СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XI, брой 4, 2014

MW LOGISTICA е логистиката с лично отношение

Разговор с Олга Василевска и Елица Георгиева, Управители на MW LOGISTICA

MW LOGISTICA е логистиката с лично отношение

Елица Георгиева (вляво) и Олга Василевска (вдясно)

Г-жо Василевска, миналата година чествахте 5 години присъствие на пазара. Но в действителност развитието на компанията води началото си от дългогодишни традиции в търговската сфера. Разкажете за компанията и ценностите, които са в основата на бизнес израстването Ви.
Олга Василевска: Наистина, формално началото на фирмата е поставено преди 6 години, когато моят баща – Минко Василевски, я основава през 2008 г. Неформално обаче, историята ни като семейна компания датира четири поколения назад. Бащата на моя прадядо още в началото на миналия век се е занимавал с транспортно-търгоска дейност - карал е сол до Цариград. Впоследствие през поколенията всеки член на фамилията Василевски се е занимавал с подобна дейност. Моят дядо – Васил Василевски, беше шофьор на камион, и е първият, въвел единичната езда в автомобилния транспорт за релациите в Западна Европа. Преди това практиката е била камионите по тези релации да се управляват задължително от двама шофьори.

През 1993 г. моят баща въвежда Schenker в България съвсем сам в началото, а 15 години по-късно във фирмата вече работят 150 човека и Schenker се разви сред топ спедициите в страната. През 2008 г. Минко основа MW LOGISTICA, a година по-късно немският спедиторски концерн EMONS Spedition стана съдружник във фирмата. През 2012 г. аз встъпих в управлението, тъй като, за нещастие, баща ми неочаквано почина.

От една година съвместно управляваме фирмата с Елица Георгиева. Изключително съм благодарна и щастлива от това сътрудничество, защото Елица е експерт в областта, има натрупан 20 годишен опит в сферата на спедицията.

MW LOGISTICA e семейна фирма с традиции, и за мен, като представляващ дружествените дялове на семейство Василевски, развитието на бизнеса е приоритет и голяма отговорност. Работата ми носи удоволствие, но освен това съм благодарна, че се уча всеки ден и имам възможност да помъдрявам, преминавайки през различни трудности.

Елица Георгиева: В допълнение на казаното от Оля, ще кажа, че в контактите си с хората от бранша, се убеждавам колко много хора познават Минко Василевски и с какъв авторитет той се е ползвал в тези среди. За нас, като млада фирма, това е от голямо значение, защото има на какво да се „опрем”.

Представете основните направления в дейността Ви и услугите, които предлагате.
Олга: Основната ни дейност е автомобилният транспорт – международен и на територията на страната и складова логистика, като обслужваме основно фирми от строителния бранш. Складът ни към момента е вече напълно капацитиран. За строителните фирми осигуряваме обслужване във всички сфери на логистиката – стоките им да стигнат до тук, да бъдат складирани, да бъдат окомплектовани според изискванията на конкретния клиент, както и доставени в точното време и на точното място.

Елица: Стоките транспортираме от цяла Европа, но най-силните ни релации са Германия, Белгия и Холандия. Благодарение на сътрудничеството с EMONS, ползваме тяхната мрежа, развивана вече от почти век. Благодарение на добре организираната ни мрежа сме много гъвкави по отношение на транспорта, имаме възможност да реализираме различни варианти, когато се налага според индивидуалните нужди на клиентите ни. По отношение на транспорта от Германия, сме в състояние да направим почти всичко.

Занимаваме се и с въздушен, морски транспорт и с железопътен транспорт, но по-скоро за наши клиенти, които имат автомобилен транспорт и им се появява необходимост и от друг вид транспорт. Главно сме ориентирани към обслужването на пратки, където има добавена стойност. Ако клиент има нужда да превози пратка от т. А до т. Б, но няма спешна необходимост, знае си предварително кога ще товари, не се бърза, то тогава няма добавена стойност. Тази услуга може да се извърши от всеки, който притежава дори и един камион. Докато ние сме в състояние да се справим със ситуации, които изискват определени комбинации и ходове, за да осигурим от една страна бързото и навременно извършване на услугата, от друга – намаляване на транспортните разходи. Така помагаме на нашите партньори да редуцират своите разходи. Нашата работа налага и индивидуален подход към всеки клиент и всеки отделен случай. За нас е важно да разберем какви са нуждите на клиента, с каква комбинация ще подходим правилно, така че той да не дава излишни пари. Затова сме и спедицията с лично отношение.

Какви са важните параметри, които ползвате за организирането на един транспорт?
Олга: За да може в най-кратки срокове да реагираме на запитвания за транспорт, важно е клиентът да ни предостави точна информация, касаеща пратката. В зависимост от големината на пратката автомобилният транспорт бива три вида. Когато пратката е до 30 килограма, тя е куриерска. Пратки до два-три палета са групажни пратки. Третият вид пратка е частичната пратка, която заема по-голям процент от площта на камиона. Този вид пратки най-често се товарят директно, тоест без претоварване в разпределителен пункт. Комплектните товари заемат пълния капацитет на камиона.

На база на това каква е пратката, се предвижда и съответната организация на транспорта й. Затова е от значение клиентът да ни предоставя точните размери на пратката – широчина, дължина и височина, както и теглото й, включително опаковката. Допълнително при запитването за транрпорт трябва да са посочени дата на готовност за товарене, както и точните пощенски кодовете на товарен и разтоварен пункт. Още е важно да се знае какъв е видът на стоката, дали има клас опасност по ADR – Европейска спогодба за превоз на опасни товари по шосе (ADR) или допълнителни условия.

Какво значение отдавате на социалната ангажираност? В този ред на мисли, споделете за някои проекти с Ваше участие?
Олга: В тази посока работим усилено в три сфери. Едната е свързана с развитието на младите в България и тяхната професионална ориентация. Темата за професионалното ориентиране на младите е моя кауза, в която от пет години работя. Тази година заедно с Теди Зарева основах фондация – „Мечти в действие”, с която активно работим чрез проекта Wishbox. Идеята е да представяме в кратки видеоинтервюта успешно реализирали се хора в България, които да послужат за пример и стимул на младите. През март месец се състоя „Аз, Инженерът” – мероприятие, на което бяха представени инженерни и производствени компании в България, които показаха на младите специалисти, студенти и гимназисти, че с наука и иновации и тук има възможности за професионална реализация.

Втората сфера, която е и много лична за семейството ни тема, е православната вяра. Моят баща беше вярващ и силно убеден в силата на вярата. Тези семейни традиции и ценности сме пренесли и в работата си. Развитието на православната вяра подкрепяме с парични дарения, като дори в дружествения договор е регламентирано, че при разпределение на печалба, 10% от печалбата е за дарение на църквата.

Третата сфера, в която имаме активно участие, е развитието на културата и изкуството в България, като съдействаме на дейци на изкуството. Например пред 2009 г. MW LOGISTICA превозваше над 100 струнни музикални инструменти от цяла Европа за международното състезание Еуфония - лютиерски конкурс, в който лютиери представят ръчно изработените от тях инструменти и се състезават по различни критерии.

Бихте ли споделили стратегически насоки за бъдещото Ви развитие? Какви са приоритети Ви?
Елица: Иновациите в транспортната логистика не са толкова развити, както в инженерната сфера, например. Но въпреки това, имаме някои производствени решения, които са по-различни от типичната практика в България. Ако повечето колеги от бранша събират групажните си пратки в един, два или най-много три централни склада в чужбина, то ние работим с много складове, над 8 конкретно в Германия, където ползваме много добре развитата мрежа на EMONS. Целта ни е складът да бъде близо до товарния пункт. Така се намалява транзитното време за вземане на пратката и доставка в склада, намаляват се разходите. В тази връзка, предстои ни да стартираме подобна мрежа и в Полша.

Олга: Що се отнася още до приоритета в работата ни, ще допълня, че той продължава да е личното отношение към всеки поставен казус от нашите клиенти. Стремим се да сме близо до нашите партньори, да познаваме нуждите им и да продължаваме да намираме най-оптималните решения за тях.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини