СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIII, брой 1, 2016

Viessmann разработи първия колектор със защита от прегряване

Viessmann разработи първия колектор със защита от прегряване

Използване на плоски колектори е популярна мярка за намаляване на разходите за загряване на битова гореща вода. Също така голямото слънцегреене в България ги прави добра и сигурна инвестиция. Известен страничен ефект на слънчевите колектори (вакуумно-тръбни или плоски), който се появява, когато не е налице достатъчно консумация от предвиденото, е прегряване на инсталацията, също така наречена „стагнация“.

Откъде идва проблемът - ако имате нужда от затопляне на бойлер на 65°С, включвате нагревателя (отоплителен уред), след като е завършил своята задача се изключва автоматично.

Аналогично на горния пример логиката на управлението на слънчевите инсталации е да заредят бойлера до зададената температура например 65°С. След достигане на температурата в бойлера, управлението изключва помпата. Т.е. от 65°С в бойлера инсталацията спира да отнема, а Слънцето продължава да предава енергия към колекторното поле и така се стига до температури от 200°С, изпаряване на пропилен-гликол, термично натоварване на цялата инсталация. Идеалното решение би било също така колекторът да се изключва при определена температура, подобно на нагревател.

Висман, като един от пионерите в областта на слънчеви колектори (от 1986 година), съвместно с водещи университети в света на нанотехнологиите, разработи и патентова първия в света колектор, който се самоизключва, за да се предпази от прегряване. ThermProtect e специално нанопокритие, изключващо достъпа на слънчевите лъчи към колектора при постигане на определена температура.

Какво значи това за инсталаторите - край на прегряване на колекторните полета, край на допълване на соларна течност и преоразмеряване на разширителни съдове. Какво значи това за потребителите - една сигурна инсталация с минимално обслужване и гарантирана дългогодишна работа, не само на колекторите, но и на инсталацията.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини