СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIII, брой 1, 2016

Сен-Гобен Мулти-Комфортна Къща

Почерпете от нашия опит

Сен-Гобен Мулти-Комфортна Къща

Сен-Гобен Мулти-Комфортна Къща е концепция, не специфичен вид сграда. Принципите на програмата за Мулти-Комфорт са за нови и реконструирани енергийно ефективни сгради с максимизиран жизнен комфорт.
Програмата на Сен-Гобен Мулти-Комфортна Къща се основава на принципите на Passivhaus за предоставяне на най-високо ниво на топлинен комфорт и намаляване емисиите на CO2, съчетавайки отлична акустика и визуален комфорт с превъзходно качество на вътрешния въздух, противопожарна защита и безопасност.
За по-пълното разбиране на програмата всяка година провеждаме Архитектурен Студентски конкурс за дизайн на базата на Сен-Гобен Мулти-Комфортната Къща и принципите на Passivhaus.
Няколко продуктови марки от групата Сен-Гобен работят по изграждането й. Заедно, те показват, че е възможно днес да се постигне високо ниво на производителност, използвайки новаторски решения, които са лесни за изпълнение и лесно достъпни на пазара.


ТРИСТРАННА СРЕЩА
Сен-Гобен Мулти-Комфортна Къща е резултат от тристранна среща между:
- екологично отговорно семейство с природо-съобразен проект
- архитект, решен да приеме предизвикателството на устойчивото строителство
- и групата Saint-Gobain, нетърпеливи да приложат своите идеи за сгради 2020 и да приведат своите марки в уравнението.

Проектирана като здравословна, комфортна и приятна жилищна площ, Сен-Гобен Мулти-Комфортна Къща гарантира благосъстоянието на своите обитатели, докато в същото време отговаря на топлинни, визуални, здравни и акустични изисквания.

Модулна или монолитна, къщата е проектирана да бъде достъпна. Тя ще се адаптира към промените в живота на хората, за да се гарантира възможно най-добрия комфорт в използването и достъпността на всички възрасти.

Сен-Гобен Мулти-Комфортна Къща отговаря на три основни цели:
- Максимизиране на енергийните характеристики на сградата: Сен-Гобен Мулти-Комфортна Къща доставя високо ниво на енергийна ефективност, благодарение на своята високоефективна топлоизолация за постигане на оптимален целогодишен комфорт, неговата биоклиматична архитектура и максимално използване на топлина и светлина от слънцето.
- Сен-Гобен е еко-отговорна компания: Сен-Гобен Мулти-Комфортна Къща е екологично чиста. Материалите, които се влагат оказват ниско въздействие върху околната среда през целия жизнен цикъл на сградата (най-ниска консумация на енергия за производство и транспорт, както и за управление на отпадъците на строителната площадка).
- Акцентиране върху личното достойнство: Сен-Гобен Мулти-Комфортна Къща е проектирана да се адаптира към промените на обитателите през целия жизнен цикъл (начин на живот и мобилност), и да се грижи за здравето им, благодарение на перфектното качество на въздуха в къщата.

КЪЩАТА ЗА ВСЕКИ КОМФОРТ

ТОПЛИНЕН КОМФОРТ: Оптимизиране на топлинния комфорт
Възприемането на комфорт варира от човек на човек и неговата или нейната способност да се адаптират към промените в параметрите, свързани с това възприятие: температура, източници на радиация, влажност и скорост на обновяване на въздуха.
- Магията на топлообменника земя-въздух
Този топлообменник използва температурната разлика между въздуха извън сградата и температурата на почвата. Той предварително охлажда входящия въздух през лятото и го затопля през зимата.
Това действа като естествен регулатор на температурата като намалява потреблението на енергия за отопление и охлаждане.
- Максимизиране на слънчевите печалби и осветеност
С използвнето на последно поколение стъкла на Сен-Гобен Глас се осигурява отличен топлинен комфорт през цялата година. Това намалява необходимостта от климатик и общата сметка за електричество.

ЗДРАВЕН КОМФОРТ: Подобряване на вътрешния микроклимат и качеството на въздуха
Като се има предвид въздействието на сградите върху здравето, Сен-Гобен извършва задълбочен анализ на концентрацията на замърсителите във въздуха вътре в Сен-Гобен Мулти-Комфортна Къща. Тези показания са анализирани в партньорство с ISSBA (Висш институт за здраве и био-продукти) в Анже (Франция).

Предварителни условия за добро качество на въздуха в къщата са:
- Използването на ниски емисии или активни материали (Placo® Activ“ Air® гипсокартон технологии и ISOVER G3 изолация от минерална вата) помога за предотвратяване на емисиите на замърсяване при източника.
- Премахване на замърсители, използвайки подходяща вентилация, като се поддържа херметичност (Въздухоплътната състема Isover Vario).
- Използване на рекуператор за контролирана механична вентилация за оптимален въздухообмен.

ВИЗУАЛЕН КОМФОРТ: Уверете се, визуален комфорт
Сен-Гобен Мулти-Комфортна Къща максимизира използването на слънчевата печалба и естествена светлина чрез ориентиране на къщата в най-доброто възможно положение.

УСТОЙЧИВОСТ: Лесно управление и поддръжка, безопасност
Нашият начин на живот се променя. А къщата трябва да се адаптира към жизнения цикъл на неговите обитатели.

Устойчивите сгради отговарят на предизвикателствата на трите стълбове на устойчивост (Хората, Планета, Благополучие) през целия им жизнен цикъл. На всеки етап от сградата - проектирана, построена или ремонтирана по устойчив начин, помага за подобряване на комфорта и благополучието на обитателите, намалява се потреблението на природни ресурси, включително на енергията, намаляване на отражението върху околната среда и подобряване на финансовата жизнеспособност на проекта.

ЗВУКОВ КОМФОРТ: Перфектна акустика
Използваните материали от марките на Сен-Гобен допринасят за ефективна звукоизолация и гарантират акустичен комфорт.


Isover системи в Сен-Гобен Мулти-Комфортни Къщи в България



Сен-Гобен Мулти-Комфортна Къща „Китката“
- Чиста жилищна площ: 410 м2
- Тип строителство: смесено (масивно/леко)
- Специфична нужда от енергия за отопление и охлаждане: 15 kWh/m2.a
- Първична енергия за всички нужди: 42 kWh/m2.a
- Въздухоплътност: 0.6 h-1 (Отчетено с “Blower door” тест)
- Вентилируема фасада: ISOVER FDPL SV 30 cm
- Дървен скатен покрив: ISOVER MK-KF 34 cm
- Въздухонепроницаемост на покрив: Система ISOVER VARIO




Сен-Гобен Плюсово Енергийна Мулти-Комфортна Къща „Кладница“
- Чиста жилищна площ: 416 м2
- Тип строителство: смесено (масивно/леко)
- Годишно потребление на енергия за отопление и охлаждане: 12 kWh/m2.a
- Топлинен товар: 12 W/m2
- Обща първична енергия/ година: 38 kWh/m2
- Въздухоплътност: 0.13 h-1(Отчетено с “Blower door” тест)
- Фасада: ISOVER PREMIUM Platte 14 cm + 20 cm ETICS
- Покрив: ISOVER PREMIUM Filz 46 cm
- Въздухонепроницаемост на фасада и покрив: Система ISOVER VARIO



СЕН - ГОБЕН БЪЛГАРИЯ

Костинброд 2230, Индустриална зона,
„Ул. Император Константин Велики" №13