СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XI, брой 4, 2014

Клиентът, избрал да работи с нас, получава много повече от строител

Разговор с инж. Димо Демирев, Управител на МЕТАЛСТРОЙ АМС

Клиентът, избрал да работи с нас, получава много повече от строител

Г-н Демирев, кои са основните събития в историята на фирмата?
В самото начало искам да кажа, че нашата фирма не наследява предишни фирми с подобно име. МЕТАЛСТРОЙ АМС е на строителния пазар вече 14 години, ръководена от Страхил Коцев и от мен. Тя е специализирана в изграждането на промишлени обекти: спортни зали, фабрики, магазини, складове и други. Имаме изградени над 80 сгради в България и чужбина, на повечето от които сме главен проектант и главен изпълнител. Регистрирани сме в Централния професионален регистър на Камарата на строителите в България за изпълнение на обекти от най-висока – Първа категория.

Започнахме с металните контрукции по интересен начин. През 2000 година в България нямаше много добри работещи производители на метални конструкции, имаше стари предприятия с остаряла техника. По-късно, когато вече имаше бум в строителството, започнаха де се появяват фирми, които закупиха нова техника и вече можеха да предложат добри неща. Сега е различно и с много от тези фирми работим успешно, партньорски. Но тогава наямаше много такива. Затова се обърнахме към най-големия европейски производител на сгради от стоманени конструкции АСТРОН. Довериха ни се и станахме техен представител. Те имат система за проектирaне, производство, доставка и монтаж на сгради от стоманени конструкции, големи производствени мощности и богат международен опит, от който ние се възползвахме и учихме.

Какво от тази история Ви помага в настоящето и за в бъдеще?
Започнахме с металните конструкции. В момента изпълняваме много повече от това. На повечето от нашите обекти сме главен изпълнител, което означава, че със собствени ресурси изпълняваме по-голямата част от строителството и управляваме целия процес, като наемаме подизпълнители за частите: електро, ВиК, ОИВ.

Това стана постепенно. Тъй-като металната сграда е в центъра на обектите, които сме правили, клиентите започнаха да искат от нас да изпълним фундаментите, после и довършителните работи и така малко по-малко се превърнахме в компания с профил Главен изпълнител.

Уверен съм в бъдещето на компанията, защото тя доказа, че може да отговаря на изискванията на клиентите и да се развива.

Имате изградени над 80 обекта в България и чужбина. На какво се дължи Вашият успех?
Строителството е консервативен отрасъл. От патентоването на бетона преди близо 150 г. нищо революционно ново не е измислено. Трябваше да намерим нещо, с което да бъдем различни. Първата ни задача беше да създадем сплотен екип. Когато подбереш правилните хора и им дадеш пълна свобода на действие, те работят с желание и устрем и нещата се получават с лекота. Тогава е по-лесно и да търсиш отговорност. Радвам се, че хората с които градихме Металстрой АМС, са все още ядрото на нашия екип. Гордеем се, че успяхме да ги съберем и мотивираме, така че да бъдат част от успеха на фирмата. Втората ни задача беше да създадем общи фирмени ценности и култура, които всеки член на екипа приема да спазва. Екипът е това, което прави от отделните личности едно цяло, ценностите са това, което дава посока на това цяло. Вярвам, че сме избрали правилната посока.

Клиентът стои в центъра на Вашия фокус. Какво още му предлагате?
Клиентът, избрал да работи с нас, получава нещо много повече от строител. Ние превеждаме клиентите си през целия инвестиционен процес: от подбора на терен, изготвяне на технико-икономическите показатели за обекта, изготвяне на предварителна бюджетна сметка, след това проектиране, узаконяване на проекта, строителство като главен изпълнител и въвеждане в експлоатация.

Важно предимство на инженеринговия подход е това, че проектант и строител са едно или поне са много тясно свързани. Което позволява по време на проектирането да се следи бюджета за изпълнение, без това да влияе на качеството на проекта или на сигурността и здравината на сградата. Тези неща зависят от конструктивната схема и техническите решения, които се залагат в проекта. Проектант, специализиран в металните контрукции, който е запознат с технологията на производството и на монтажа, може да ги съобрази в проекта и така да спести много време и пари на клиента. Създадохме система, която ни помага да правим нещата бързо и икономично, като в същото време оставаме достатъчно гъвкави, за да посрещнем конкретните изисквания на клиента и да направим сградата архитектурно интересна, уникална и запомняща се.

Кой е обектът, превърнал се в емблема на Вашата фирма?
Всичките ни обекти са ни любими. Може би тези, които са оставили най-силен отпечатък в нас, са тези които са ни променили, дали са ни нова посока на развитие, били са ново стъпало за нас. Например, Тенис Малееви е един от първите ни по-големи обекти. Знакова сграда, която служи за ориентир на софиянци. Складовата база на ДИПЛОМАТ. Много интересна сграда, от гледна точка на функционално и технологично решение. Фабриката на Марес за водолазно оборудване в Пазарджик. Един от първите по-мащабни обекти, на който бяхме главен изпълнител при твърдо договорена стойност. Спортната зала „Скаптопара“ в Благоевград. Сграда с над 50 метров отвор, която вдигнахме доста бързо и много се гордеем с този проект. Велодрумът в Пловдив, който сега се завършва и е уникално съоражение не само за България, но и за целия регион. Миналата година завъшихме фабриката за флотация на РУА, построена до бившето хвостохранилище на завод Кремиковци. Там има доста сложни за изпълнение технологични съоръжения, с които ние се справихме успешно за доста кратко време.

Имаме доста клиенти, като Тех-ко, ГМ, Тарита и др., които се обърнаха към нас повече от един път. Това ни кара да се чувстваме горди от нещата, които правим и доказва смисъла на нашето мото, че сградата става част от бизнес успеха на нашите клиенти. Явно носим късмет.

В навечерието ли сме на икономически подем?
Кризата засегна най-много строителния сектор, но то е защото в годините преди нея имаше бум и той беше малко нелогичен. На пазара се появиха множество играчи, които бяха продукт на този бум и е нормално след него те постепенно да изчезнат. В момента най-големият проблем на строителния пазар са така наречените от нас „фирми–камикадзе“. Те дават ненормално ниски цени, живеят от авансите на обектите, които успеят да вземат. Лошото е, че инвеститорите се подвеждат по ниската цена и се доверяват като казват: „Тази фирма съществува от 4-5 години, има обекти и аз нямам причина да не им вярвам“. Но условията, които тя предлага, са такива, че за да ги изпълни, трябва да не плаща на доставчици и служители, да крие данъци. Няма как да се направи нещо под реалната себестойност по законен начин. Неминуемо пазарът ще се прочисти от тези „камикадзета“, но ще трябва да мине известно време, предполагам година, дано не са две, за да могат да останат само коректните и стабилни фирми.

Пазар за строителните услуги винаги ще има. Нашият сектор е класически индикатор за това накъде върви икономиката. Ако банките улеснят малко кредитирането, със сигурност ще тръгне жилищното строителство, а и фирмите ще могат да си позволят кредити за развитие. Ако се стабилизира политическата обстановка, това неминуемо ще доведе до освобождаване на пазара, защото в момента знам, че много от инвеститорите са готови и имат желание за инвестиции, но все още не смеят да ги направят. Така че, важно е да се подобри малко макроикономическата среда и строителството като лакмус веднага ще покаже, че това се е случило.

С какво искате да отпразнувате 15 годишнината на МЕТАЛСТРОЙ АМС?
Стабилна на пазара строителна фирма, която се грижи както за клиентите, така и за служителите си и ще отбележи своята 15 годишнина с още един емблематичен, прекрасен обект.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини