СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XI, брой 7, 2014

С нови продукти се подготвяме да навлезем в нови за нас пазари

Разговор с г-н Хюсеин Индже, Изпълнителен директор на Алкомет

С нови продукти се подготвяме да навлезем в нови за нас пазари

Г-н Индже, бихте ли представили накратко Алкомет и дейността Ви за читателите на Списание СТРОИТЕЛИ?
Алкомет е водеща компания в производството на алуминиеви валцови изделия с над 30-годишна история. Благодарение на натрупания опит и правилното позициониране на продуктите ни, сме завоювала значителен пазарен дял на европейските пазари. През 2013 г. компанията затвърди водещата си позиция на европейския пазар на домакинско фолио, като пазарният дял на дружеството достигна 14%.

С близо 900 човека персонал, Алкомет има основна роля в икономиката на Шуменска област. Разбира се, нашият стремеж е да продължаваме да развиваме както компанията, така и благосъстоянието на региона.

Разкажете ни повече за производството си. Кои са основните Ви продукти и можете ли да се похвалите със съвременни технологии и оборудване?
Ние произвеждаме пълната гама алуминиеви полуфабрикати – домакинско, техническо и контейнерно фолио, листа и ленти, финсток, стандартни профили и профили по чертеж на клиента, елоксирани и прахово боядисани профили. През последните години осъществихме амбициозна инвестиционна програма за над 75 милиона лева. Повечето ни производствени мощности бяха модернизирани, а производственият ни капацитет се увеличи със закупуването на нови 600-тонна преса, линия за леене на рулони, пещ за леене на кръгли заготовки Wagstaff валцов стан, италианско производство.

Лабораторията ни също беше снабдена с модерно оборудване, тъй като изискванията за качество на европейските пазари непрекъснато се повишават, а продуктите на Алкомет са утвърдени там благодарение на конкурентното си качество и цени. Амбициите ни не свършват дотук – увереността и инициативността ни нарастват от постигнатите успехи.

Кои са основните Ви пазари? В тази връзка, бихте ли споделили впечатленията си от състоянието и тенденциите на българския пазар?
Над 90% от продукцията ни се експортира за Западна и Централна Европа. Основните ни пазари са Германия, Полша и Италия, но имаме силно пазарно присъствие и в Испания, Великобритания, Франция, Чехия и Северна Африка. За съжаление, българския пазар на алуминиеви валцови и пресови продукти е твърде малък, а през годините след 2008 г. се наблюдава период на трайна стагнация, вследствие на кризата в строителния бранш.

Като местна компания, обаче, ние имаме преференциално отношение към българския пазар въпреки ограничения му мащаб.

Какви са плановете Ви за развитие в краткосрочен план? Върху какво ще акцентира компанията в дейността си?
Алкомет следва целенасочена програма на развитие и сме още само на определен етап от нея. С продължаващото модернизиране на производството ни се увеличават и възможностите ни за предлагане на нови и иновативни продукти, с които се подготвяме да навлезем на нови за нас пазари. Наред с модернизацията и разширяването на производствените ни мощности инвестираме в пречиствателни съоръжения с грижа към околната среда.

Използваните технически и технологични решения са от най-високо ниво и гарантират както ограничаване на отделяните вредни емисии, така и употребяваната в производството вода. Компанията е разработила програми за управление на отпадъка от производството, по-голямата част от който се оползотворява от други сектори на индустрията. Приоритет е запазване и разширяване на пазарните ни позиции, а акцент поставяме върху високопремиалните алуминиеви продукти, към които техническите и качествени изисквания са изключително високи. Разбира се, основният ни акцент винаги е върху човешкия капитал, защото благодарение на професионализма и визията на нашите служители, Алкомет е компания с бъдеще.