СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XI, брой 7, 2014

Качеството на хидроизолацията защитава инвестициите

Разговор с инж. Алекси Алексиев, Управител на КЬОСТЕР България

Качеството на хидроизолацията защитава инвестициите

Уважаеми инж. Алексиев, представете фирма КЬОСТЕР. Кои са дейностите и сферите, с които се развивате в строителния сектор?
КЬОСТЕР България вече 10 години представлява немската компания KÖSTER BAUCHEMIE AG - една от водещите в света фирми за сложни хидроизолации. Независимо дали става въпрос за възстановяване на стари сгради, хидроизолация на нови конструкции, инсталиране на хоризонтални бариери в зидарията, ремонтиране на влажни сутеренни помещения, хидроизолация на покриви и фасади - цялостните и ефективни продуктови програми КЬОСТЕР дават оптималното и дълготрайно решение. KÖSTER BAUCHEMIE е международна компания и продуктите є присъстват в редица страни по света. Компанията е затворила кръга, необходим за постигането на истински качествена хидроизолация - произвежда материали и системи, способни да решат всички видове проблеми в тази област и в същото време произвежда машини и аксесоари, необходими за тяхното правилно полагане.

KÖSTER BAUCHEMIE се гордее с политиката си, ръководена от принципите за опазване на околната среда, като произвежда екологично чисти продукти, с пестеливо и разумно използване на ресурсите.

В днешно време науката и технологиите се развиват изключително ускорено, специалистите и производителите е наложително да бъдат в течение с новостите. Как се справя фирма КЬОСТЕР в тази динамика?
Научното звено във фирмата работи методично по нови разработки. Колегите се стремят винаги да са с една крачка напред в областта на хидроизолационната строителна химия. И в този момент можем да твърдим, че в рамките на гамата от над 200 различни артикула, разполагаме с няколко уникални продукта, които нямат аналог, а именно: PUR 2 IN 1 – полиуретанова инжекционна смола, подходяща за сухи, влажни и течащи пукнатини и фуги; КВ-Флекс 200 – пластична хидроизолация с отлична адхезия към различни видове основи, подходяща за комуникационни отвори в бетона, през които минават PVC-тръби и кабелни разводки; KD-Система – изключително бърза и дълготрайна хидроизолация в условията на течаща вода, SL-Флекс - саморазливна замазка, директно полагаща се върху стари бетонови, дървени и теракотни подове, Бетомор Мулти А - непромокаем ремонтен разтвор за бетона и зидарията, изпълняващ едновременно ролята на антикорозионно покритие, свързващ мост и бетонов финиш.

Във Вашата област на пазара се срещат няколко типа клиенти – такива, които поставят на първо място качеството на продукта, други, които търсят ниската цена и трети, които се стремят към оптимален баланс между двете. Как бихте класифицирали Вашите продукти в ценово отношение?
Очевидно цената и качеството са най-важните фактори във всеки проект. В големите градове по-голямата част от строителството вече се извършва на подземни нива, тъй като все по-малко пространства са останали незастроени. Много често подпочвените води са високи и хидроизолацията на подземните елементи е от изключително значение за използваемостта на тези конструкции.

Всеизвестно правило е, че ако стойността на хидроизолационните работи е под 5% от стойността на всички строителни дейности, повече от 80% от уврежданията по конструкцията са пряко или непряко свързани с проблемите, причинени от влагата.

Ето защо качеството на хидроизолацията е толкова важно - то защитава инвестициите.

Но не е възможно цената на решаването на един проблем в страна с по-нисък жизнен стандарт да бъде еднаква с тази в Германия например. И това, което прави продуктите продаваеми в страни с различен жизнен стандарт, се дължи на продуктовото разнообразие, което позволява да се избира между по-скъпи и по-евтини решения. Естествено вторите изискват по-различна и понякога по-трудоемка технология, но крайният резултат винаги е дълготрайна качествена хидроизолация. Така и тук, в България, балансирайки между цена, качество и технология, можем да предложим на нашите клиенти различни варианти на качествени решения.