СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XI, брой 2, 2014

Проведе се конференция на тема „Енергийната ефективност в строителството”

Проведе се конференция на тема „Енергийната ефективност в строителството”

„Енергийна ефективност в строителството" бе темата на конференцията, организирана в партньорство с Камарата на Архитектите в България, Съюза на Архитектите, Камарата на строителните инженери в България, по инициатива на германската компания Knauf Insulation. Конференцията се проведе на 25 февруари 2014 г., в сградата на Съюза на архитектите в България, София.

Основна цел на конференцията бе да представи най-новите тенденции в енергоефективното строителство, както по отношение на нормативната уредба, така и на добри практики от Европа и България. В заключение организаторите представиха и конкретни решения за всяка изолация с продуктите на Knauf Insulation.

Лектори на конференцията бяха уважавани наши и чужди специалисти в областта на енергийно-ефективното строителство: доц. д-р арх. Росен Савов, арх. Николай Гълъбов, проф. д-р Драгослав Сумарач, инж. Горан Пролич.

Лекцията бе открита от доц. д-р арх. Росен Савов - ръководител катедра „Архитектура и урбанизъм" във ВСУ „Черноризец Храбър".

В рамките на лекцията арх. Гълъбов представи „Какво е енергийна ефективност законодателно”, съгласно ЗУТ и ЗЕС; отбеляза и недостатъците на нормативната уредба в страната.

В конференцията участва и проф. д-р Драгослав Сумарач от Белградския университет; Председател на Сръбската камара на инженерите; Министър на градоустройството и строителството на Република Сърбия в периода 2001 – 2004. Професорът отбеляза, че в Сърбия основното потребление на електроенергия идва от жилищните сгради и болниците. Той заяви, че освен за обвивката на сградата, трябва да се мисли и за възобновяеми енергийни източници и разказа за различните инициативи на техните браншови организации в тази връзка, както и за програмите за обучение в тази област.

Мениджър „Application Development" за Балканите на германската компания Knauf Insulation, представи целите, мисията и основните продукти на компанията. В своето изложение инж. Пролич се фокусира върху материалите за изолиране на сгради като обърна внимание на тези с влакнеста структура, като каменната и стъклена вата. Мениджърът „Application Development“ за Балканите на Knauf Insulation представи и различни приложения на продуктите и акцентира на техните основни качества и предимства. (описание от брошурата).

„Knauf Insulation притежава 40 завода, по-голямата част от тях в Европа, в които работят над 5000 служители.

Компанията е производител на изолационни материали и е най-бързо развиващата се и с най-големи инвестиции компания в тази област. Knauf Insulation предлага широка гама от продукти и системи, които посрещат постоянно нарастващите нужди от енергийна ефективност и звукоизолация на новостроящите се и съществуващи бизнес сгради и промишлени предприятия. Тези продукти включват каменна минерална вата, стъклена минерална вата, пресован полистирен (стиродур), разширен полистирен (стирофом), които се предлагат на пазара с търговските марки KnaufRock®, NOBASIL®, Rocksilk®, Thermolan®, Crown®, Polyfoam®, KnaufTherm®, Tervol®, Heralan®.

Knauf Insulation подкрепя устойчивото развитие и опазването на околната среда като произвежда продуктите си от рециклирани материали”.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини