СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XII, брой 1, 2015

Перфектният скатен покрив

Перфектният скатен покрив

С 15 сантиметра Uniroll Plus и системата VARIO може да спестите 900 лв. от сметките за отопление и охлаждане през цялата година*

В еднофамилна къща най-значителната загуба на топлина (около 30%) изтича през покрива. Тези загуби генерират големи разходи на потребената енергия за отопление (обикновено ел. ток или твърдо гориво).

За нови сгради, действащото законодателство изисква стойността на коефициента U да е по-малка от 0,28 W/m2.K. U представлява коефициент на топло-преминаване през покрива, който измерва влиянието на всички елементи в покрива (покрив, греди, тавански прозорци, подпори и др.).

Покривът е по-добре изолиран, когато стойността на коефициента U е по-ниска, което се постига чрез:
- инсталиране на изолационен продукт с минимизиран коефициент λ (отбелязан върху етикета)
- увеличаване на дебелината на слоя изолационен материал.

Законодателството ще се развива през следващите години, защото ще трябва да бъде хармонизирано с европейските регламенти. Според тях, от 2020 г. ще се позволява само изграждане на къщи с почти нулева консумация на енергия.

Поради тази причина, ISOVER препоръчва стойността на U за покрив да бъде по-малка от 0,220 W/m2.K. В една къща с почти нулево потребление на енергия този коефициент има стойност от около 10 W/m2.K.

Решението за покривна изолация, което ISOVER препоръчва, осигурява връщане на инвестицията в рамките на първите 2 до 3 години - по-кратък период от всяка друга мярка, чрез намаляване нуждата от енергия за отопление и охлаждане.

Изборът на топло- и звукоизолация за перфектното таванско помещение - ISOVER Uniroll Plus
Продуктите от стъклена минерална вата са еластични и свиваеми и позволяват пълното запълване на неправилно оформени пространства – задължително условие за ефективна топлоизолация. За да се получи стойност на U < 0,220 W/m2.K, ISOVER препоръчва инсталиране на полутвърда стъклена минерална вата Uniroll Plus на два слоя с обща дебелина от 15 см - първият слой се инсталира между ребрата, а вторият върху тях.
Продуктът има изолационни свойства с 20% по-добри в сравнение с конвенционалните продукти (с λD-0,044). Инсталиране на 15 cm Isover Uniroll Плюс има същия ефект като инсталация с 19 cm продукт с λD-0.044.
Изолираният с Uniroll Plus покрив дава оптимална звукоизолация срещу шумове отвън.
Uniroll Plus е с 60% по-лек от продукти от каменна минерална вата със същите изо-
лационни характеристики (Стойност на коефициента λ).
В допълнение, дървените структурни елементи в покрива трябва да бъдат защитени срещу повреди причинени от влагата.
Тази защита се осигурява през цялата година от мембраната Vario KM Duplex.

Интелигентната мембрана Vario KM Duplex.
Основния компонент на системата Isover Vario е мембрана, изработена от полиамид. Vario KM Duplex мембрани имат променлива паропропускливост, позволявайки отличен контрол на влажността.
През зимата, мембраната Vario KM Duplex е непроницаема за преминаването на водни пари навън от нагретия в стаята въздух, като по този начин се избягва конденз в покрива.
През лятото Vario KM Duplex има висока паропропускливост, която позволява преминаването на водни пари в стаята, получени в резултат от сушене на дървените структурни елементи непосредствено под керемидите. Това предотвратява натрупването им в изолацията, което може да доведе до гниене на носещите греди.

Защо Uniroll Plus + Vario?
- Отлична топлоизолация λ = 0,036 W /(m K)
- Бърза инсталация, особено, ако се използват анкери
- Лесна инсталация - веднъж сложена между гредите се държи сама, не се свлича
- Неправилна форма на пространството? - лесно се изпълва - гъвкав и еластичен продукт
- Лек продукт - с 60% по-лек от продукти от каменна минерална вата със същите изолационни характеристики
- Подобрена звукоизолация
- Негорим материал - Евроклас А1
- Отлична пароадаптивност

*За таванско помещение със 100 м2 из-ползваема площ, намираща се в София отоплявана с дърва (70%) и климатик (30%). Сравнено с неизолиран покрив.Сен Гобен Констракшън Продъктс България

Костинброд 2230, Индустриална зона,
„Ул. Император Константин Велики" №13


РекламаПрелисти броя

  • Прелисти този брой на списание СТРОИТЕЛИ

още в рубриката

Събития

Новини

реклама