СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XII, брой 7, 2015

Повече от 70 години Layher предлага иновации при системите за скеле

Разговор с г-н Младен Захариев, Управител на Лайер

Повече от 70 години Layher предлага иновации при  системите за скеле

Г-н Захариев, в началото на нашия разговор нека започнем с кратко представяне на компанията.
Вече повече от 70 години Layher е безспорен пионер при системите за скеле от най-висока класа. С нашите идеи, тази ориентирана в бъдещето фамилна компания постоянно дава жизненоважни нови импулси в развитието към скелетните конструкции и създава тенденции. Всеки ден повече от 1500 висококвалифицирани и мотивирани служители създават „повече възможности“ в автоматизираните производствени бази в Гюглинген-Айбенсбах, а продукцията се предлага в повече от 35 държави, благодарение на представителствата ни там.

А как е представена компанията в България?
Фирма Лайер е създадена през 2008 г. в град София като клон на световния лидер за скелета Wilhelm Layher GmbH. Разполагаме на склад с над 300 тона фасадно и модулно скеле, а също така и с мобилни алуминиеви кули. Можем да организираме доставка до всеки обект в България.

Предлагаме техническа консултация и изготвяне на идейни проекти на AutoCad и LayPlan, съобразени с конкретния обект и изискванията на клиента за монтаж на скеле. Извършваме обучение и демонстрации за работа със скеле, като фокусът е върху безопасността и повишаване на ефективността на СМР на работната площадка.

Разполагаме с всички необходими технически документи и сертификати съгласно БДС EN12811, улеснявайки работата на проектантите и ръководителите на проекти.

Имаме различни типове клиенти, някои от тях работят при изграждането и реновирането на индустриални обекти. Като примери мога да посоча Лукойл, Солвей Соди, КЦМ, Тецовете в комплекс Марица Изток, Челопеч Майнинг, Аурубис и др. Други клиенти работят в сферата на гражданското и обществено строителство. Не на последно място присъстваме при изграждането на големи музикални или спортни мероприятия, чрез ситемите ни за сцени и трибуни.

В момента, съвместно с колегите от Българска Скеле Асоциация и Държаванта агенция по безопастност на труда, работим по проект за нова наредба за безопасната работа и експлоатация на строителни скелета.

Очертайте основните продуктови гами. Бихте ли акцентирали върху конкретен продукт/системно решение? Разкажете повече за приложението му.
От самото си създаване фирма Лайер е фокусирана да дава решения за скеле:

SpeedyScaf – първото рамково скеле, превърнало се в революция при фасадните скелетни системи. Със своята технологична безболтова връзка чрез глава и клин, Allround скелето се превърна в синоним на модулно скеле. А наскоро Layher представи и още един крайъгълен камък – скелето Allround Lightweight, което бих нарекъл скеле от ново измерение. Този продукт е израз на целите ни - да намалим теглото на компонентите и да увеличим товароносимостта на нашите системи, за да може да се работи по-лесно и по-удобно с тях. Защото Layher не означава само скеле с най-високо качество, но и на всички съпътстващи аксесоари и системи – стълби и кули за достъп, системи за защита, временни покривни конструкции и др.

Layher SpeedyScaf – самото име подсказва – това е бързото решение, което предлагаме. Само със шест основни елемента и няколко ръчни операции този продукт гарантира бързо и надеждно извършване на работните операции, спестява време и средства при монтаж. Решението е идеален вариант при работа по фасади. Основният елемент на Layher SpeedyScaf е Евро Спиди Рамката – позволяваща бърз ортогонален монтаж във височина. От създаването си през 1965 г. тази система се превърна в признат лидер при фасадните скелетни системи.

Скелето Allround Lightweight – ново измерение скелета. С уникалната си технология на свързване и несравнимо бърз монтаж, оборудването Allround се превърна в синоним на модулно скеле. То справедливо е заслужило репутацията на „многофункционално“, благодарение на широка гама от елементи, адаптира се към всяка геометрична ситуация и условия на работа – укрепвания, стълби, мостове, временни мостове, пасарелки и др. Чрез системата Allround Scaffolding Lightweight (LW), компанията представи отново нови измерения по отношение на ефективността и безопасността при работа. Всичко това се постига с използване на леки елементи от висок клас стомана. За още по-добри връзки между елементите е иновативната функция AutoLock – самоблокираща клиновидна глава.

Защитна система Layher Keder Roof XL – идеалното покривно решение при големи отвори. Тази лека, и в същото време естетическа, покривна система осигурява защита при отвори до 40 метра и се отличава с изключително бърз монтаж. Това се постига благодарение на малките и леки компоненти, изработени от алуминий, с интегриран Keder елемент за връзка. Придружен с подробни инструкции за експлоатация и специализиран софтуер LayPlan от Layher, планирането става по-бързо и лесно. Налице е и акцентът върху адаптивността. Цялостната система Keder Roof XL може да бъде адаптирана към съществуващото задание с помощта на стандартни компоненти. Забележително ниското тегло на системата я прави много подходяща за условия, при които тежкото натоварване е рисково. Подходящо е и за работа при зимни условия, тъй като издържа натоварване от сняг от порядъка на 100 кг на квадратен метър.

Protect System е защитна система при работа. Осигуряването на безопасността на работната площадка е от голямо значение, особено когато става въпрос за изграждане на временни конструкции, необходими за строителния процес – временни покриви, стени или фасади. Временни покривни покрития са необходими, за да предпазят строителния обект от атмосферни въздействия – дъжд, сняг, като на практика осигуряват непрекъсната работа на процеса, независимо от климатичните особености. Фасадните покрития от своя страна пък предпазват от прах, шум, падащи предмети.

Ефективността на системата Protect System на Layher се състои в подбора на тесни касетъчни елементи, монтирани на скелето и изработени от алуминиева рамка, може да бъдат запълнени от листове поцинкова ламарина или с поликарбонови оребрени пластмасови панели.

Тази предпазна система отговаря на изискванията за опазване на околната среда, предотвратява шумовото замърсяване, замърсяването с прах и други материали от строителния обект. С използването на тази защитна система вредните емисии се намаляват с до 75%.

Бихте ли запознали читателите на Списание СТРОИТЕЛИ в други иновации от дейността на компанията или нови продукти, по които работите?
За да създаваме иновации за своите клиенти, и в бъдеще, както и досега, Layher ще продължи непрекъснатата си и ентусиазирана работа в създаването на нови продукти. Ще се стремим да направим нашите скелета още по-безопасни, удобни, лесни за работа и, разбира се – още по-икономични. Последните нововъдения в продуктовите ни гами ще бъдат представени на BAUMA в Мюнхен.

В заключение, бихте ли споделили планове или очаквания относно бъдещето Ви развитие? Какви насоки и цели сте си поставили?
На първо място, бих посочил колко е важно за нас да укрепим съществуващата ни глобална мрежа от представителства и дистрибутори. Ето защо, гарантираме, че винаги ще сме близо до клиентите си и техните проблеми и нужди. Ще ги подкрепяме с идеи, решения, професионален опит и услуги. Нашите инженери по продажбите са на разположение на пет континента и гарантираме, че гъвкаво може да отговорим на нуждите на регионалните пазари. Затова бих казал, че сме добре подготвени да предоставим правилните решения, с точните хора, на точното място. Ще продължим да се развиваме и разширяваме, ще засилим международната мрежа, защото ние знаем колко е важно да сме близо да нашите клиенти и да правим всичко възможно за тях.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини