СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XI, брой 4, 2014

Компактни багери от VOLVO CE

Volvo CE предлага богата гама от компактни верижни багери в граници между 1,5 и 8,8 т. Само в диапазона между 1,5 и 1,8 т се предлагат три модела. Най–малкият представител е EC15C – 1,5 т с една скорост, следват модели EC17C – 1,7 т – с две скорости на движение и EC18C – 1,8 т, с вариант за променлива широчина на следата на веригите и две скорости. Следващият представител от е EC20C – двутонна машина подходяща за работа в особено ограничени пространства.

Тъй като повечето производители предлагат следващ модел с тегло 3,5 т, Volvo въведе в гамата си междинен модел от 2,7 т – EC27C. След това идва добре познатият 3,5 тонен – EC35C. Именно това е и най-продаваният модел на българския пазар. Малката машина успешно може да замести по производителност комбиниран багер-товарач, а размерите й я правят далеч по-подходяща за улиците в градовете. EC35С е неизменен помощник при изкопни дейности, свързани с тръбополагане за канали или оптични кабели. След този модел идва и „тежката артилерия“ с EC55C - 5,5т. Машините от този клас не са толкова популярни в България, въпреки обемa от дейности, които могат да се извършат с тях. Добре направена сметка показва, че този модел може да излезе в пъти по-евтин от употребата на по-голям багер или комбинирана машина. Той е отличник по отношение на баланс производителност – разход на гориво.

Volvo предлага и серия компактни багери с така наречения „нулев“ радиус на завъртане, т.е. противотежестта не излиза от габарита на веригите при завъртане на купола. Това е ECR серия, в която влизат ECR25D, ECR38, ECR50D, ECR58D и ECR88D, т.е. пълна гама от модели между 2,5 и 8,8 т.

Компактните багери могат да предложат редица удобства, както за оператора, така и по отношение на работните функции. Пример за това е стрелата със странично изместване, което позволява успоредно копаене до машината. Новост е и системата за ротиране и ъглово позициониране на прикачния инвентар с възможност за регулиране на хидравличния поток. Това се извършва лесно и удобно от цветен монитор в кабината. Възможността за регулиране на хидравличния поток според конкретната задача благоприятства за чувствително намаляване на разхода на горивото.

Системата за управление и смяна на прикачните устройства също е революционна. Volvo използва универсални кофи за директен монтаж и работа с бързосменник.

Всичко това прави компактните багери на Volvo надежден помощник в работата в градска среда.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини