СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIII, брой 1, 2016

Интериорният дизайнер има ключова роля още в началото на един проект

Разговор с г-жа Гена Събева, Председател на Асоциацията на интериорните дизайнери в България

Интериорният дизайнер има ключова роля още в началото на един проект

Г-жо Събева, разкажете накратко за асоциацията, дейността и целите Ви.
Асоциацията на интериорните дизайнери в България (АИДБ) е създадена преди 5 години. Създаването й e резултат от дългогодишните опити на интериорни дизайнери, преподаватели и студенти да създадат нещо по-мащабно, за да популяризират професията интериорен дизайнер.

Целта ни е все повече хора да осъзнаят плюсовете на това да ползват специалист по интериорен дизайн за проектите си, защото интериорният дизайнер ще им спести не само време и средства, но ще добави и стойност на нещата, по които ще работи, ще направи нещо професионално и несравнимо. В едно помещение винаги си личи, когато е работено професионално, защото усещането е, че нещата са точно там, където трябва да бъдат.

Бихте ли казали каква е ролята на интериорния дизайнер в целия процес на проектиране на даден обект?
Работата на интериорния дизайнер е много важна и ключова, и тя започва още на етап функционално разпределение на помещенията. Когато се инвестира в един строителен обект, има голям набор от проектна информация – архитектурен проект, конструктивен, ОВиК, част електро, ландшафт и т.н. В повечето случаи архитектът прави и интериорния проект. Ние много бихме искали интериорният проект да е дело на специалиста интериорен дизайнер. И неговата роля да е още от самото начало на проекта, защото пространствата се оформят отвътре навън. И когато дизайнерът е предложил функционален проект за интериора, вече може да се пристъпи към „обличането“ му в архитектура и конструкция.

За нас е важно също така хората да са информирани, да познават работата на интериорния дизайнер, защото само така ще са наясно какво ще получат от него. Да знаят, че работата на дизайнера отнема време, тя е един продължителен и сложен процес, включващ и задълбочени познания относно материалите, технологиите, тенденциите, историята на дизайна и изкуството. Дизайнерът е и психолог. Той трябва да познава навиците на хората, за да предложи най-подходящите и функционални идеи за помещенията. Също така искаме хората да познават тези творци. Нашата мисия е и да популяризираме имена на талантливи дизайнери, специалисти, на които хората могат да се доверят.

В какви проекти участва асоциацията?
Асоциацията е изключително активна и последните години вече сме разпознаваеми навсякъде. Участваме на всички изложения, които имат отношение към интериора – Българска строителна седмица, Светът на мебелите и Сихре. Имаме щанд, който всяка година се проектира от дизайнерско студио и се изпълнява от различни фирми. Така популяризираме и дизайнера, и фирмите. Наскоро, съвместно с Оргахим, организирахме „Цвят на годината“. Много дизайнери се включиха и гласуваха, получи се много добро събитие. Друго, което правим, е Клубът на дизайнера, който се провежда всяка трета сряда на месеца. На тези сбирки се сформира общност от около 30-40 дизайнера и всеки път се презентира по едно студио. Организираме конференция. Досега два пъти се е провеждала – през 2014 г. и 2015 г. Имаше голям интерес, тъй като бяха коментирани много интересни теми. През лятото организираме Design Academy – събитие, което се провежда в рамките на седмица и има за цел за това време да се обучат дизайнери на най-новото в областта на интериора. Предстои и първият майсторски клас, тази година ще е на арх. Елиа Недков. Съвместно със Съюза на архитектите през май ще организираме и изложба в рамките на две седмици – Дизайн на архитектурата, на която архитекти и дизайнери ще излагат проектите си, а всеки един от дните ще е посветен на някой университет. Организираме и конкурси. В момента, съвместно с Идеал Стандарт, се провежда Баня на годината, където вече има подадени над 50 проекта за интериорен дизайн. Ежемесечно провеждаме лекции в университетите.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини