СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XII, брой 3, 2015

Построихме първата пасивна обществена сграда в България

Разговор с г-жа Таня Христова, Кмет на Община Габрово

Построихме първата пасивна обществена сграда в България

Г-жо Христова, една от актуалните тема в момента е Националната кампания за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради? Как протича Програмата в Община Габрово?
Близо 160 са сградите в Габрово, които напълно отговарят на критериите за получаване на 100% финансова подкрепа по Програмата за обновяване на жилищата. За да бъде допълнително облекчен процесът за осъществяване на инициативата, административният товар по подготовката на техническа документация, изборът на изпълнители и изпълнението на мерките за енергийна ефективност се поема от Общината. Избрахме процедури за сключване на рамкови споразумения с потенциални изпълнители за период от три години, което ще ни позволи да бъдем по-оперативни при предстоящото възлагане. Обявихме две обществени поръчки - за техническото и енергийно обследване на сградите и за избор на изпълнители на проектирането и авторския надзор. Очакваме до средата на месец май да имаме избрани изпълнители по първата поръчка. Вероятно до средата на юни ще имаме избрани изпълнители по рамковото споразумение за проектирането и авторския надзор. След изготвянето на проектите, строително-ремонтите работи и строителният надзор, за тях ще се възлагат с открити процедури за всеки отделен обект. До момента в Габрово са регистрирани 34 сдружения на собствениците и 15 заявления за интерес и финансова помощ, а сключените договори за целево финансиране са 12.

Какви са очакванията Ви относно реализацията на Програмата?
Ще считам за успех ситуация, в която 1/3 от жителите на Габрово се радват на обновените си жилищни блокове и спестяват 1/3 от сметките си за електричество. Освен икономическия и социален ефект върху домакинствата, това е начин животът на сградите да бъде удължен. Благодарение на Програмата ще дадем и шанс за заетост в сектора, който пострада най-много от кризата. Всички сме наясно, че ресурсът на Програмата ще отиде там, където хората и местната власт са я припознали като възможност заедно да променят облика и качеството на живот в своите градове. Вярвам, че в Габрово ще успеем максимално да се възползваме от този шанс, още повече, че в нашия град резултатите от внедряването на мерки за енергийна ефективност отдавна са доказали тяхната целесъобразност. Надявам се Програмата за обновяване на жилищата да бъде надградена чрез включване на други категории сгради.

Общината има опит с проекти, свързани с оптимално използване на енергийните ресурси. Разкажете за някои от тях.
Факт е, че във времето Община Габрово успя да натрупа опит и да създаде добър модел за инвестиции в енергийна ефективност. За последните седем години реализирахме проекти за близо 20 млн. лв., с които въведохме енергоспестяващи мерки в образователната, социалната, културната инфраструктура.

По-конкретно, внедрихме енергоспестяващи мерки в близо 24 обекта от образователната инфраструктура – училища и детски градини, в сградата на Дома за възрастни с физически увреждания, в зала „Възраждане“ – място за различни културни и социални мероприятия. Изградихме две нови къщи, приютили центровете за настаняване от семеен тип, при чието строителство също използвахме иновативни технологии, свързани с енергийна ефективност. Енергийно ефективни мерки приложихме и при преустройството на част от бившия детски център в „Комплекс за интегрирани услуги за деца и семейства“. Построихме първата пасивна обществена сграда в България – детска градина „Слънце“, сертифицирана от института в Дармщат, Германия.

Нашият подход не се ограничава само до стандартните минимални енергоспестяващи пакети, като поставяне на изолация, подмяна на дограма и подобряване на характеристиките на покривните конструкции. Винаги се стремим да включваме иновативни елементи, които да демонстрират отговорно отношение към ресурсите и да водят до намаляване на разходи за енерго- и топлопотребление.