцията. Предимството тук е в това, че гредите са вътре в конструкцията, която не се изгражда предварително, както при рамковите конструкции.

Цялата основна дейност по производство на сградата се осъществява в завода. Това гарантира качество. След като са готови за монтаж строителните елементи се транспортират до строителната площадка. Там готовите модули се сглобяват (на принципа на Конструктор Лего).

С тази технолгоия се постигат редица предимства: 3 пъти по-дълъг живот и 4 пъти по-голяма устойчивост, в сравнение с традиционните конструкции; 5 пъти по-бързо строителство от традиционните строителни технологии; 30 % по-ниски разходи за отопление и охлаждане; 15 % спестена площ, благодарение на по-малката дебелина на стените; естествен произход на използваните строителни материали; много по-лека конструкция от тази на монолитните сгради, което от своя страна автоматично намалява и разходите за изпълнение на фундамента на къщата; висока устойчивост на земетресение; възможност за изграждане по всяко време на годината; проектиране на къщи от всякаква сложност, без ограничения върху архитектурата на сградата; не на последно място - ниска цена.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини