СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XI, брой 5, 2014

Инвестираме все повече ресурси и в сервизната мрежа на Дорма България

Разговор с г-н Борис Гошев, Търговски директор на Дорма България и г-н Велислав Дешев, Регионален маркетинг мениджър за Балкани, Дорма

Инвестираме все повече ресурси и в сервизната мрежа на Дорма България

Борис Гошев е роден 1972 г. в гр. Пловдив. Завършва средното си образование със специалност „Биотехника“, а през 1997 г. се дипломира като магистър „Стопанско управление“. Стартира кариерата си в строителния бранш като търговско-технически консултант в HILTI, а от 2006 г. е част от екипа на DORMA. През първите две години е търговски представител за Южна България, а в периода до март 2014 г. е продуктов мениджър „Автоматични системи“ и „Системи за стъкла“, както и търговски представител за Гърция и Кипър. От април 2014 г. е търговски директор в ДОРМА БЪЛГАРИЯ.

Велислав Дешев е роден през 1969 г. Завършва през 1992 г. ВВИСУ „Любен Каравелов“ като строителен инженер промишлено и гражданско строителство. Стартира кариерата си в строителния бранш в Българската Армия, след това работи в HILTI, Stroyrent и от 2007 г. в ДОРМА България. През първата година там е търговски представител, след това търговски ръководител на две от продуктовите дивизии, търговски директор и от Февруари 2012 г. регионален маркетинг мениджър за България и повечето балкански страни.


Бихте ли започнали с някои наскоро стартирали начинания в дейността на компанията, като част от настоящето Ви развитие?
Борис Гошев: В края на ноември 2013 г. ДОРМА България осъществи успешен трансфер на производството на кръгли (въртящи) автоматични врати от завода на DORMA КТ – Кьолн – Германия, като към настоящия момент достигнатият обем на производство е 200 автоматични кръгли врати годишно. Планира се увеличение на производството до края на юни 2015 г. на 400 бр. годишно. Производството е предназначено за пазарите в цяла Европа. През юни 2013 г. бяхме сертифицирани в съответствие с изискванията на ISO9001:2008 като система за управление на качеството. Това беше и едно от необходимите условия от централата ни в Германия, за да бъде възможно това преместване.
Изграждаме, развиваме и инвестираме все повече ресурси и в сервизната ни мрежа. Към момента тя е най-голяма измежду конкурентите ни и вече сме позиционирани във всичките по-големи градове на страната. Така можем максимално бързо да реагираме и да помогнем на клиентите ни както с професионална помощ, така и с оригинални резервни части.

Какво бихте споделили с читателите на Списание СТРОИТЕЛИ по отношение на новости в продуктовото портфолио на ДОРМА България?
Велислав Дешев: Реално, през януари 2015 г. в Мюнхен, когато ще се проведе най-голямото строително изложение в Европа, ще бъдат представени и последните новости в нашето портфолио. Голяма част от тези продукти са изключително иновативни, плод на пазарните изисквания, както и значително по-лесни за монтаж, употреба и поддръжка. Клиентите ни със сигурност ще бъдат приятно изненадани и от новия и атрактивен начин на представяне на тези решения за достъп. Използвам случая да отправя покана към всички колеги от строителния бранш да ни посетят на щандовете ни в Мюнхен в периода от 19-ти до 24-ти януари 2015 г. Ще се убедите, че дори и обикновенни продукти като пантите за стъклени врати, които поради многобройните копирания са добили почти еднакъв вид, могат да бъдат изявен дизайнерски елемент във всеки интериор. ДОРМА обръща и все по-голямо внимание към системите за сигурност.
И към момента голяма част от продуктите ни са иновативни и без аналози на пазара също така и по отношение на безопасност и експлоатационни характеристики, като за пример мога да посоча Magneo CS80, което е единствената по рода си автоматична врата, работеща на електромагнитен принцип и реално е без износващи се части.

Друг продукт, набиращ все по-голяма популярност, е оператор ED100/250 за автоматизиране на врати на панти, без значение дали вратата е нова или стара и без значение от какъв материал е изработена.

Предлагаме и много решения и системи за стъклени стени и врати, които могат да постигнат и удовлетворят постоянно увеличаващите се изисквания на инвеститори и архитекти за прозрачност и повече естествена светлина в интериора.

Към момента провеждаме и кампания за популяризиране на автоматите ни с плъзгаща шина за затваряне на врати, като информация за кампанията може да се намери на сайта ни и при нашите дистрибутори. Тайната за тяхната комфортна употреба е в „Easy open“ технологията с ексцентриков механизъм, които гарантират изключително леко отваряне и надеждно затваряне на вратите. Никога досега тези автомати не са били толкова изгодни.

Все повече ДОРМА продукти имат Декларация за екологичност на продукта (EPD), което спомага за сертифициране на сградите по стандартите за устойчиво строителство. Това, както и намаляването с 36% на отделяните СО2 емисии от производствените мощности и логистика на компанията в световен мащаб и все по-големия процент на използвана енергия от възобновяеми източници, е ясна декларация от страна на ДОРМА за загриженост за природата.

Участвате в изграждането на значими обекти, някои от които и печелили конкурси. Разкажете за някои от последните и решенията, които сте внедрили.
Борис Гошев: Принципно в повечето обекти, в които участваме, се налага да взимаме решения за нестандартни или по-специални изпълнения и се гордеем, че го можем и че благодарение на професионалния ни екип винаги влагаме нещо допълнително от себе си и успяваме да дадем системни решения на клиентите ни. Всичките ни проекти са важни и специални за нас и затова е трудно просто да изтъкна определен обект. Получаваме и се радваме на доверието на почти всички фирми от строителния бранш, както и на архитекти и инвеститори. Спокойно мога да изтъкна, че в последните 10 години участваме в почти всички големи и знакови проекти в България. От голямо значение за тях е и качественото следпродажбено обслужване. Тъй като ДОРМА България на регионален принцип развива продажбите ни в съседни държави като Гърция, Кипър, Македония, Албания, Косово, Молдова и др., имаме важно участие в повечето големи проекти в тези страни.

По какъв начин компанията майка DORMA влияе върху работата на ДОРМА България.
Велислав Дешев: Със стартирането на програмата за развитие DORMA 2020 в нашата компания текат много интензивни процеси. Един от тях е новата стратегия за позициониране на бранда, като разликата е не само в корпоративния дизайн с новата, по-светла и приветлива визия, но и ясното дефиниране на ценностите, върху които се основава нашата работа и развитието на новите ни продукти. Това са наред с изконните за марката качество, иновации, дизайн и естетика, също така цялостния подход и безпроблемните решения. Ние сме убедени, че следвайки изискванията на пазара и доставяйки продукти, лесни за поръчка, обработка, монтаж и употреба, създаваме предпоставки за лоялност и доверие у нашите клиенти. Затова има разработена глобална стратегия за новите продукти, като се взема мнението на всички пазари. Представянето на новите продукти ще бъде по много забавен и атрактивен начин, различен от сухите цифри и технически понятия. DORMA закупи няколко водещи компании в световен мащаб, чиито адаптирани продукти стават важно допълнение в нашето портфолио. Компанията контролира стриктно нашата дейност, но и ни помага в осигуряването на специфични за отделните пазари продукти, отговарящи на съответните стандарти. Фирмата координира и създаването на новия ни уебсайт, който е много по-лесен за навигация и с много повече техническа информация, всеки може да намери подходящо решение за конкретния си проект. Планираме все повече маркетингови изяви и представяния, за да бъдем по-близко до клиентите си.

Каква е стратегията Ви за бъдещо развитие? Върху какво ще се фокусирате в работата си, предвид състоянието на пазара и тенденциите в търсенето?
Борис Гошев: Единственото правилно решение според нас е да се фокусираме върху хората, които работят за нас. Чрез все повече и повече обучения те биха трупали опит и самочувствие да се справят с коректни и бързи решения за всяко едно клиентско запитване. Отделяме специално внимание на всеки етап от обслужването на клиентите и проектите, анализираме внимателно всяка важна стъпка и се стараем да се учим от грешките си. Организираме и обучения за сглобяване и монтаж на автоматични врати и стъклени системи за наши партньори. По този начин сме по-гъвкави, особено в по-отдалечените от София региони на страната.

В последните три години в ДОРМА са активни специални програми за развитие и управление на вътрешните процеси, които ни помагат за постигане на оптимална организация с по-бърза реакция и гарантирано качество.

Независимо, че пазарът не е на нивата от успешните за всички колеги години от 2004 г. до 2010 г., то си остава тенденцията, че търсенето се определя от предлагането, като и предлагането се определя от търсенето. В този смисъл за нас е важно да предлагаме правилните продукти по правилния начин, в подходящо време и да даваме все повече комплексни решения на клиентите ни.