СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XII, брой 6, 2015

Инфрачервено отопление – „Всяко ново нещо е добре забравено старо!“

Инфрачервено отопление – „Всяко ново нещо е добре забравено старо!“

Преди милион години, когато древният човек е открил огъня, е бил удивен от топлината, излизаща от пламъка му. Най-древното ни познато отопление е инфрачервено, то грее равномерно и във всички посоки. Инфрачервените лъчи имат свойството да преминават през въздуха без да го затоплят, когато достигнат материален обект отдават енергията си във вид на топлина. Затова, протягайки длани към огнището, усещаме мека топлина разливаща се по кожата ни.

По същия начин Слънцето затопля Земята – инфрачервените лъчи изминават хиляди километри в Космоса, а впоследствие и до Земната повърхност, която след това затопля въздуха. По тази причина, когато в студен зимен ден излезем на Слънце, се чувстваме приятно – лъчите отдават топлината си директно върху нас. Разбира се, инфрачервените лъчи не бива да се бъркат с вредните ултравиолетови или гама – лъчи. Инфрачервените топлинни лъчи са напълно безопасни за човешкия организъм. Общоизвестно е, че те се използват успешно в медицината за лекуване на напрежение и възпаления.

Инфрачервеното отопление нагрява стените, пода и тавана. Така стените остават сухи – няма условия за развитие на мухъл и плесени. С приятно затоплени стени, обитателите се чувстват комфортно при по-ниски температури на въздуха в стаята. Няма завихряне на прах и микроби. Въздухът не се изсушава, непрякото му нагряване позволява да се поддържа нужното ниво на кислород и влага в помещението. Микроклиматът е здравословен и природосъобразен.

Термостатът е настроен на по-ниски стойности и се чувстваме комфортно – ето така се пести енергия! Когато говорим за икономично отопление, няма как да подминем най-важното – изолацията. За да направим дома си или работното място енергийно ефективни, е нужно да започнем от изолацията. Хубаво е да знаем, че всичко вложено в термостабилността на помещенията ни, се възвръща неколкократно през годините.

След като сме се погрижили за това, остава само да изберем надежден отоплителен уред. Разбира се, всеки би се радвал на уюта на живия огън, това засега си остава най-икономичният метод за отопление. Но не е приложимо навсякъде, а и поддръжката е ежедневна – складиране на дърва, почистване на пепелта. Все още повечето от нас, предпочитат отоплението на ток.

Разработени съвместно с група немски учени, електрическите отоплителни панели InfraHEAT са отговорът, който мнозина от нас търсят. Като продукт на водеща технология в бранша, те са с ниво на ефективност 93%. Състоят се от вградени нишки въглероден графит полиимид и осигуряват по-висока икономичност, издръжливост и енергийна ефективност от конвективните ел. уреди за отопление. В сравнение с продуктите на други компании, които изполват въглеродни нишки като материал, InfraHEAT панелите се произвеждат по нова технология, която включва високо-технологично преработване на материалите и иновативни апликации – тези водещи процеси са достъпни само за няколко най-развити фирми в тази сфера.

Сърцевината на инфрачервените панели се състои от специално проектирано за целта платно от въглеродни влакна, което е вградено чрез изолационен пласт между двете външни алуминиеви плочи. Тази тъкан от въглеродни влакна превръща абсорбираната ел. енергия в инфрачервени лъчи. Изключително важно тук е какъв процент от генерираната топлина е инфрачервено лъчение. Колкото по-висок процент са генерираните инфрачервени вълни, толкова по-ефективно е инфрачервеното отопление.

В лабораторни условия е доказано, че инфрачервените панели InfraHEAT произвеждат над 93% инфрачервени вълни и около 7% конвективна енергия. На практика няма никаква загуба на енергия. Освен това, новоразработената технология с рефлектор гарантира, че при инфрачервените панели InfraHEAT 100% от инфрачервеното излъчване бива доставяно към предната част на панела.

Тези стойности показват, че инфрачервените панели InfraHEAT са базирани на технология с едни от най-добрите показатели за ефективност и качество в Европа.

Дългият експлоатационен период, интересният дизайн, липсата на поддръжка, ниският разход на електроенергия и лесният монтаж правят излъчващия инфрачервени лъчи панел InfraHEAT предпочитан отоплителен уред. Иновационните отоплителани панели InfraHEAT са представени на Българския пазар със съдействието на фирма Пестим енергия ООД.ПЕСТИМ ЕНЕРГИЯ

Сливен 8800, ул. Джеймс Баучер 7
тел.:044/ 622543
факс:044/ 622543
088/ 8839571


Реклама