СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XI, брой 6, 2014

Приложение на решетъчните скари на Стако във фасади

Приложение на решетъчните скари на Стако във фасади

За облицоване на фасади има на разположение различни материали, които трябва да изпълняват определени изисквания по отношение на устойчивост на атмосферни условия, дълъг живот, оптимална цена и визуално въздействие. Облицовките от решетъчни скари представляват новост и имат следната забележителна особеност: те може да се използват като свързващи елементи на металната конструкция или като облицовка.

Когато решетъчни скари се използват като фасаден елемент, не е задължително това да са жалюзни решетъчни скари. Пресованите решетъчни скари на Стако с определени растери са също толкова подходящи за една впечатляваща облицовка.

Пресованите решетъчни скари притежават същите предимства като жалюзните решетъчни скари: те са леки, устойчиви на натоварвания и на атмосферни условия. Чрез разположените под ъгъл ламели при използването на жалюзни решетъчни скари може да се регулира количеството светлина. Ако една фасада обаче бъде облицована с пресовани решетъчни скари, то поради отворения им растер се получава директен поглед върху задната фасада. Чрез облицовката с решетъчни скари първоначалната фасада се предпазва, но въпреки това е добре видима.

Стако произведе и достави пресовани решетъчни скари от горещо поцинкована стомана за строителството на фасада в гр. Дуисбург, Германия. Във въпросния проект още веднъж беше доказана всеобхватната приложимост на решетъчните скари, тъй като не само облицовката на фасадата беше произведена от пресовани решетъчни скари, но и парапетите на балконите от пресовани решетъчни скари бяха интегрирани във фасадата. По този начин оптически се създаде единна и модерна визия. Освен това на пода на балконите бяха положени противохлъзгащи пресовани решетъчни скари, които гарантират безопасно преминаване при валежи.

Облицовката от решетъчни скари може да бъде изпълнена в различни цветове чрез прахово боядисване по RAL. По този начин архитектурно интегрираните решетъчни скари придават по-висока стойност и служат като визуална поанта.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини