СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XI, брой 1, 2014

Боята със сребърни йони на Оргахим предпазва дома от плесени

Боята със сребърни йони на Оргахим предпазва дома от плесени

Фирма Оргахим разработи и успешно продава латексна боя със сребърни йони под марката ЛЕКО. Целта е при употребата на тази боя да не се допусне образуването на микроорганизми върху обработените с нея повърхности. Действието на съдържащите се в боята сребърни йони и други биоциди е перманентно и след полагане на 2-3 слоя от тази боя повърхностите са трайно защитени. Това се отнася обаче до нови повърхности, които не са заразени. Заразените повърхности е необходимо предварително неколкократно в продължение на минимум 30 минути да бъдат обработени с препарати за отстраняване на микроорганизмите. След това може да се пристъпи към нанасянето на антибактериалната боя. Само така може да се гарантира нейният ефект.

Боята Леко със сребърни йони е регистрирана като биоциден продукт и е доказано безвредна при пребиваване на хора в помещения, обработени с нея. Благодарение на ефективността, която има като антибактериален продукт, боята притежава и становище за допустимост от Министерството на здравеопазването за използване в помещения с изисквания за висока повърхностна хигиена а именно – болници, детски заведения, домове за стари хора и навсякъде, където се налага постоянна дезинфекция.

Успешно се прилага във влажни помещения, където има възможност от образуване на микроорганизми – бани, кухни и т.н. Боята е клас 2 на износоустойчивост, което дава възможност за многократна почистваща интервенция без сериозно да бъде нарушена дeбелината на филма. Освен тези нейни антибактериални свойства, боята има отлична покривност и фина структура, което я прави използваема не само в специални помещения, а на практика може да бъде изполвана за боядисване на всякакви помещение в домовете и обществените сгради. Ниската разходна норма за единица площ я прави предпочитан продукт за употреба от майстори и строителни фирми.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини