СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XII, брой 4, 2015

Tърсим нови пазарни ниши и разработваме нови продукти

Разговор с г-н Росен Станков, Управител на Теразид

Tърсим нови пазарни ниши и разработваме нови продукти

Г-н Станков, в началото на разговора, бихте ли споделили с читателите някои новини или акценти в работата на компанията?
Бих искал да започна с това, че представителният ни магазин за декоративните италиански мазилки с марка Adicolor вече е факт. Магазинът с изложбена зала е на изключително комуникативно място в Младост 3 и освен голямото разнообразие от изложени мостри на бои и мазилки с различни декоративни ефекти, той разполага и със собствен тониращ център. Така на момента всеки клиент може да получи избраната от него интериорна боя или мазилка в желания цвят.

В магазина ще се предлага и новата интериорна боя, произведена по поръчка на Теразид - Primavera Multicolore, която е с изключително високо качество и каталог от 1000 цвята. Тя ще може да бъде поръчвана както в магазина, така и в производствената ни база в гара Искър.

Кои продукти от гамата на Теразид бихте искали да отличите, с оглед на текущата Национална програма за обновяване на многофамилни жилищни сгради? Разкажете за предимствата и приложението им?
Преди две години ние сертифицирахме цялостната топлоизолационна система Теразид в съответствие с изискванията на ETAG 004 и станахме първия български производител, притежаващ Европейска техническа оценка (ETA).

При изпитванията много високо оценка за качеството си получиха както лепилото-шпакловка за топлоизолационни плоскости Термозид, така и финишните фасадни мазилки Декорит, Силикат, Сиколит и Наномакс. Всички наши мазилки са с отлични паропропускливи свойства и устойчиви цветове.

Показателно за качеството на топлоизолационната система и доверието, което ни се гласува, беше изборът ни за доставчик на топлоизолационните системи за първите два блока, които бяха санирани по проект "Енергийно обновяване на българските домове".

Как бихте коментирали пазарните тенденции? В този ред на мисли, кои са продуктите на Теразид, които успешно се наложиха последната година на пазара и са обект на по-голям потребителски интерес?
Трайното свиване на строителството беше предизвикателство за всички и много фирми не успяха да го преодолеят. За нас намаляването на потреблението в сегмента на едни продукти беше тласък да търсим нови пазарни ниши и да разработваме нови продукти и продуктови групи. През последната година към богатата гама продукти на Теразид добавихме нови гипсови и вароциментови мазилки с възможност за доставка в автоматизирани силозни системи до обектите на нашите клиенти.

С напредването на строителния сезон може да се каже, че и тази година продуктите с традиционно висок интерес сред строителните компании и клиентите на дребно остават полимерната и силиконовата фасадна мазилка Декорит и Сиколит, еластичната хидроизолация Теразид GT-11 и контактният грунд Теразид G-22.

Какво Ви предстои в близък план? Споделете планове или очаквания за развитие на компанията.
Специалистите от аналитичната ни лаборатория усилено работят върху нови продукти в няколко направления. Вече споменах за новата интериорна боя Primavera Multicolore, която е с много добра покривност и отличен финишен резултат.

Друг продукт, с който ще зарадваме в най-скоро време нашите клиенти, са фугиращите смеси с нова и подобрена хидрофобизирана формула. Те позволяват работа при фуги до 15mm. В каталога сме помислили както за по-консервативните клиенти, така и за любители на смели и екстравагантни решения. А за бляскав завършек на всяка баня цветовете в каталога може да бъдат доставени и във версията Silver&Gold Collection с добавени специални частици.

В процес на разработка и изпитване са още няколко високотехнологични продукта, но тяхното представяне ще бъде след време.