СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XI, брой 3, 2014

Стремим се всяка година да увеличаваме продажбите на Балкан Стар

Разговор с инж. Манфред Мулц, Управител на групата Балкан Стар

Стремим се всяка година да увеличаваме продажбите на Балкан Стар

Г-н Мулц, представете с какви автомобили и услуги може да бъдете полезни на клиентите си в различните сектори?
Балкан Стар е на българския пазар от 22 години. Началото е поставено през 1992 г. като генерален представител на Mercedes-Benz в България. През годините непрекъснато сме обновявали и разширявали гамата си, като сме включили и други марки, например Mitsubishi и Jeep.

Освен търговиятa с леки автомобили Mercedes-Benz, с която сме по-познати, предлагаме и лекотоварни автомобили на Mercedes-Benz и Fuso, Renault, Dacia, Fiat и Alfa Romeo. Също така, последните години разширихме нашето портфолио, като включихме машини и двигатели, които имат приложение в индустриалния сектор, селското стопанство, минния сектор, морската и жп индустрия, както и в производството на биогаз.

От началото тази година разширихте обхвата на дейността си с продажба и сервиз на индустриални двигатели MTU. Разкажете за компанията MTU и повече за самите двигатели и приложението им.
MTU е немска компания с много дълга история и традиции. Основана е през 1909 г. от Вилхелм Майбах, който в партньоство с Готлиб Даймлер, разработва първия автомобил с 4 цилиндров двигател преди 127 години.

Фирма МТU е един от най-големите производители в света на двигатели с индустриално приложение в областта на морския транспорт, селското стопанство, минното дело, железопътния транспорт, нефт и газодобивни платформи, отбранителната промишленост, генератори и аварийни захранвания, когенерации и др. Продуктовата гама на MTU включва различни модели дизелови двигатели от 100 до 3000 kW, цялостни системи за задвижване, както и агрегати.

Какви очаквания имате по отношение на тази инвестиция? Как считате, че тя ще се отрази на развитието на Балкан Стар?
Балкан Стар е в бизнеса с дизелови двигатели от много време, затова и продуктите на MTU перфектно ще допълнят съществуващото ни портфолиото. Освен това, взаимно ще си бъдем полезни с изградените вече сервизни и дилърски бази, и ноу-хау. Клиентът от своя страна ще получава различни продукти и услуги, в лицето само на една компания.

Как бихте коментирали тенденциите на пазара на леки автомобили и автомобили с инвестиционно приложение. Може ли да отличите сектор, където имате по-успешна реализация и сте се наложили?
Не разполагаме с точна статистика, на която да се позоваваме, но приблизително мога да кажа, че последните 4 години секторът е сравнително стабилен, с приблизителна продажба на нови автомобили около 20000 броя за година.

За изминалата година Балкан Стар има продажби над 2000 автомобила, като това е почти десет процентно увеличение на продажбите за нас. Сред най-продаваните ни модели са SUV автомобилите (Sport Utility Vehicle), по-известни като джипове, както и моделите ни 4x4.

През тази година ще подсилим продуктовата си гама с новия малък модел SUV, наречен GLA; също новиата C класа и новата S класа.

Що се отнася до товарните автомобили, за 2013 г. Балкан Стар отчете продажба от 900 товарни автомобила, автобуса и вана. Допълнително имаме продажби на повече от 1000 нови леки автомобила от други марки за годината.

Бихте ли споделили бъдещи планове или очаквания, свързани с развитието на компанията?
Основната ни цел е да увеличаваме и развиваме продажбите всяка година. Да подобряваме качеството на услугите си, да удовлетворяваме клиентите си.

Предвид състоянието на българския пазар, започнахме по-активно да предлагаме сервизни услуги за употребявани автомобили – над 5, дори и над 10 години. Освен продажба, предлагаме и редица сертифицирани допълващи услуги за клиентите си. Предлагаме също продажба на употребявани автомобили.

Искаме нашите клиенти да знаят, че в наше лице имат надежден партньор – както за продажба на автомобил, така и за последващата му експертна поддръжка.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини