СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XI, брой 7, 2014

Награда за Jungheinrich от конкурса International Forklift Truck of the Year

Награда за Jungheinrich от конкурса International Forklift Truck of the Year

Наградата на Международния конкурс за складова техника на годината 2014 в категорията „Контрабалансиран мотокар над 3,5т” е присъдена на Jungheinrich EFG S40. За първи път в този клас енергийната ефективност, постигната посредством комбинация от различни мерки, осигурява дълги работни часове и дава възможност да се работи с машината две пълни работни смени, без необходимост от смяна на батерията.

Jungheinrich оптимизира различни съществуващи технологии и ги комбинира по такъв начин, че високоповдигачи в класа от 3.5 до 5 тона за пръв път постигат работно време, което в идеални ситуации дава възможност да се работи в продължение на две пълни смени, без да е необходима смяна на батерията. В допълнение, електрическият контрабалансиран високоповдигач е мощен и напълно подходящ за работа на открито. Това го прави реална алтернатива на мотокари с двигатели с вътрешно горене.

Мотокарът на годината 2014 демонстрира своята сила и точност по време на IFOY тестовете. Със своята максимална скорост от 16.4 kmh, EFG моделът при тестовете е достатъчно бърз, и остава напълно контролируем с и без товар. Спирачната мощност на задвижващия двигател зависи от избрания режим на шофиране и винаги е на ниво, което водачът обикновено очаква. Благодарение на новата концепция "Pure Energy", електрокарът на Jungheinrich постига добавена икономия на енергия, без това да е за сметка на производителността. „Pure Energy“ се състои от трикомпонентна трифазна технология, компактна електроника и компактна хидравлика. При максимално производителен режим (Режим на работа 5), производителността е само малко (2.3%) по-ниска от тази на високопроизводителни 5-тонни модели, докато потреблението на енергия е 42% по-ниско, увеличавайки се до 48 на сто при енергоспестяващ режим (режим на работа 3), което означава, че батерията (930 Ah) в EFG S40 е подходяща за почти две пълни работни смени.

Електрическото управление на волана е прецизно и предвидимо. Една нова функция е параметър на волана, който регулира характеристиките на управление на мотокара, за да отговарят на избрания режим на шофиране. Тази адаптивна концепция на управление на волана е системно по-нататъшно развитие на системата за асистенция от ежедневните пътни превозни средства. Подкрепата от система за електрическо кормилно управление е голяма при ниски скорости, което означава, че водачът трябва да влага много по-малко усилие при въртене на волана. Нивото на подкрепа е по-ниска при по-високи скорости. Основното предимство е прецизно управление, което е лесно да се контролира при всички скорости. Нежеланите движения на волана са сведени до минимум, като по този начин се гарантира изключително лесно управление на мотокара. Кормилната колона е оборудвана с лост за регулиране във височина и наклон. Автоматичната спирачка за паркиране работи гладко и безупречно и експлоатацията на мачтата е, както се очаква. Реакцията на обособеният "Solo-Pilot" лост за управление е прецизна и скоростите са задоволителни.

Мощният външен вид на EFG S40 е незабавно забележим. Предните и задните оси са по-широки от обикновено и придават на мотокара мощно излъчване. Степенката за водача е малко по-висока, отколкото в други машини в този сегмент, но достатъчно голяма и удобна, за да се осигури безопасно и лесно влизане и излизане. Сивата решетка против приплъзване е лесно видима и допълнително подобрява безопасността на водача. Пространството в краката на водача е щедро оразмерено и свободно от препятствия. Двата педала на газта и спирачката са установени в удобна височина и разстояние.

С въвеждането на S линията като специален елемент от новите EFG Серия 5 електрически повдигачи, Jungheinrich разшири концепцията за технологията Pure Energy чрез 48 V и 80 V-двигателите в класовете с капацитет от 3.5 до 5.0 тона. Pure Energy дава възможност за намаляване до 20% на потреблението на енергия (в сравнение с предходния модел). Следователно, сега е възможно повдигач в този клас да завърши две смени с едно зареждане на батерията.

С въвеждането на S линията, са изпълнени две важни изисквания на клиента: изискването за висок остатъчен капацитет - особено когато са прикрепени аксесоари и изискването да се използват все повече беземисионни повдигачи на открито - като заместител на такива, задвижвани от двигатели с вътрешно горене.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини