СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XI, брой 6, 2014

Системно ОВК решение от Hoval за новия завод на ABB

Системно ОВК решение от Hoval за новия завод на ABB

Оптимална ефективност, перфектен вътрешен климат, ниски експлоатационни разходи, всичко това е реалност в производствената сграда на АВВ в Индустриална зона Раковски. За постигането им Hoval заложи на системно решение за отопление, вентилация и климатизация.

Системното решение на Hoval включва: Децентрализирана система за климатизация с различни типове покривни апарати, комбинирани така, че да бъде осигурен максимален комфорт на всяка работна зона, високоефективни кондензни газови котли за отопление и проточен бойлер с висок капацитет.

Описание на заложените съоръжения: Покривни апарати RoofVent® LKW9 - 3 бр. за подаване на пресен въздух, с рекуперация, работещи в режим отопление и климатизация; Подпокривни апарати TopVent® DKV9 – 39 бр., работещи на рециркулация в режими отопление и климатизация, въздушни завеси на входа за товарни автомобили 20 бр. TopVent® CUR5; сдвоен кондензен котел на газ UltraGas® 1440D (1440 kW)- 1 бр. осигурява отоплението и топлоподаването до покривните климатични апарати; кондензен газов котел на газ UltraGas® 350 (350kW) за отопление и подаване на топлоносител към вентилационни апарати в офис сградата, както и подаване на топлоносител към високоскоростен водоподгревател модел ModulPlus F41 с капацитет до 4850 l/h, осигуряващ необходимото количество топла вода за нуждите на над 400 служители.

При избора на оборудването Hoval взе под внимание изискванията на всяка отделна зона в производственото хале. Покривните климатични апарати са подредени така, че да поддържат специфичните параметри за всяка зона, като в същото време управлението е от една обща контролна система.

Интелигентната система DIGINET 5 контролира климатичната инсталация, като следи комфорта във всяка една зона. Контролната система е свързана с външен компютър чрез системата Digicom, като по този начин може от разстояние да се регулира и контролира отоплението и климатизацията в производственото хале. Контролът на топлинните завеси се осъществява отделно чрез управлението EasyTronic, а управлението на котлите - от системата TempTronic. Апаратите Hoval бяха монтирани бързо и лесно, благодарение на компактния си дизайн, ниското си тегло, както и отсъствието на необходимост от въздуховоди. Доставят се готови за свързване, изцяло сглобени и предварително окабелени, което редуцира разходите и необходимото време за инсталация.

В резултат в сградата е осигурен максимален комфорт: равномерно затоплена и вентилирана работна зона с подсигурен пресен въздух и рециркулация. Стратификацията на температурата в халето е ограничена до 1оС, тъй като климатичните покривни апарати не позволяват на топлия въздух да се задържа високо горе в топлинни джобове. Те успешно свалят топлия въздух обратно в работната зона, след като го филтрират, затоплят и смесят с пресен. Специално разработеният за климатичните апарати Air-Injector разпределя и завихря въздуха така, че може да свали ефективно топлия въздух от 4 до 25m, и то при скорост до 0,2 m/s, без да се образува течение. С иновативната си функция за подаване на въздуха, дифузорът регулира ъгъла на въздушния поток.

Оценката за добре свършената работа от търговския и техническия екип на Hoval в България е доверието на ABB към Hoval като партньор и за следващия си проект - производствено хале за продукти с високо напрежение в Севлиево.РекламаПрелисти броя

  • Прелисти този брой на списание СТРОИТЕЛИ

още в рубриката

Новини

реклама  • Сдружение Топливо