СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XI, брой 3, 2014

С продуктите на TONDACH® всеки проект е уникален

Разговор с инж. Цанко Миланов, Управител на Тондах България

С продуктите на TONDACH® всеки проект е уникален

Инж. Миланов, разкажете за дейността на TONDACH® у нас?
TONDACH® Глайнщетен е пазарен лидер в производството на керамични керемиди в Средна и Източна Европа. Продуктите TONDACH® се предлагат на българския пазар директно от заводите производители още от 2005 г., но през 2009 г. стартира дейността на търговското дружество ТОНДАХ България. Екипът на фирмата започва с изграждане на дистрибуторска мрежа, която се разширява последователно до днес, организира продажбите и доставките в България от заводите производители извън страната.

След придобиване на 50% от собствеността на TONDACH®, от началото на 2013 г. ТОНДАХ България и Винербергер оперират на българския пазар заедно, като аз обединявам усилията на двете търговски структури, изграждайки основите на една синергия и налагайки най-добрите практики и от двете компании.

Философията и на двете компании винаги е била една – доволни клиенти, получаващи висококачествен обслужване и продукти с доказано качество!

Бихте ли отличили някои продукти, наложили се като по-успешни на българския пазар?
Като цяло, всички продукти на TONDACH® са приети много радушно на българския пазар. Българинът има особен афинитет към керамиката и фактът, че TONDACH® е единственият производител и вносител в България на цялостни системни решения за керамични покриви, ни прави все по-предпочитани, особено ако става въпрос за еднофамилни къщи. Няма по-качествена керамична керемида на българския пазар и всички специалисти го потвърждават. Традиционно най-успешните ни продукти са и от най-близкия ни завод – във Виница (Македония), където моделите МАКЕДО и ВИНЕАМ са вече добре познати на всички специалисти, но през последните години особено успешни са продуктите, които внасяме от най-модерния ни завод в Унгария. В завода с най-модерна техника за производство се произвеждат керемиди с по-голям от обичайния размер, така наречените керемиди XXL, както и допълнителните керамични аксесоари към тях.

Керамичните керемиди TONDACH® от Унгария са с традиционните „танцови” имена ТУИСТ, БОЛЕРО, РУМБА и ТАНГО+, като притежават в още по-голяма степен неповторимите свойства, присъщи на керамичните керемиди въобще, като двойно припокриване чрез жлебовете, гарантиращо непроникване на вода под керемидите при кос вятър, висока водоустойчивост и устойчивост на замръзване поради изключително ниската големина на смилане на глината. Този тип XXL керемиди са по-икономични и изгодни от традиционните на пазара, тъй като за 1m2 покривна площ са необходими само 8,8 ÷ 9,3 бр. (в зависимост от наклона на покрива), в сравнения спрямо 12-13 бр./m2 от т.нар. „традиционни керемиди“. Поради по-големия им размер, за покриването на дадена сграда са необходими по-малко на брой керемиди, като и количеството на използваните носещи летви е средно с 25-28 % по-малко, отколкото при керемидите с по-малък размер.

На много голям успех се радват керемидите ни с приплъзване, защото те са незаменими при саниране на покрива, без да се налага реконструкция на съществуващата дървена конструкция и по-специално носещите летви.

Традиционно в България най-предпочитаният цвят за една керемида е естественият керамичен цвят, но през последните години наблюдаваме много голям интерес и към енгобираните. Именно тук идва и уникалността на TONDACH® - почти 400 различни цвята.

Споделете за реализирани проекти с Ваше участие.
Проектът, с който TONDACH® Глайнщетен най-много се гордее от последните години, е специалната поръчка за доставка на покривни материали за олимпийския проект "Горная Карусел". Това е един от най-мащабните проекти за развитие в планински регион Красная поляна в рамките на Олимпиада 2014.

В процеса на работа по подготовката за Олимпиада 2014 в региона на Сочи бяха реновирани редица сгради. Покривът на нобеловия хотел PEAK в Красная поляна бе подменен изцяло. Покривната площ от 6.500m² бе покрита с модела БИБЕР, червена енгоба. Проектът бе завършен в края на 2013 г., в него са включени жилищни сгради, сгради за отдих, спортни и туристически центрове, бутици, хотели и ресторанти, както и медицински център. Легловата база е с капацитет 1780 места е разположена на площ от 580 хил.m². Общата покривна площ е 160.000m² и е покрита с различни модели продукти TONDACH® вкл. съответните аксесоари като вентилационни керемиди, капаци, снегозадържащи системи. Сградите, намиращи се на надморска височина от 540 до 960 м са покрити с TONDACH® продукта ВЕНЕРА в два различни цветови нюанса. Моделът се отличава с елегантност и функционалност и е с размери – 29/48,5 cm. Разходната норма е 11 бр./m². Керемидата с модел ВЕНЕРА, цветове RV3 и RV4 е разработена на няколко етапа от TONDACH® Глайнщетен, руски екип архитекти, представители на инвеститора, както и специалисти по изграждане на покриви. Цветът включва зелени, жълти и сиви тонове.

В България TONDACH® е запазена марка за еднофамилните къщи, където инвеститорите не искат да правят компромис с качеството. Все пак два от големите ни проекти, които са в етап на изграждане в момента, са комплексите Посейдон и Артур на фирма Аполон. Естествено не мога да изброя всички наши проекти, защото именно това е най-голямото предимство на TONDACH®, че всеки проект има възможност да изглежда уникално!

Какво Ви предстои за тази година?
Тази година няма да бъде много по-различна от 2013. Строителният сектор бавно ще се съживява с темпове на нарастване не повече от 3-5% на година. Очаквам засилване на тенденцията за строителство на еднофамилни къщи и реновации на стари покриви. Все още това е един сектор, където има голям потенциал в България. Лично аз смятам, че когато строим, трябва много внимателно да подхождаме при избора на материали, защото фокусирани върху изпълнението на краткосрочната цел да „изстискаме максимално бюджета“ и просто да направим нещо със съмнително качество и още по-съмнителна дълготрайност, оставяме на нашите деца наследство, от което със сигурност ще се срамуваме.

Отново ни предстои активна работа с експертите, за да ги убедим в безкомпромисното качество на продуктите на TONDACH® и засилване на синергията във фирмите от групата на Винербергер. Целта на мен и колегите от другите фирми отново ще е да предлагаме не само керемиди, тухли, павета или тръби, а цялостни решения за покриви, стени, ландшафт и ВиК инсталации. Искаме да накараме клиента, когато дойде при всяка една от фирмите в групата, да си тръгне с решени проблеми и убеден, че е получил ориентирани към бъдещето строителни материали с убедителни качества.

Предвид развитието на пазара в сегмента еднофамилно строителство и реновации, акцент в ТОНДАХ България ще е специализираната услуга по консултиране на клиента от идеята, избора на продукт, изготвяне на детайлите, калкулация на нужните продукти и обучение на майсторите. Само по този начин ние можем да бъдем сигурни, че когато е избрал нас, клиентът е получил не само висококачествени продукти, но и цялостно решение за покрива и затова смятам да завърша с призив към нашите клиенти: „Търсете ни и се убедете в уникалността на продуктите на TONDACH® “.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини