СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XI, брой 5, 2014

МЦ-Баухеми предлага защитна система от най-висок клас

Основната задача на защитната система е да защити конструкциите и съоръженията от агресивни фактори на околната среда. Защитните покрития трябва да отговарят на редица международно приети изисквания: устойчивост на UV-лъчи, вода и CO2, паропропускливост, да се предлагат в различни цветове. Всички стандартни системи удовлетворяват тези условия. Но отговаряйки на стандартните изисквания, не означава че защитните системи са високоефективни. При общоизползваните технологии има вероятност от бързо замърсяване на покритията, защото тези системи са базирани на полимерни дисперсии, при които се получава молекулярна връзка чрез физическо изпаряване на водата. Получава се повърхност с отворени пори, които осигуряват отлични условия за развитие на мъхове, алги и задържане на мръсотия. Също така, тези системи е загубата на дебелина под въздействието на атмосферните условия. Дисперсните покрития губят между 3 до 5 μm всяка година, което разбира се намалява защитния им ефект. МЦ-Баухеми разработи иновативно защитно покритие, което осигурява дълготрайна защита, отговаряща и дори надминаваща всички съществуващи изисквания.

Още един враг на сградите и съоръженията са графитите. Стандартните защитни системи не позволяват премахване на такива „артистични изображения“, което означава, че новопостроена или скоро реиновирана сграда на момента губи голяма част от естетическата си стойност.

Решението е Emcephob NanoPerm P, защитна система от възможно най-висок клас, пигментирано полиуретаново защитно покритие, базирано на нано-технология. Всички стандартни изисквания относно устойчивост на UV-лъчи и атмосферни условия са не само удовлетворени, но и значително надхвърлени. Например, устойчивостта на Emcephob NanoPerm P срещу CO2 e над 3600m, докато стандартните изисквания са само 50m.

Паропропускливостта според стандартите е необходимо да бъде под 4m. При Emcephob NanoPerm P е само 1.2m. Emcephob NanoPerm P предлага много повече: в контраст със стандартните системи, молекулярните връзки не се постигат чрез физическо изпарение на водата, но чрез химична реакция на нано-ниво. Това, заедно с органо-силиконови съставки осигурява високоустойчив полиуретанов полимер със силно омрежена структура. Получава се непроницаема и устойчива на надраскване повърхност с ниски напрежения.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини