СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIII, брой 1, 2016

Интелигентни решения за сградна автоматизация

Точно както компютрите записват нашите модели на пазаруване и посещения, нашите домове също ще могат да бъдат интелигентни, ще променят и пренасочат нещата в зависимост от опита. Например, когато се възпроизвежда някаква музика или се гледа определен жанр на филм, домът ще има възможност да промени осветлението, за да се отрази на настроението. Освен това, чрез асистирани контроли на живота, вече е възможно да се наблюдава здравето и благосъстоянието на приятели и близки отдалеч, като потенциално променя обстановката, за да отговаря на нуждите.

Способността на устройствата да се свързват помежду си и да подават важна информация обратно към нас трябва да начертае пътя за по-интелигентен, по-цялостен начин за управление и взаимодействие с нашата околна среда, където може да се получи постоянно подобряване и повишаване на ефективността.

На потребителския пазар вече са известни интелигентните термостати като Nest и Hive. Компанията Drayton, която вече е част от Schneider Electric, също е стартирала своя интелигентен термостат с атрактивно мобилно приложение.

Тези продукти дават възможност на потребителите да контролират температура и работата на бойлер в домовете си от разстояние, както и насърчаване на по-добро управление на енергията и ефективността.

Те са сред първите продукти, които демонстрират истинската потенциална стойност от свързаните сгради и дистанционния достъп до домашната инфраструктура, което ни дава знание и възможност да се оптимизира нашата домашна среда, отговаряща най-добре на нашите индивидуални предпочитания, намаляване на сметките за енергия, а дори могат да изменят поведението ни към енергийното спестяване и устойчивостта на планетата като общество.

Сградната автоматизация - достъпна реалност
Интелигентните сградни системи не са само на разположение за офиси и търговски сгради, защото намаляването на цената на технологията е направила домашната автоматизация реалност за потребителите. Това също е свързано с драматична промяна в очакванията на клиентите. Хората очакват да се контролира тяхната консумация на енергия, чрез управление на осветлението, отоплението и всички други електрически уреди в дома им от едно ръчно преносимо устройство. Това бележи нова ера за интелигентните, свързани домове.

Автоматизираният дом обединява много аспекти за контрол, включително охрана, осветление, температура, аудио и видео системи за забавление, щори и завеси, градински пръскачки и т. н.

Можете да влезете във вашия дом след работа и да намерите перфектно настроена температура на помещението за пристигането си,или лампите да светват, когато слънцето залезе, или дори да отключите входната врата със смартфон. Възможностите са безкрайни.

На пазара има различни видове системи, които могат да автоматизират един продукт, като камери или отопление и т.н., но напълно интегрирана система може да обедини всички тези коренно различни системи и да ги комбинира в една точка за контрол или приложение. Всички тези елементи, свързани заедно, работят, за да направят дома по-енергийно ефективен, по-удобен и по-безопасен за собствениците.

Добрата комуникация е от решаващо значение
Въпреки това, в свързания дом тези устройства в крайна сметка трябва да могат да говорят на един и същ език, за да работи всичко възможно най-гладко. По подобен начин на бизнес системите за управление на сгради интелигентните устройства могат да работят с най-различни протоколи.

ZigBee е един от тях. Това е безжична комуникационна система, създадена от Института на инженерите по електротехника (IEEE). Тя консумира малко количество енергия и е изградена върху дупчеста мрежа, за да предложи отличен обхват и комуникация с оперативна съвместимост между устройства, избягвайки необходимостта от сложна мрежа от проводници. Тази безжична система спестява енергия и суровини, като същевременно драстично намалява разходите за монтаж и поддръжка.

В дупчестите мрежи всяка безжична възлова точка комуникира с една съседна на нея. В случай, че се провали един възел, информация автоматично се пренасочва към позволените устройствата, за да се извършат съответните им функции. Тази резервираност с динамична възлова връзка допринася за намалените нужди от поддръжка и висока надеждност на ZigBee. Благодарение на способността за това пренасочване, възлите в ZigBee могат да "превеждат през" стени и дори да комуникират помежду си на ниво етаж на сградата. Освен това, дори когато те не са в пряка видимост, възлите все още са способни да образуват мрежи.

Дупчестите мрежи като ZigBee и най-близкият му конкурент Z-Wave нямат загуби в сигнала отчасти заради тяхната много ниска честотна лента. Тази ниска честотна лента прави тези стандарти страхотни за прости устройства като прозорци и сензори за движение на врати, или интелигентни електрически лампи, които се нуждаят само от връзки за данни, за да се включат, изключат или да се зададе ниво на затъмняване.

Възможности при системите за автоматизация на дома
В дома различни системи като осветление, отопление и охлаждане могат да бъдат автоматизирани, за да се подобри опазването, удобството и безопасността. Домакинствата могат да се възползват повече, ако тeзи домашни автоматизирани системи са способни да предоставят на потребителите на информация за техните тенденции за ползване.

Потребителите могат след това да оптимизират своето потребление на природните ресурси, като същевременно са наясно с разходите и мащаба на тяхното използване.

Системи за автоматизация на дома, като Wiser Home Control System на Schneider Electric с технология C-Bus, дава на собствениците на жилища представа за тяхното потребление на енергия, следователно им позволява да намалят или променят потреблението на енергия по време на пиковите часове, да спестят пари в замяна на това, и в крайна сметка се подпомагат доставчиците на електроенергия да намалят натоварването и да подобрят надеждността на мрежата.

Заедно с архитекти, инженери, електротехници и други партньори могат да се осигурят комуникации по домовете чрез решения като системи за контрол на дома на базата на C-Bus и KNX. Тези технологии свързват най-различни устройства, което позволява на собствениците на жилища да контролират всичко от осветление и температура до системи за забавление, за да се създаде добра обстановка във всеки един момент.

Чрез интегрирането на управление на енергията с други функции за контрол на дома, системите за контрол на дома KNX и C-Bus надхвърлят автоматизацията. Те превръщат домовете в интелигентни жилищни пространства. Позволяват домовете да се наблюдават и управляват, за да се максимизира енергийната ефективност и да се намалят сметките за енергия, както локално, така и отдалечено. Това също така гарантира интегрирането на всички бъдещи функции за комфорт, сигурност и спестяване на енергия.

Заедно с безжични възможности на KNX, централният управляващ блок може да комуникира с другите устройства чрез жична KNX връзка. Тази комбинация от мобилни устройства и технология за дистанционно управление ни дава тази свобода, която се трансформира в начина, по който живеем.

Енергийна ефективност
От гледна точка на спестяването на енергия, автоматизацията на дома има някои основни предимства, особено при използването на програмируеми термостати. Намалявайки заданието на термостат само с един градус, ще можете да си намалите сметките за отопление с до 10%, а най-интелигентните/програмируеми термостати обещават намаляване на сметките за отопление до 20%.

C-Bus Wiser ви позволява да програмирате, наблюдавате и задействате вашето домашно отопление и климатизация, осветление, уреди, електроника и системи за сигурност, докато сте вкъщи или навън и да ги регулирате в зависимост от това какво искате да плащате всеки месец. Без да се прави компромис с удобството и комфорта, можете да направите интелигентните решения и избори, които могат да постигнат икономии до 30% на годишните разходи за енергия във вашия дом. Лесно управление на вашия C-Bus Wiser чрез приложение за Apple iPhone/IPAD.

Налице е нарастваща потребност и желание на хората да бъдат енергийно по-ефективни, отколкото когато и да било. Историите по отношение на глобалното затопляне и нарастващите разходи за енергия са винаги в заглавията и собствениците на жилища са все по-загрижени за запазване на битови сметки.

Въпреки това, хората, търсейки да инсталират интелигентна домашна система, също искат да има елемент на стил и гъвкавост, така че една свързана система, която може да се актуализира и да се допълва във времето в голяма степен съответства с навиците и нуждите на хората.

Има един много ясен стремеж към това, когато толкова много от живота ни вече е интегриран с технологията, а хората търсят това, за да бъде продължено в домовете им. При по-голямата част от домовете ежедневието ще бъде подобрено чрез технологии по отношение на забавленията и комфорта.

Интересният елемент е идеята за изучаването на технологиите и действията за моделиране въз основа на опита. Чрез технологиите днес в дома може да се настрои отоплението за да достигне зададената температура в определено време, защото е настроен таймерът. Обаче, какво ще стане ако технологията може да се "научи", че, когато се приберете, светлините да светнат автоматично, да се пусне стерео мелодия от любимата музика станция, а отоплението е с оптимална температура - без да се налага дори да се каже.

Нещо повече, с внедряването на интелигентни измервателни уреди и въвеждането на вътрешни дисплеи ще започне пренасочването на захранването на селата далеч от централизираната енергийна мрежа, а домовете ще станат генератори и потребители на електроенергия. Интелигентният дом, свързан към голяма мрежа, ще може да се адаптира към пиковете в търсенето и предлагането или ще отклони енергията, за да помогне за облекчаване на стреса в мрежата по време на пиковите часове.

Начинът, по който можем да си взаимодействаме с технологията, ще се промени, и вълнуващата част е, че основите на това вече съществуват. Въпрос на време кога тези технологични решения ще започват да се интегрират в домовете на хората.