СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XI, брой 6, 2014

Новости при тръбите за ВиК в сгради

Тръбите са основен елемент на сградните водопроводни и канализационни инсталации. Изборът на вида тръби за всяка мрежа зависи от изискванията за качество на водата, температура, налягане, шум, от възможностите за инвестиция, сроковете за изпълнение и експлоатация, устойчивостта на корозия и други вредни въздействия, както и опциите за бърз и лесен монтаж с безопасно и естетично интегриране на системите в градите. В съвременното строителство за сградни ВиК системи се използват широко разнообразие от метални, пластмасови, металполимерни и стъклопластови тръби. Ако в миналото се използваха преобладаващо метални тръби, днес те са до голяма степен изместени от полимерни модификации на различни видове пластмаси, които показват предимства в някои качества. Металните тръби пък са по-добри в други показатели и имат своето място на пазара. Чрез новостите в сектора производителите се опитват да комбинират преимуществата на отделни групи в един продукт.

Сградните водопроводни тръби са елементи от хоризонталните, вертикалните и етажните разпределителни клонове за студена и за гореща вода за битови нужди, от хоризонталните и вертикалните циркулационни клонове към инсталациите за гореща вода за битови нужди, от системите за подготовка на гореща вода за битови нужди и за пожарно-аварийно водоснабдяване, необходими за преноса, разпределението и осигуряване на изискваните водни количества за пожарни и аварийни нужди и температура на горещата вода за битови нужди. Сградните канализационни тръби изграждат етажните отводнителни клонове, хоризонталните и вертикалните канализационни клонове, вентилационните клонове, вертикалните клонове за дъждовни води и осигуряват безпрепятствено отвеждане на отпадъчните води от сградата в канализационната мрежа на урбанизираната територия.

Материали и качества
Стоманените тръби притежават висока якост, но и по-голямо тегло. Недостатъци на този вид тръби са податливостта на корозия и по-краткият срок на експлоатация в сравнение с чугунените и неметалните тръби. Те имат значителна дължина и следователно – по-малък брой връзки, което улеснява монтажа. Нуждаят се от антикорозионна защита, затова най-често са поцинковани. Чугунените тръби си запазват позициите особено в канализационни и външни системи. Те са здрави и издръжливи на опън, високи налягания и механични въздействия. При тях се предлага широка гама от защитни системи за предпазване от корозия и химични замърсявания. Гладките вътрешни стени са с ниски нива на съпротивление и загуба на налягане, съответно по-ниски разходи за изпомпване.

При пластмасовите тръби суровината за производството е полимер - полиетилен (РЕ), полипропилен (РР), поливинил хлорид (PVC). В сравнение със стоманените тръби имат няколко предимства като ниско тегло, малко съпротивление на потока и голяма устойчивост на корозия. Но трябва да се отбележи и тяхната ниска механична якост и ниско ниво на звукоизолация. Следователно, използването на пластмасови тръби създава необходимостта от звукоизолационни материали (например минерална вата) над тръбите. В допълнение, тръбите може да бъдат затворени с гипсокартонени или пластмасови панели, което осигурява естетика. Много производители заложиха в продуктовте си гами на подобрения в получаването и структурирането на полимерите, разположението на връзките, свързването на метали с полимери, стъклени нишки с полимери и комбинирането на различни противокорозионни, взуко- и топлоизолационни решения, за да отговорят на търсенето на продукти с повече достойнства.
SML чугунени тръби и фитинги за сградна канализация и покривно отводняване

Производителят HG-TEC Germany предлага системата
HG-TEC SML, произведена според EN877/DIN19522 и отговаряща на неговите строги предписания. Освен това са изпълнени изискванията за високо качество, както и изпитване и сертифициране от LGA. Това класифицира системата HG-TEC SML към висококачествените системи за отпадни води. Системата е направена от чугун съгласно DIN EN1561 и се характеризира с пожароустойчиви свойства и свойства за абсорбиране на звука. Освен това, високата устойчивост на материала срещу външни влияния, е решаващ фактор не само в големите строителни проекти, но и в по-малките такива, като например еднофамилните къщи.

HG-TEC SML тръбите са произведени с центробежно леене. То дава възможност за производство чрез лесно обработваеми сиви чугунени тръби без високо енергопотребяващ и скъп процес. Качеството на обработената повърхност се постига със специално покритие. Вътрешният слой е съставен от един лак с минимум 120µm дебелина, външният слой - от един грунд с минимум 40µm дебелина, който може лесно да се покрие с допълнителен слой.

Фитингите на HG-TEC SML се произвеждат по метода на отливка с кухини. Готовите необработени отливки след това се шлифоват, обструйват и предварително обработват. Накрая фитингите се запечатват с висококачествено епоксидно, прахово боядисване при температура около 190°C. След това продуктите подлежат на допълнително изследване и подобряване на качеството. Системата показва добри резултати в условия на пожар. Звуковото натоварване от шума на отпадните води според DIN 4109/A1 е максимално 30dB(A) за дневни и спални. Канализационните системи от сив чугун (SML) показват много по-ниски стойности.

Безшумна канализация Силере
Системата Силере от тръби и фитинги за сградна канализация е произведена от специален, патентован от производителя материал, който гарантира максимална шумоизолация на канализационната система. Използваният материал е полипропилен РР с минерален пълнеж и има същата химическа устойчивост както и продуктите, произведени от полипропилен.

Системата за безшумна канализация може да бъде инсталирана в апартаменти и сгради за постигане на изискванията за минимални нива на шум. Инсталира се лесно и бързо благодарение на свързването посредством интегрирани муфи и пръстеновидни уплътнения. Тя е устойчива на топлина и корозия, дълговечна и се предлага в широка гама от разнообразни елементи с различни диаметри и размери. Тръбите се монтират посредством метални скоби облечени с антивибрационна гума.

Редица тестове са проведени с цел да се оценят разликите в нивата на шум при системата Силере, традиционните системи от полипропилен (РР), PVC и чугун. Те показват, че на партерния етаж тръбите Силере дават резултати много близки до тези на чугунените. С потоци от 2 и 4л/сек разликата е +1db(A), но за потоци от 0,5и 1л/сек разликата е дори отрицателна, като по този начин Силере дава резултат на отлична звукоизолирана канализационна система.

Специфичното тегло заема важна роля, за да се получи добро ниво на акустична изолация. Въпреки факта, че чугунът има специфично тегло от 7,2г/см3 и Силере от 1,6г/см3, получените стойности се дължат и на еластичността, както и на други характеристики на материала и на молекулярната му структура. Разликата между Силере и полипропилена (PP) е значителна, получени са разлики от 8db(A) за потоци от 1л/сек и 4db(A) за потоци от 2л/сек, това показва, че канализационната система Силере позволява създаването на изключително ефективни акустично изолирани системи, в сравнение с традиционните системи за отпадъчни води, направени от полипропилен (PP).

Работните условия на системата са идентични с тези на РР и HDPE канализационните системи - обичайно атмосферно налягане и температура до 95°C за продължителен период. Диаметрите 90, 110 и160 са напълно съвместими с другите системи от PVC, PP и HDPE. За останалите размери се предлагат преходи.

Решения за отопление и водоснабдяване
Инсталационната система Radopress е съвременно решение за безпроблемно отопление и водозахранване на апартаменти, къщи, офиси, търговски площи, с гарантиран експлоатационен живот от 50 години. Инсталационната система Radopress предлага цялостно решение за отоплителни инсталации, за студена и топла вода за потребление, както и софтуер за изчисляване. Системата се състои от многослойни тръби от омрежен полиетилен PE-X с антидифузен слой от алуминий (AL) и свързващи фитинги, пресовани и резбовани. Системата се предлага в пълен състав на фитинги, свързващи елементи и монтажни инструменти за отоплителни и санитарни инсталации, съобразени с нуждите на всеки отделен обект.

Водопровод за топла и студена вода от PP-R (полипропилен- рандом) – тип SilverLine предлага Пайплайф. Тръбите с алуминиева и стъклофибърна вложка са приложими и при изграждането на отоплителни инсталации. Системата включва пълна гама от тръби и фитинги. Характеризират се с висока степен на износоустойчивост, липса на корозия както и непровеждане на шум и електрически ток. Имат ниска топлопроводимост, дълъг експлоатационен живот, лесен, бърз и сигурен монтаж. Предлагат се в диаметри: Ø20, Ø25, Ø32, Ø40, Ø50, Ø63, Ø75, Ø90, Ø110. Произведени са по стандарт БДС EN 15874.

Стъклофибърни тръби от полипропилен от тип Composite Pipe на Пайплайф са за системи за топла и студена битова вода и за отоплителни инсталации. Произведени са от полипропилен рандом PP-R с вграден междинен стъклофибърен слой с диаметър в границите от 20 до 125mm. Цветът на тръбите е светлосив. Полипропиленовите стъклофибърни тръби на Пайплайф са новост на българския пазар и са заместител на досега ползваните PP-R тръби с алуминиев слой тип Stabi. Основното им предимство е за участъци, където се получават големи линейни разширения при употребата на обикновени PP-R тръби. Ефектът на по-ниски разширения тук се получава от вградения междинен стъклофибърен слой, като допълнително се получава и предимството тръбата да не се бели при запояване, както е при PP-R тръбите с алуминиев слой.

Показват съвместимост с другите PP-R тръби и фитинги при запояване и добро поведение при високи температури за дълъг период от време – подходящи са за отоплителни инсталации. Имат по-ниска топлопроводимост през стената на тръбата в сравнение със останалите PP-R тръби, по-малко провисване при високи температури – укрепване на по-големи разстояния и широк диапазон на производство – от Ø20 до Ø125mm.

Основна характерна черта на продуктите PP-R е възможността да се направи молекулярна връзка посредством полифузионно заваряване. Този процес се осъществява чрез използването на нагревателни елементи и се оказва един от най-практичните и икономични методи, който е широко разпространен в Европа. Чрез използването на полифузионното заваряване, заварката става толкова здрава, колкото самата тръба.

PP-R тръбите за вътрешен водопровод с марката HP Trend Чехия са произведени от висококачествен сертифициран полипропилен рандом PP-R. Видимо тръбите са светлосиви маркирани със синя лента (за студена вода) и червена лента (за топла вода). Всички тези тръби са предназначени за вътрешни инсталации. Характерното за тези системи е, че са много устойчиви на температура, корозия и блуждаещ ток, имат ниска топлопроводимост и много тих режим на работа на инсталацията. Благодарение на използваната технология и суровини от най-висок клас системата е хигиенична и гарантира сигурност по време на експлоатация.

Канализационни тръби от полипропилен тип HT Line
HT Line системата на Пайплайф се изработва от полипропилен, който има основното предимство пред PVC че е нечуплив и издържа на високи температури. Състои от пълна гама тръби и фитинги. Тръбите са с различни дължини за улесняване на монтажа. Използват се за изграждане на вътрешносградна канализация и вентилация на жилищни, обществени и промишлени сгради. Съвместимостта с PVC тръбите улеснява ремонтните работи. Тръбите са сиви и се отличават с четирите кафяви надлъжни линии, които помагат при монтаж, а също и визуализират съосието на муфата на тръбата. Всички връзки са с гумено уплътнение за 100% водоплътност. Тръбите имат дълъг живот на експлоатация, устойчивост на гореща вода до 95°С и са пожаробезопасни - не отделят отровни газове при горене за разлика от PVC.

Безшумната канализационна система MASTER 3
Друго решение на Пайплайф е система MASTER 3, представена от тръби с оптимално изградена трислойна структура от полипропилен(PP). Тя изпълнява всички изисквания на стандартите за комфортна и тиха среда при модерните жилищни, административни сгради, хотели, болници и други. Технологията на трислойното екструдиране с обогатен с минерали среден слой осигурява особена якост и надеждност на тръбата. Системата е разработена в съответствие с изискванията за ниво на шум според DIN 14366 (Test Report P-BA 53/2007) и е изследвана във Фраунхофер Институт в Щутгарт. Използва се за изграждане на вътрешносградна канализация и вентилация с високи шумоизолиращи свойства. Устойчива е на гореща вода до 95°С и ниски температури под -10°С.

PVC-U тръби за вътрешна канализация
Тръбите за канализация от поливинилхлорид с марката Valplast Румъния и Пайплайф България са изградени от синтетичен материал от ново поколение (трислойни със среден слой от разпенен PVC с каучуков уплътнител), поради което представляват съвременни елементи за изграждане на канализационни и отводнителни мрежи. PVC–U тръбите имат специфични свойства, които им дават предимство пред другите видове тръби. В практиката в областта на канализацията доминира твърдият поливинилхлорид, PVC–U.

Той показва добри хидравлични свойства вследствие на гладкостта на вътрешните стени, добри диелектрични свойства и малък коефициент на топлинна проводимост. PVC-U системите имат достатъчно ниво на издръжливост на химическите въздействия на агресивните разтвори, съдържащи се в отпадните води, особено в промишлените.