СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XII, брой 6, 2015

Ефективно решение за защита от пожар от Синхрон-С

Ефективно решение за защита от пожар от Синхрон-С

Появата на пожар в обществени сгради, складове и производствени халета може да доведе до значителни финансови загуби, прекъсване на работа, фалит и дори загуба на човешки живот. Ефективно решение за защита е пожарът да бъде контролиран без да се нарушава работния процес и без да се застрашава живота на хората. Най-удачният вариант е автоматична спринклерна гасителна система в комбинация с пожароизвестителна система за ранна датекция на пожара.

Спринклерните системи са най-старото автоматично средство за защита от пожар. Това са единствените технически решения, които едновременно откриват пожара, задействат аларма, гасят и предотвратяват разпространението на пожара. Активирането на инсталациите става посредством термочувствителен елемент, който при определена температура отваря спринклерната глава и водата изтича. По този начин спринклерните системи сработват само при реален пожар като реагират веднага и предотвратяват разрастването му. За защита срещу случайно задействане на спринклер, особено в помещения с чувствително на вода имущество, е необходимо спринклерните системи да бъдат с предварително действие. В този случай за активиране на инсталацията се разчита не само на термочувствителния елемент в спринклера, но и на детектори от отделна пожароизвестителна инсталация. Целта е точното локализиране на пожара на предварителен, по-ранен етап. Интелигентните мултисензорни детектори гарантират това, осигурявайки бърза и надеждна детекция без риск от грешни алармени сигнали. Два са вариантите на системата с предварително действие - със затворени или изцяло отворени спринклерни глави, като решението зависи от типа на обекта и горимото натоварване.

Много важно за правилното действие на системите са професионалното проектиране, качественият монтаж, периодичните проверки за изправност и обновяване на инсталациите. Следвайки този метод на работа, Синхрон-С има множество реализирани проекти в търговски, логистични и промишлени обекти.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини