СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XI, брой 4, 2014

YTONG в България чества 20 годишен юбилей

YTONG в България чества 20 годишен юбилей

Проектиране на сгради в сеизмични райони по европейски стандарти, енергийна ефективност на сградите, пожарна безопасност и огнеустойчивост на строителните елементи, бяха темите на специализираната конференция "20 години YTONG в България - традиция и иновации", организирана по повод юбилея на Ксела България.

Представители на фирмата обмениха ценен опит и идеи с колеги, архитекти и строителни инвеститори, а презентации направиха водещи имена в бранша като проф. д-р инж. Д. Назърски, доц. д-р инж. Ив. Тодоров, д-р инж. Д. Спасов, доц. д-р инж. В. Кърджиев, доц. д-р инж. П. Христов и др.

Управителят на Ксела България г-н Йенс Тирфелдер сподели с гостите на събитието:
„Изключително съм доволен от успешното развитие на Ксела-България през изминалите 20 години и макар че пред нас все още стоят някои предизвикателства, продиктувани от тежката икономическа ситуация и възможностите за оптимизация на качеството на строителната продукция в България, аз съм напълно убеден, че и в бъдеще ще продължаваме да вървим благополучно напред. За тези 20 години успяхме да убедим хората в качеството на въведените от нас продути. Основна цел за нас е да продължаваме да отговаряме на изискванията на клиентите и партньорите си, на които благодарим, че ни се довериха и продължават да работят с нас,” заяви Тирфелдер и отбеляза, че благодарение на откриването на втория завод на фирмата в Добрич са били създадени не само нови работни места, но са отворени вратите към пазари като Румъния и Грузия.

Една от най-очакваните лекции бе на проф. д-р инж. Димитър Назърски, който представи темата „Енергийна ефективност на сградите – нормативни аспекти“. Експертът коментира въпросите, свързани с европейското и националното законодателство относно енергийните характеристики на сградите, както и задълженията на страните членки на Европейския съюз относно минималните изисквания в тази посока.

Според Директива 2010/31/ЕС от 2010 г. след 31 декември 2018 г. всички публични постройки трябва да имат близко до нулево нетно потребление на енергия. След 31 декември 2020 г. това изискване трябва да бъде изпълнено за всички нови здания.

Впечатляващи резултати от изпитание за определяне границите на огнеустойчивостта на елемeнти и облицовки от YTONG и Multipor, представиха доц. д-р инж. Ив. Тодоров и д-р инж. Д. Спасов в контекста на втората тема от конференцията - "Пожарна безопасност в сгради. Оценка на огнеустойчивостта на строителни елементи с YTONG и Multipor“. Най-интересният експеримент е проведеният с минералните изолационни плочи Multipor на Ксела. При него се симулира стандартен пожар, при който температурата достига над 850оС още на 30-тата минута. Експериментът е продължил 6 часа, като температурата е достигнала над 1200оС.

Последната тема от конференцията - "Проектиране на сгради в сеизмични райони по системата стандарти Еврокод – възможности за оптимизация“, бе представена от инж. В. Кърджиев и доц. д-р инж. П. Христов. Във фокуса на презентацията бе въвеждането на задължително използване на Еврокод от 2015 г. – система от стандарти с нормативна тежест за проектиране на сгради. Еврокод е в сила у нас от 2013 г., прилага се по избор и функционира паралелно с действащите към момента български разпоредби. В новата система изискванията към изграждане на стоманобетонни конструкции са по-високи, поради което количеството използвани материали за конструкцията на сградите (армировъчна стомана и бетон) се увеличава. То може да се редуцира при използване на продукти с по-малко тегло, като блокчетата за зидария YTONG, и по този начин оскъпяването на конструкцията намалява значително. Изводът е направен след специално изследване, в което на сравнителен анализ са подложени проектни варианти на една и съща жилищна сграда, изработени по действащите към днешна дата български норми и по системата стандарти Еврокод. Резултатите показали, че използването на блокчета за зидария YTONG позволява оптимизация на строителната конструкция в сравнение с прилагане на масово разпространените зидарски материали.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини