СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XII, брой 6, 2015

Предлагаме собствени разработки за сухи строителни смеси

Разговор с г-н Георги Желязков, Представител на Lahti Precision за България

Предлагаме собствени разработки за сухи строителни смеси

Г-н Желязков, бихте ли представили компанията?
Лахти Пресижън е финландска фирма, основана преди около 100 години. В началото фирмата започва развитието си с кантари и теглилки за гражданска употреба и за търговията, а впоследствие все повече навлизат в индустриалните приложения. С тези уреди за прецизно измерване на тегло и дозиране Лахти има една много добра платформа, от която да развие следващите си дейности.

В момента работим главно в две направления. Едното е с крайно приложение сухи строителни смеси, другото е производство на стъкло. И в двата случая технологията на Лахти се състои в това да подготви материалите, да ги сортира, да ги претегли, да ги дозира и накрая да ги смеси. Ако са строителни смеси, то се подават за опаковане и са готови за крайния клиент; ако е за стъклото - отиват в пещта – също „клиент”. И още нещо – една пещ за стъкло работи 13-14 години нон-стоп, така нон-стоп трябва да работи и инсталацията на Лахти. Нужна е висока надеждност. Освен тези 2 основни направления, компанията разполага с лаборатория, където се разработват рецепти за крайните продукти на първото - строителните смеси. За подкрепа и добър старт на клиентите си Лахти е разработила над 90 базисни рецепти, които могат да са в тяхна полза, когато нямат възможност да разработят свои собствени рецепти или търсят подобрение. Те могат да получат рецептите от Lahti заедно с оборудването и на тази основа да развият свой собствен опит.

Разкажете повече за продуктите, които предлагате на нашия пазар и приложението им.
Лахти Пресижън не е широко известна на българския строителен пазар и поради тази причина каквото и да предлагаме тук е нещо по-различно. Ние предлагаме от инженеринг и проектиране на заводи за сухи смеси, доставката на нужното оборудване до пуска в експлоатация, т.е. на ключ, ако така желае клиентът.

Разполагаме с готови разработени типове проекти за няколко вида заводи, и ако клиентът предпочита готов проект, той може да го получи от нас бързо и лесно. Ако не е подходящ, проектира се според изискванията му и във взаимодействие с него. В основата на нашата дейност е прецизното претегляне и дозиране, и качественото смесване на компонентите в сместа, за което Лахти доставя оборудване, осигуряващо високо качество на крайния продукт. Става дума и за големи количества основни суровини, съответно надеждност на машините; и за скъпи химически добавки в малки дози – съответно точност на дозирането и перфектно смесване/хомогенизиране. Характерно (но не задължително) за Лахти е вертикалното разположение на завода във вид на кула.

Бихте ли отличили нов продукт, който искате да популяризирате?
Искам да изтъкна една инициатива на Лахти, реализирана наскоро. Компанията пусна на пазара смесител с два вала. Ефектът е изключително висока степен на хомогенизиране на компонентите, и то бързо. Ще спомена и една друга разработка на Лахти. Става въпрос за използването на специални елементи за „флуидизиране” на пясъка (и други материали) при източването му от силоза, които го карат да тече като течност и пречат на блокирането в долната стеснена част на силоза. Така пясъкът изтича без проблем и без да полепва по стените на силоза. Няма износване или нужда от ремонти. И за още една разработка на споменатата преди малко лаборатория на Лахти, която беше представена наскоро на конференция в Санкт Петербург, Балтимикс. Това е рецепта за леки огнеустойчиви смеси на циментова база, с предпазващо действие при пожар при критичната tо - 538оC от 4 часа - достатъчно време да се евакуират хората.

Имате ли някакви планове или поставени цели в близко бъдеще?
Нашите планове са да присъстваме на пазара, клиентите да знаят за нас и какво можем да предложим; и в случай, че имат нужда, било то от изграждане на нова инсталация или подобрение на съществуваща, ние да бъдем насреща.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини