СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XII, брой 4, 2015

Създаваме иновативни цялостни решения за отводняване на покриви

Разговор с г-жа София Назърова, Финансов мениджър и инж. Димитър Петров, Управител, фирма Метал трейд

Създаваме иновативни цялостни решения за отводняване на покриви

Г-жо Назърова, представете накратко фирма Метал Трейд и дейността, с която се развивате на пазара?
София Назърова: Фирма Метал Трейд е създадена през 1995 г. като производство на изделия за отводнителни системи. Нейн основоположник е инж. Димитър Петров, който и до днес заема поста на управител във фирмата. Аз се присъединих към екипа през 1997 г. и оттогава изпълнявам функциите на Финансов мениджър или, както често се шегуваме с Митко, неговата дясна ръка.

В самото начало Метал Трейд стартира като производствена фирма, но с времето започна да развива и търговска дейност. С днешна дата ние разполагаме с 800 квадратни метра търговска и над 1500 квадратни метра производствена площ в град Пловдив, където с помощта на нашите инженери-експерти сме разработили над 850 различни артикула, доста от които и нестандартни, произведени по специална поръчка на наши клиенти.

Инж. Петров, Фирма Метал Трейд е на пазара вече 20 години – каква е тайната на Вашето дълголетие, предвид конкуренцията ви на пазара?
Димитър Петров: В Метал Трейд ние сме дефинирали няколко важни за нас цели: да създаваме иновативни цялостни решения за отводнителни системи, да произвеждаме качествени продукти и да изграждаме дълготрайни връзки с нашите клиенти като им помагаме да развиват успешно своята дейност. В нашите очи тези цели са постижими само по един начин – с честност, лоялност и гъвкавост - трите основни ценности, заложени в нашата корпоративна идентичност, които ни помагат да продължаваме да съществуваме, както като фирма, така и като достойни хора.

С. Назърова: Като се замисля, в нашия бранш почти няма фирма, която да изработва изделия изцяло по задание на клиента и затова смятаме, че тази наша дейност ни откроява от конкурентите на пазара. Процесът по концепцията, дизайнът и производството на едно нестандартно изделие определено костват повече ресурси и време, но по-важното за нас е да продължим да бъдем надеждни партньори на нашите клиенти - да им помагаме да увеличават своя асортимент и да отговарят адекватно на нуждите на пазара.

Д. Петров: Освен, че разработваме нестандартни изделия, ние се стремим да подобряваме външния вид и функционалността и на стандартни продукти, които са добре познати на пазара и са част от нашата производствена гама от доста години. Връщайки се назад във времето, това, което не е толкова известно, е, че именно инженерите на Метал Трейд разработиха скоба за олук с изцяло нов подобрен външен вид, която стана много популярна сред нашите клиенти именно заради нейната естетическа издържаност.

Да насочим внимание и към продуктите, които предлагате. Бихте ли разказали за някои, наложили се успешно на пазара?
С. Назърова: Благодарение на иновативната мисъл и натрупаните знания на нашите опитни инженери, ние разполагаме с широка производствена гама, която включва всички изделия от поцинкована или пластифицирана ламарина, необходими за изграждането на отводнителни системи. Сред продуктите на фирмата се нареждат цветни, поцинковани или пластифицирани олуци и водосточни тръби, скоби, обшивки за изолации и разнообразни аксесоари за отводняване.

Д. Петров: Ние непрестанно разширяваме своя асортимент. Например, скоро започнахме да предлагаме оградни мрежи и кофражни планки, които имат широко приложение в строителството, както и обшивки за изолации в три размера ширини и различни дължини, които се използват при поставянето на външната изолация на всяка сграда.

В началото на 2015 г. внедрихме нова производствена линия, която по специална технология ще изготвя метални безшевни олуци, необходими при изграждането на отводнителната система на големи корпоративни, складови или производствени площи. Този нов продукт е разработен главно за строителни фирми, които работят подобен тип големи проекти.

Цената или качеството – кое е водещото за клиентите?
С. Назърова: На пазара има клиенти, които търсят по-ниска цена, такива които се интересуват само от доброто качество на изделието или от нашия „любим“ вид – които търсят добро качество на ниска цена. В Метал Трейд сме напълно отдадени на философията, че клиентът винаги има право и затова се стремим да предлагаме адекватно решение за нуждите и на трите типа клиенти. С цел по-голяма гъвкавост в цените, всички изделия в Метал Трейд са разделени в три класа, в зависимост от използваните материали и начина на производство: икономичен клас, среден клас и висок клас.

Д. Петров: В допълнение на думите на София, бих искал да кажа, че бoлшинството от наши клиенти определено не са бюджетният тип. Те не очакват от нас да им предложим най-евтиния и най-базовия продукт, а се интересуват от качеството на крайния продукт. Клиентите ни знаят какво искат и ни познават достатъчно добре, че да са наясно, че ще го получат на разумна цена. Бих казал, че доверието им в нас е водещо при избора им на доставчик.

Какви са предимствата на металните отводнителни системи пред другите типове конструкции?
Д. Петров: Предимствата на този материал са доказани във вековната им история. Виждаме, че олуците на едни от най-старите сгради в Европа са направени от цинк или олово. Ние се стремим да продължаваме тази традиция в строителството, използвайки по-достъпни за нашето време материали, които предлагат същото качество.

Основно предимство на металните отводнителни системи пред тези, направени от PVC, е тяхната издръжливост, както можете да се досетите. За наша радост, проучванията показват, че крайният клиент и търговецът на дребно все още предпочита металните олуци пред тези от PVC, защото търси по-качествения продукт.

Какво води един мениджър до успех?
Д. Петров: Лоялност и честност – това са две изключително важни качества, които са ми помогнали през годините в отношенията ми, както с клиенти, така и с наши партньори. Това са и качествата, които търся в хората, които назначавам в Метал Трейд.

С. Назърова: Успехът на един мениджър се крие в неговия екип. Ако си подбрал правилните хора, които структурирано да се грижат за отличното изпълнение на всички ежедневни задачи, то тогава ти си успял да освободиш за себе си време, в което да градиш стратегия за бъдещето и да гледаш напред.

Как ще продължите развитието си? Бихте ли споделили очаквания или планове за бъдещата си дейност, с оглед състоянието на пазара?
Д. Петров: Метал Трейд от години развива две направления – производство и търговия на отводнителни системи. Отскоро обмисляме да разширим своята дейност като прибавим и едно консултантско звено, което ще бъде отговорно за изпълнението и монтажа на всичко, свързано с покрива. По този начин ние целим да затворим кръга си от услуги. Пазарът е пренаситен от търговия. Ние искаме строителният бранш да ни разглежда като фирмата, изградена от експерти в работата по целия покрив, които произвеждат най-качествените продукти и изработват най-иновативните нестандартни изделия, защото познават естеството на работата на своите крайни клиенти и са способни да отговорят на 100% на техните нужди.

С. Назърова: През април тази година стартирахме нашия нов електронен магазин, в който майстори, строителни фирми, дистрибутори и магазини на дребно могат да пазаруват бързо, лесно и по всяко време. Допълнително удобство е, че всеки клиент получава свой собствен профил, чрез който той може да използва отстъпки, в зависимост от заявеното количество, както и да следи бързината на изпълнение на своята поръчка.

Освен със своя онлайн магазин, Метал Трейд може да се похвали и с модерно ново лого, раздвижена Facebook страница с много интересни статии и новини от строителния бранш и изцяло подновена корпоративна идентичност. „Нека да вали“ – това е нашето лично послание към всеки настоящ и потенциален клиент.