СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XI, брой 7, 2014

Осветление на офиси

дизайн, комфорт и ефективност

Най-честите оплаквания, получени в резултат от лошо осветление в офиси, са трудно разбиране на документи, дразнене и преумора на очите, нарушения в зрението и главоболие. Ако хората са изложени на отблясъци, сенки, недостатъчно, прекомерно и неправилно организирано осветление, те са склонни да приемат неудобни пози, за да компенсират неадекватното осветление и да виждат по-добре. Това води до натоварване не само на зрителната система, но и на опорно-двигателната и нервната. Резултатите са по-бърза умора и спад в трудоспособността. Никой не би искал това да се случва в офиса му.

Кое, обаче, е оптималното изкуствено осветление за офиси? То трябва да създава оптимален визуален комфорт според дейностите,извършвани в офиса, да кара хората да се чувстват по-добре, за да работят по-добре. Също толкова важни са и продуктите за енергийна ефективност, които ще намалят разходите и ще ограничат въглеродния отпечатък. Редица осветителни решения предлагат тези възможности чрез новаторски продукти, които ще откроят офиса ви.

Тук могат да ви помогнат професионалните решения на производителите, които непрекъснато обновяват продуктовите си решения с цел получаване на по-добра визуална среда. Предложенията са разнообразни, за различни зони в офис сградите според спецификата на дейностите, предвиждани за тях – коридори, фоайета, рецепции, конферентни зали, зони за работа, за отдих и т.н. Светлината може да изиграе решаваща роля в създаване на впечатление за мястото още с влизането на посетителите, тя е също толкова важна за обстановката, в която се вземат важни решения, сключват се договори и се изграждат работни отношения. В зоните за отдих също чрез правилно организиране на осветлението може да се подпомогне почивката.

Професионално планиране и качествени продукти
Основни принципи при проектиране на офис осветление са: доставяне на достатъчно светлина, идваща от правилната посока, без да предизвиква сенки и отблясъци; да се осигури добро (но не прекалено) осветление, без силни контрасти и с предоставяне на правилния тип светлина. При обмисляне на точна система за осветление трябва да се идентифицират визуалните задачи, извършвани в работната среда. Визуални задачи се извършват както върху хоризонтални, така и върху вертикални повърхности и обикновено включват четене, писане, чертаене. За да следвате ергономичната методология на дизайна в осветлението, проектът трябва да отговарят напълно на изискванията за психологическо и физическо благосъстояние на работниците – да се даде възможност да се работи в удобна, безопасна и приятна обстановка.

Правилният избор на вид осветление, осветителни тела и позицията им зависи от разположението на работните места и е необходимо условие, за да се получи качествено осветление в офиса. Дизайнът на осветлението, трябва да отговаря на нуждите на лицата, работещи в пространството и да гарантира спазването на основните изисквания към осветлението. За тази цел е най-добре да се доверите на професионалисти в производството и проектирането на осветителни системи, тъй като планирането на осветление и получаването на усъвършенствани, качествени продукти, за дадено приложение не е лека задача. За решаването й се използват приложна физика, геометрична оптика, концепции, включващи взаимодействие между енергия и материя, физиология и психология на възприятието. А ето и някои от постиженията на водещи производители.

Енергийна ефективност в офис осветлението
Приблизително 40% от цялата електроенергия, консумирана в офис сградите е за осветление. Това прави осветлението една от най-атрактивните области за търсене на начини да се пести енергия. Тук идва ролята на LED осветлението. Възходът на LED осветлението доведе до значителна трансформация на индустрията за осветителна техника. Предлага се гъвкавост, креативност, програмируемост и енергийна ефективност в едно. LED осветлението се приема като най-устойчиво решение за осветление заради ниската консумация на електроенергия и изключително дългия експлоатационен срок. Например, една LED лампата използва 2,5 вата, за да произведе светлинен поток от 115 лумена, а стандартна лампа - 6 пъти повече електроенергия за същото количество светлина.

Днес производителите предлагат различни иновативни решения при дизайна и монтажa на LED осветление, което ви дава възможността да създадете уютни, многофункционални и впечатляващи офис среди. Акцент върху енергийно ефективните методи в офис осветлението се поставя чрез прилагане на набор от стратегии за управление на енергията. Тук се включват наблюдение на присъствие, зониране, използване на естествена дневна светлина, затъмняване и времево базиран контрол – те могат да оптимизират потреблението на електроенергия, като същевременно се поддържат високи нива на комфорт и максимално намаляване на разходите. Известно с дългия си живот и спестяване на енергия LED осветлението има силата и на интелигентния контрол чрез програмируемо управление, което прави осветителните технологии още по-ефективни. Целта на този контрол е да имаме точното количество светлина само когато и където е необходимо. Спестявания около 30% могат да бъдат постигнати чрез просто изключване на осветлението в незаетите площи.

Водещи производители предлагат такъв контрол базиран на управление въз основа на присъствието и дневната светлина. Така например, комбиниран сензор и контролер може да затъмнява и включва осветлението в една стая или зона в зависимост от наличието на хора и дневна светлина. Той е с лесна инсталация и изграждане на мрежови връзки в системите за управление. Перфектно решение тук са безжичните сензори, които могат да се поставят навсякъде, където е необходимо, лесно и бързо. Когато системата открие подходящи нива на естествена светлина, осветителните тела ще бъдат затъмнени или дори изключен, спестявайки до 55% енергия. Такива решения имат автоматични детектори за движение, откриващи най-малкото движение, така че да включват и изключват осветлението, генерирайки спестявания от момента на инсталиране.

Акустичен и светлинен комфорт в офиса с едно решение
С помощта на нови технологии е възможно да се съчетаят положителните ефекти на акустичен и светлинен комфорт. Това може да стане с LED осветление, интегрирано в акустични системи с добро усвояване на шума, които се монтират на тавана на офис помещенията. Системите се състоят от свободно висящи модули от квадратни панели, направени от стъклена вата с висока плътност, с вградени LED лампи и метални окачващи механизми с регулируема дължина. Областта на приложение на такъв продукт са основно отворени офис пространства. Модулната система позволява гъвкавост при проектиране и лесно надграждане или разглобяване. Интелигентен контрол на работата, гарантира комфорт и енергийна ефективност. Такъв продукт се отличава с ниско тегло и елегантност на профилите, така че да се включат във всяка схема за интериорен дизайн.

Светещи текстилни повърхности
Светещи текстилни панели могат да изпълнят пространството с живот, енергия и настроение. С тях можете да създадете динамично пространство, което привлича, изненадва и вдъхновява. Освен това предлагат гъвкавост, за да можете да го промените в зависимост от всяко настроение на момента или да засилите идентичността на офиса. Светещият текстил е революционно нов начин да се подобри интериора на офиса чрез светлина, текстура и динамично съдържание. Да добавите емоция в модерни офиси, коридори и стълбища, които иначе може да изглеждат студени и безлични.

Тези системи интегрират многоцветни светодиоди, които се вграждат безпроблемно в текстилни панели, за да ви дадат творческа свобода. Сами можете да изберете размера и броя на панелите, както и как да ги подредите. Тук е взето предвид и това, че при осветителните решения значение има не само светлината, но и цветът. Предвид двустранния характер на отношенията на светлина и цвят (цветът на обектите се отразява на осветлението и обратно), то емоционалното, психическото и физиологичното състояние на човека може да се влияе от възможните цветове на текстила. За оптимален комфорт системите имат пълен контрол над динамичния режим на осветеност. Комбинацията от мека дифузна светлина и естетиката на материала създават много специални програмируеми ефекти.

Друго предимство е, че меката текстура на панелите успокоява слуховите сетива. За разлика от твърди материали като стъкло, бетон и стомана, които могат да създадат акустични проблеми, осветителните текстилни системи помагат за поглъщане на шума и омекотяване на ехото, така че да се създаде комфортна среда с ясно разбираема реч. Панелите имат специална технология, за да задържат текстила постоянно изпънат на металните рамки, за да сте сигурни, че системата винаги ще изглежда добре, дори когато динамичното осветление е изключено.

Динамично офис осветление
Нашите тела са зависими от ритъма на деня и нощта. Динамиката на дневната светлина програмира биологичния ни часовник и влияе върху нашето чувство за благосъстояние. Динамичното осветление е решение, което ни кара да се чувстваме добре в офиса, като пренесем в него естествената динамика на осветлението. Така потребителите могат да контролират пространство според собствените си нужди, настроение и задачи, създавайки правилната атмосфера за подобряване на производителността и мотивацията. Много важен фактор в оптималното осветление на офис среда е да се контролира режимът на промяна в нивото на осветеност и цветната температура по време на работния ден. Такава динамика симулира ежедневната дейност на слънцето, контролираща човешките биоритми.

За нормалното функциониране на всички системи на човешкото тяло сутрин се изисква невисоко ниво на осветеност (200-300 лукса) и цветна температура на слънчевата светлина при изгрев, през деня – максимална осветеност и цветна температура около 6500K на синкава светлина, а вечер - постепенно намаляване на тези параметри. Спазването на тези условия дава възможност по-дълго време да се поддържа високa производителност, концентрация и творчество. Промяната на цветната температура и интензивност на светлината може да се постигне чрез смесване на излъчената светлина от две различни лампи с помощта на специализирана оптична технология. Една лампа е с цветна температура 2600K (топло бяло), а друга с 5600К (студено бяло).

Създаването на такава динамична осветителна инсталация позволява чрез интелигентни системи за контрол, природният режим на осветеност да се повтори в изкуствена среда. Имате възможност за два динамични сценария на осветление. Можете да създадете "лични светлина" чрез дистанционно управление според индивидуалните потребности, или да настроите "динамична атмосфера" в пространството в съответствие с предварително програмирани ритми.Реклама