СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XI, брой 5, 2014

Оборудване на Ахи Кериър – клон България за София Ринг Мол

Оборудване на Ахи Кериър – клон България за София Ринг Мол

На обект София Ринг Мол бе доставеното оборудване от Ахи Кериър – Клон България от CARRIER и Baltimore Air Coil (BAC). Инсталираните съоръжения са със следните технически характеристики:

Водоохлаждащи центробежни агрегати Carrier модел 19XR-6765465LEH52 – общо 3 броя, инсталирани в машинно помещение на кота -7,20m. Размерът на един агрегат е L/W/H = 5087/2096/2708mm и работно тегло 12651кг. Охладителната мощност е 2800 kW/бр, или общо за сградата - 8400 kW. Агрегатите работят с безопасен за околната среда хладилен агент R-134a. Всеки един от трите агрегата консумира 456 kW електрическа енергия, когато работи на пълен товар и има коефициент на трансформация СОР 6,1. При частичен товар коефициентът на трансформация СОР достига до 7,0.

Трите агрегата осигуряват студена вода с параметри 7о/12оС за нуждите на климатичните инсталации в сградата. Кондензаторният кръг на центробежните агрегати работи с водоохлаждащите кули, намиращи се на покрива на сградата при температурен режим 35о/30оС. Този кръг е запълнен с разтвор от 30% Етилен-Гликол и вода, за да се предотврати замръзване на флуида през зимните месеци.

Центробежните агрегати позволяват осигуряване на големи охладителни мощности при високи коефициенти на трансформация – използват се предимно в големи сгради, небостъргачи, промишлени предприятия, големи кораби, летищни терминали и др.

Водоохладителни кули затворен тип от Baltimore Air Coil (BAC) модел FXVE-1212C-24T PL - общо 6 броя, инсталирани на покрива на сградата. Размерът на една кула е L/W/H = 4121/3607/6080mm и работно тегло 11270кг. Всеки чилър се обслужва от 2 броя водоохладителни кули. Охладителната мощност е 1639 kW/кула или общо за шест броя кули 9833kW. Всяка водоохладителна кула има по два вентилатора всеки с консумирана мощност от 15kW, както и една водна помпа с консумирана мощност от 5,5kW. Във всяка водоохладителна кула е инсталирана система против замръзване на водата във ваната, която система е съставена от 12kW електрически нагревател и предпазни и регулиращи механизми.

Система за събиране на хладилния агент в случай на ремонт на водоохлаждащ агрегат – състои се от резервоар за хладилен агент 800 литра и трансферен агрегат за изпомпване на хладилния агент. Целта на системата за събиране на хладилния агент е минимални или никакви загуби и течове към атмосферата в случай на ремонтни или профилактични дейности – задължително съоръжение за проекти с отговорно отношение към околната среда.

Централна система за управление и оптимизация на работата на група от 3 чилъра – специално разработена за оптимизиране работните характеристики на трите водоохлаждащи агрегата спрямо моментните охладителни товари на сградата, като се поддържат най-високи коефициенти на трансформация за системата – аналогично най-ниски експлоатационни разходи. Системата е снабдена и с интернет връзка към сервиза на Carrier, което позволява „жива връзка“ с водоохлаждащите агрегати във всеки един момент. Централната система за управление на Carrier комуникира и с изградената BMS система на сградата, като системния оператор получава пълна информация за охладителните агрегати, техните работни параметри и настройки.

Доставените висококачествени съоръжения от Ахи Кериър – Клон България за София Ринг Мол са гаранция за поддържане на желаните параметри на климата в сградата, които да гарантират приятен престой на бъдещите посетители на комплекса, при ниски разходи на енергия и с грижа за околната среда на нашата столица.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини