СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XI, брой 7, 2014

Планираме бъдещото си развитие, следвайки пазарните тенденции

Разговор с г-н Валентин Милкоев, Управител на БМС Инженеринг

Планираме бъдещото си развитие, следвайки пазарните тенденции

Г-н Милкоев, тази година дружеството чества своята 15-та годишнина. Бихте ли разказали за развитието Ви през тези години? Кои са поводите Ви за гордост?
Фирмата ни е специализирана в изграждането на системи за сградна автоматизация. Началото положихме с инж. Иринков през 1999 г. Година по късно вече имахме рамков договор за съвместна работа с Ханиуел. В следващите години изпращахме наши специалисти на обучение и в други водещи фирми в бранша. Сега предлагаме конвенционални и DDC системи за регулиране, контрол и управление от продуктовата гама на Honeywell, Siemens, Wago, Carel, Belimo, с които имаме договори и споразумения за партньорство и дистрибуция. Извършването на приложен развой с използването на стандартизирани програмно-технически средства от споменатите фирми гарантира както високото качество на предлаганите от нас системи, така и на тяхната непрекъсната актуализация и осъвременяване.

За тези 15 години, благодарение на много труд и професионализъм, фирмата получи трайно доверието на своите клиенти и партньори. Запазихме лоялни колегиални отношения и с нашите конкуренти, от които сме получавали и на които сме оказвали помощ в критични моменти.

През годините успяхме да създадем и утвърдим собствен стил и почерк в проектирането и реализацията на системите за автоматизация. Стил и почерк, които все по често стават обект на подражание.

Разбира се, истинският повод за гордост е нашият колектив. Колектив от професионалисти и мотивирани млади хора, готови да излязат от сферата на личния си комфорт в името на общата цел – печелене на доверие и превръщане на фирмата в предпочитан партньор в областта на сградната автоматизация.

В какви сгради реализирате Вашите решения? Разкажете за някои наскоро приключили проекти.
Системите, които предлагаме, намират приложение както в малки лични, така и в големи жилищни, обществени и промишлени сгради.

През 2012 г. беше завършен София Еърпорт Център (SAC) - първият бизнес комплекс в България с LEED сертификат, в който системата за сграден мениджмънт (BMS) е реализирана по наш проект. В началото на 2013 г. пуснахме DDC системата за автоматизация на ОВК инсталациите в новата Летищна Контролна Кула в София. Тя стана част от общата BMS на Единния Център за Управление на Въздушното Движение, проектиран и изграден също нас. През 2014 г. завършихме проектирането на BMS на намиращата се в реконструкция Централна гара – София. В момента извършваме пълна подмяна и осъвременяване на системата за сграден мениджмънт в сградата на Globul (вече Telenor) в София.

Бихте ли представили някои от новостите в работата Ви?
Ние планираме бъдещото си развитие, следвайки тенденциите на пазара. Все по-актуални стават системите с възможност за отдалечен достъп. В тази връзка изграждаме софтуерна платформа за дистанцинно отчитане, мониторинг и управление на технологичните процеси в различни по характер обекти.

Разработваме и специализиран софтуер за осчетоводяване на разходите за електроенергия, топло- и студоенергия, топла и студена вода, поддръжка и т.н. в големи офис сгради.

Бихте ли споделили очакванията си за развитието Ви занапред? В какво ще вложите усилията си, за да продължите успешното си присъствие на пазара?
У нас инвеститори и архитекти все още пренебрегват значението и ползите от системите за сградна автоматизация с аргумента, че те оскъпяват обекта. В действителност, стойността на една система, около 5% от общата стойност на обекта, е незначителна на фона на постигнатия комфорт и реализираните икономии от сведените до минимум енергийни и експлоатационни разходи. Затова сградната автоматизация трябва да стане технологичен гръбнак и задължителна част от инвестиционното проектиране. Това е възможно само с промяна на нормативната база, за което са нужни усилия, каквито ние от БМС Инженеринг полагаме от години.