СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XII, брой 2, 2015

Иновативната ни енергоспестяваща технология InFlector успешно се налага на пазара

Разговор с г-н Алексей Погасий, Управител на фирма Спектър Инвест БГ

Иновативната ни енергоспестяваща технология InFlector успешно се налага на пазара

Г-н Погасий, за читателите на Списание СТРОИТЕЛИ ще бъде интересно да научат повече за фирмата. Разкажете за Вашата дейност и продуктите, които предлагате.
Спектър Инвест БГ е българска фирма, единствен официален представител на корпорацията EEDR, САЩ, за България и страните от Балканския полуостров и Югоизточна Европа.

Макар да работим само от една година, продуктът който предлагаме, а именно енергоспестяващи щори, разработени в лабораториите на НАСА, на основата на високо енергийно ефективна технология – InFlector, вече има златен медал и диплом за иновация. Наградата която получихме на Пловдивския есенен панаир през 2014 г. за нас представлява голям кредит на доверие и стимул за по-нататъшна работа.

В зависимост от желанията и нуждите на клиентите ни, предлагаме три разновидности на InFlector, а именно: вертикални щори, ролетни щори и рамки. Всъщност различното на нашите продукти от останалите на пазара е, че те са напълно различни. Какво имам предвид? Само с нашата система ще постигнете незабавно снижаване на енергийните си разходи, ще бъдете защитени на 72% от лъчистата топлина и на 92% от UV лъчите.

Отделно, ще върнете комфорта във вашата работна или домашна среда и за първи път самите Вие ще можете да контролирате отблясъците на светлината, които така силно ни пречат особено при работа с компютри и при гледане на телевизия.

Бихте ли представили по-подробно InFlector? С какво се отличава продуктът? Как помага за повишаване на енергийната ефективност на сградата и комфорта в помещенията?
InFlector е иновативна високо енергоспестяваща технология. В основата на производството й лежи материал с удивителната способност - с едната повърхност да отразява топлина, а с другата да я концентрира и излъчва. Това на практика, както вече споменах, е една съвършено нова и различна от всички познати ни досега енергоспестяващи технологии, която решава не само проблемите ни с плащанията на големи сметки за енергия, но същевременно с това има значителен принос в намаляване на въглеродните емисии в атмосферата. Има добър външен вид, монтажът и поддръжката са изключително лесни, а продължителността на експлоатацията е над 20 години.

За Вас и Вашите читатели ще представлява интерес да разберат, че един продукт може да работи по различен начин през различните сезони. Това може да звучи странно, но е напълно вярно за InFlector.

Зимата, както добре знаем, е сезонът с може би най-високи разходи, тъй като значителна част от семейния ни бюджет отива за отопление. Е, вече със сигурност мога да твърдя, че с InFlector това няма да е така. Как работи системата през зимата?

През зимата изолацията за прозорци InFlector се обръща така, че сребърната страна (алуминий) сочи навътре към помещението. При този режим изолацията отразява термичната топлина обратно в сградата, като намалява топлинните загуби през прозорците. В този случай, при директна слънчева светлина, когато черната страна на InFlector е обърната навън, той се явява като пасивен соларен колектор, който абсорбира слънчевите лъчи и излъчва топлината навътре. Увреждащите ултравиолетови лъчи се отразяват обратно навън и въздушната бариера на InFlector намалява загубата на затопления въздух (това е т. нар. филтриране навън). В резултат сметките за топлоенергия или респективно за електроенергия (в случай, че се отопляваме с електроенергия) ще намалеят драстично.

А през лятото? През лятото, когато температурите навън значително надвишават комфортните за организма ни градуси, тогава монтираме InFlector със сребърната страна навън. По този начин той отразява навън от прозореца топлинното излъчване, предотвратява парниковото нагряване на офиса или дома, отразява вредното ултравиолетово излъчване и както и през зимата отстранява отблясъците.

В резултат на това ние се чувстваме по-комфортно на работното си място и у дома, намаляваме разходите си за охлаждане на помещенията, а същевременно в резултата на намаленото потребление на енергия, снижаваме и въглеродните емисии в атмосферата.

Разкажете за някои реализирани проекти или такива, по които работите, където е внедрена Вашата иновативна система?
Трябва да Ви призная, че самият аз съм много приятно изненадан от големия интерес към системата която предлагаме. Нормално е, когато на пазара за първи път излиза един съвършено нов и напълно непознат продукт, към него да се подходи с известна доза недоверие. Да се подлагат на съмнение качествата му, характеристиките и ефекта от работата му.

Със задоволство обаче мога да споделя, че ние успешно „пропуснахме” този първи етап на недоверие, съмнение и нерешителност от страна на клиентите. Може би за това допринесе и участието ни на Пловдивския есенен панаир в 2014 г. и Международна изложба Енергийна Ефективност и Възобновяема Енергия в София през март месец 2015 г., където не само бяхме изложили продуктите, но и на място демонстрирахме работата на InFlector. Може би за този голям интерес допринесе и информираността и културата на хората в областта на енергийната ефективност и иновациите, които считам, че вече са на качествено ново ниво и иновациите, авангардните технологии и нестандартните решения, вече се възприемат като нещо нормално и обичайно. А може би комбинацията от всичко това. Paзбира се, по-важен е резултатът, който към настоящия момент е: Реално осъществени проекти в частни домове в градовете Бургас, Поморие, София, Бяла Слатина, Козлодуй и др. Реализирани проекти в бизнес сгради и офиси в Пловдив, Варна, Несебър и др.

Какви са очакванията Ви за бъдещото развитие на фирмата на българския пазар?
Със сигурност мога да кажа, че по отношение бъдещето както на InFlector, така и на компанията ни Спектър Инвест БГ, определено съм обнадежден. Основание за този мой оптимизъм ми дават не само настоящият интерес и реализираните проекти, но и законодателните изисквания към новостроящите се сгради. Както знаете, в съответствие с изискванията на Директива 2010/31/ЕС, държавите членки следва да разработят амбициозни политики, така че след 31 декември 2018 г. всички нови сгради, обитавани или собственост на публичната власт, да са сгради с близко до нулевото потребление на енергия, а до края на 2020 г. такива да бъдат и всички нови сгради, което означава че и жилищата ни и офисите следва да са високо енергийно ефективни.

Тогава с още по-голяма сила ще бъдем изправени пред въпроси, свързани с решаване на проблемите с неефективното използване на енергията. Именно тук е и мястото на предлаганата от нас технология, защото InFlector дава лесен отговор и лесни решения на нерешими досега въпроси.

Истината е, обаче, че не трябва да се чака последния момент и през 2020 г. да започнем да мислим и търсим разумните и ефективни решения. Сега трябва да използваме максимално ефективно времето, за да се предприемат необходимите мерки и действия, така че на 31 декември 2020 г. страната ни да е в достатъчна степен подготвена, за да се изправи пред новите предизвикателства и новия подход за по-качествен, комфортен и сигурен начин на живот и работа – всичко, което ни дава InFlector.