СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XII, брой 3, 2015

Пазарът на изолации ще се развива все повече и с различни приложения

Разговор с г-жа Мария Кухтева, Управител на Сен Гобен Констракшън Продъктс България, направление Изовер

Пазарът на изолации ще се развива все повече и с различни приложения

Името на компанията се свързва с иновативни решения за енергийната ефективност и опазване на околната среда. Какво бихте споделили по отношение на пазарните тенденции в тази област и каква е политиката Ви в отговор на настоящите пазарни условия и изисквания?
Под влияние на новите завишени нормативни изисквания и насоките на ЕС за въвеждане на стандарта „Почти нулево-енергийни сгради“, пазарните тенденции са в използването на по-големи дебелини изолации. Вече не е необичайно да се търсят изолации с дебелина от 10, 12, дори 20 см. Същевременно, клиентите се ориентират към продукти с по-ниска ламбда, защото започват да осъзнават факта, че по-качествения материал, освен, че намалява нуждата от дебелина на изолацията, се инсталира по-лесно и е значително по-нaдежден и дълготраен. Точно това е и дългосрочната политика на компанията – създаване на устойчива изолация, която не променя параметрите си през целия жизнен цикъл, и помага на всеки да изпълни нормативните изисквания за енерго-ефективна сграда. Изключителните енергийни спестявания на ISOVER гамата от продукти и системи позволяват много високи нива на енергийна ефективност, които могат да се постигнат в сградите.

Енергоефективните сгради изискват по-ниска консумация на енергия, а оттам по-малко производство и добив на горива, и съответно по-ниско отделяне на СО2 в атмосферата. С една дума, колкото по-енергоефективни са домовете ни, толкова повече се грижим за чистотата на околната среда. Ноу-хау на Изовер се базира на над 70 годишен опит и познаване из основи на екологичните и здравни аспекти на продуктите на компанията.

Изовер е създател на оригинален революционен процес в производството на стъклена вата. Какви са последните иновации в тази област?
Изовер започва производство на стъклена вата за изолация преди втората световна война, но голямото развитие започва преди около 50 години със значимия технологичен успех – създаването на процеса TEL. Оттогава компанията работи непрекъснато за подобряване на качествата и възможностите за приложения на ватата. Isover 4+ е иновативна стъклена вата, произведена през пролетта на 2014. Тя е разработена на база на нова без-формалдехидна смола, изработена от възобновяеми суровини. Предлага четири гаранции: декларирани термични и механични свойства, комфорт при монтаж, комфорт за обитателите и защита на околната среда. Изовер е създател и на уникалната вата Ultimate, която комбинира техническите характеристики на каменната минерална вата и стъклената минерална вата.

Бихте ли представили някои от последните продукти, допълнили гамата Ви? С какви характеристики се отличават и как успешно се налагат на пазара?
Минерална вата Uniroll Plus с λ=0.036 W/mK и климатичната мембрана Vario, с адаптираща се към климатичните условия варираща паропропускливост със Sd = 0,3 – 5,0 m, образуват нашата система „Перфектният скатен покрив“. Тази система беше представена в началото на годината пред всички наши дистрибутори, като в момента се провеждат и съвместни обучения с проектанти и строителни бригади.

Fonas за защита от ударен шум е уникална мембрана с дебелина само 2,8mm или 8mm, като същевременно постига изолация от ударен шум 24 Db или 31 Db. Полага се под замазката. Използвайки този продукт в нови жилищни кооперации постигаме нечуван за нашите стандарти комфорт в съвместното съжителство и вече не чуваме съседите отгоре.

През последната година успешно стартирахме с най-новата продуктова гама Ultimate, високотехнологична вата за пожарозащита. Тази вата издържа 120 мин на пожар, което я прави незаменима в специфични приложения, като пожарозащита на въздуховоди.

Продължаваме да развиваме серията технически топлоизолцаии Orstech. Със своето свойство за наличие на хлориди < 10 mg/kg, продуктът е предпочитан за приложение в промишлеността, където има изисквания за изолации от високи температури. Високото качество го направи предпочитан продукт при изграждането на нови заводи в България.

Какъв спектър от приложения обхващат продуктите от минерална вата, които предлагате на пазара?
Широката продуктова гама с различни размери и технически характеристики покрива почти всички приложения в строителството – скатни покриви, външни стени, преградни стени, подове, тавани, метални сгради, изолация за метални въздуховоди, неметални въздуховоди, както и специални приложения в промишлеността, HVAC, корабни вати и др.

За постигане на максимална енергоефективност Изовер разработва концепцията Мулти-Комфортна Къща. Как развивате концепцията на българския пазар?
Концепцията Мулти-Комфортна Къща е нашата отправна точка за устойчиво развитие. Сен-Гобен Изовер разработва и патентова концепцията през 2005г. При 15 kWh/m2a потреблението на топлинна енергия намалява повече от 10 пъти. Сен-Гобен Изовер се стреми да развива обществено отговорен бизнес и да допринася за развиването на добрите строителни практики. От 2010 г. в България работим активно за популяризиране на концепцията и реализирането на проекти. Организирахме множество семинари за архитекти и проектанти, участвахме и подкрепяхме конференции за енергийна ефективност и пасивно строителство и ще продължаваме в тази посока.

Първите построени Мулти-Комфортни Къщи в България бяха отличени на международния конурс ISOVER Energy Efficiency Awards в Дъблин през март 2014 г. Щастливи сме, че първата плюсово-енергийна къща в България се базира на концепцията и в нея са използвани продукти и системи на ISOVER. Концепцията е насочена към енергоспестяване и опазване на околната среда, но ние обръщаме внимание на най-важното – комфорта - топлинен, акустичен, качество на вътрешния въздух, гъвкавост на външния и вътрешен дизайн, противопожарна защита и безопасност за обитателите.

Разкажете за инициативите на компанията със студентите по архитектура.
Сен-Гобен Изовер се стреми активно да допринася за обучението на пазара. Конкурсът за студенти по архитектура „Изовер Мулти-Комфортна Къща“ се организира вече 11 години и е най-големият по рода си в световен мащаб. България е активен участник от самото начало, като първото международно издание на конкурса се организира точно в нашата страна. Интересът на студентите за получаване на знания расте. Тази година например повече от 200 студенти от четирите университета по архитектура присъстваха на лекционния курс, организиран от Изовер.

В заключение, бихте ли споделили в каква посока са насочени бъдещите Ви планове за развитие? С какви очаквания са съпроводени те?
Очаквам, че пазарът на изолации ще се развива все повече и всеки материал ще се използва по предназначение. Изолациите ще се използват за все повече приложения. Ние уверено предлагаме най-добрите технически и икономически ефективни решения за точното приложение, подкрепено от компетентността на експертния ни екип и отлична логистика и обслужване на клиентите. Ще продължаваме да запознаваме и предлагаме на нашия пазар последните иновативни решения на компанията. В този процес разчитаме на нашите партньори. Бихме искали те да се развиват с нас и заедно да допринасяме за подобряване на строителните практики в България.

Изовер е направлението за изолации на международната компания Сен-Гобен, която през 2015 г. чества своята 350-та годишнина. През 1665 г. Луи XIV създава фабрика за производство на стъкло в селището Сен-Гобен, под влияние на министъра на финансите Жан-Батист Колбер, с цел конкуриране с Венеция на Европейския пазар на стъкло за огледала. Днес Сен-Гобен е световен лидер на пазара за строителни материали, представена е в 64 държави и се класира сред 100-те най-големи индустриални групи и сред 100-те най-иновативни компании.