СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XI, брой 7, 2014

Daikin празнува първа успешна година на VRV

Daikin празнува първа успешна година на VRV

Термопомпата VRV бе създадена в Европейския център за развитие (ЕЦР) на Daikin Europe N.V. в белгийския град Остенде. Тя е проектирана, за да посрещне изискванията на европейските сгради, както и всички възможни климатични условия в Европа. Освен това термопомпата VRV е съобразена с последното екологично законодателство касаещо продуктите, консумиращи енергия.

Успехът в налагането на VRV на европейския пазар може да бъде обяснен с трите подобрения над предишното поколение, а именно: технологията за променлива температура на хладилния агент; непрекъснатото отопление по време на размразяване; VRV конфигураторът за опростено пускане в експлоатация и сервизна поддръжка.

Уникалната технология за променлива температура на хладилния агент позволява на термопомпата VRV IV да отговаря на нуждите за отопление или охлаждане като непрекъснато следи необходимия капацитет и климатичните условия.

Автоматичната самонастройка означава, че системата използва само енергията, която е необходима, за да покрие изискванията на топлинния товар, което води до 28% по-малко консумирана енергия както и спад на въглеродните емисии от 28%, в сравнение с предишните поколения VRV.

Друго от техническите нововъведения при VRV IV – непрекъснатото отопление по време на размразяване, също се оказа популярно, тъй като позволява на VRV IV да поддържа комфортен вътрешен климат през цялата година, за първи път в историята на термопомпите въздух-въздух. Топлинна енергия се съхранява в уникалния акумулиращ топлина елемент във вътрешността на външното тяло. Тази енергия се използва по време на цикъла на размразяване, за да се избегне спад на температурите в помещението. Това означава, че температурите и комфортът се поддържат постоянни без прекъсване. Също така, тръбопроводите и вътрешните тела не действат като изпарители и тяхната температура се поддържа постоянна.

Непрекъснато отопление по време на размразяване е основната причина, поради която френската строителна и инженерингова компания Eiffage Group избра VRV IV система при реновирането на нейните офиси в Тулуза миналата година. Тулуза има средиземноморски климат, температурите могат да паднат почти до замръзване през зимата. Eiffage Energy Thermie инсталира системата между юни и септември 2013 г. Тя се състои от шест външни тела VRV IV, свързани към 62 напълно плоски касети на Daikin и четири стенни тела, обслужващи както големи помещения, така и отделни офиси, с независим контрол в различните части на сградата. Резултатът е модерна, комфортна работна среда, която също така спестява пари от сметките за енергия и намалява емисиите на CO2.

VRV конфигураторът позволява дистанционно конфигуриране на настройки, които могат да се използват на много места. По този начин конфигурирането на външните тела отнема по-малко време. Текущата поддръжка е също по-лесна, благодарение на графичния интерфейс, който позволява на инженерите да направят оценка на оперативните данни и грешки.

Daikin непрекъснато определя стандартите за контрол на климата след като първи представи VRV технология през 1982 г. Нововъведенията, като инверторно контролирани компресори и рекуперация на топлина, повишават ефективността и комфорта и правят VRV една от най-често избираните системи за търговски сгради в Европа: около 40% от системите за VRF инсталирани в Европа са Daikin VRV системи.

С ESEER до 7,53 в режим на охлаждане, VRV IV е едно от най-ефективните съвременни решения за контрол на климата при търговски приложения и със сигурност ще бъде предпочитана система за много години напред.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини