СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIII, брой 3, 2016

Изграждането на Булстрад Арена е предизвикателство в много отношения

Разговор с арх. Радомир Серафимов, Ателие Серафимов Архитекти

Изграждането на Булстрад Арена е предизвикателство в много отношения

Арх. Серафимов, миналата година беше открита многофункционалната сграда – Булстрад Арена, чийто архитектурен проект е на ателие Серафимов архитекти. Бихте ли казали малко повече за проекта?
Реализацията на Спортната зала в Русе назад през годините има дълга и изпълнена с множество перипетии история. Първоначалният проект, по който е изпълнено строителството на основите, е с автори арх. Ив. Татаров, арх. Т. Тотев и арх. Т. Серафимов. Настъпилите бурни промени в политическия и икономически живот на страната по време на прехода спират и замразяват строителството до 2006 г. Проектът „възкръсва” благодарение на усилията на заместник-кмета Велизар Павлов, подкрепен от арх. Илиев, арх. Русинов, Снежaна Кожухарова, както и с безрезервната подкрепа на арх. Танко Серафимов. Те инициират изоставеният строеж да се възобнови и това става възможно благодарение на братя Бобокови, които финансират и реализират проекта. Когато през 2006 г. Общински съвет при гр. Русе дава зелена светлина за рестартирането на залата, инвеститорското намерение е залата да бъде част от един голям комплекс от обществени сгради – търговски център, хотел тип пасажерски, и офисна сграда. Когато една сграда е в едно цяло с други сгради, тогава те започват да взаимодействат една с друга и тъй като залата е вече факт, всички останали сгради от комплекса трябва да бъдат в единство с нея. Като градоустройствена композиция залата трябва да бъде след пълната реализация на комплекса, доминантният- композиционен елемент. Комплексът може да се реализира поетапно, което предполага модулност и независимост на конструкция, инсталация и независимо опериране на съоръжението.

Съобразявайки се с градоустройствените параметри на имота, както и на множество проучвания и изследвания, изработени през периода 2004-2006 г., като финално решение проектът предвижда да се довърши строящата се Спортна Зала и да се изгради търговски комплекс на мястото на колодрума, хотел в източната зона и бизнес сграда в северната част на комплекса. Предвижда се площадно пространство, което ще бъде събирателен фокус на посетителите и жителите на гр. Русе и по този начин ще стане вторичен градски център. Пред залата е реализиран градски площад с озеленени площи, който неизменно обогатява градската среда.

Да се спрем по-подробно на архитектурното оформление. Как е организирана функционално сградата, имайки предвид особеностите на предназначението й?
Основната композиция е подчинена на окръжност с радиално разположение на осевата система, характерно за класическото решение тип „арена”. Предвид специфичните особености на разположението на публиката на трибуните – тип „зала арена”, входовете и изходите са решени периферно по цялата „обиколка” на залата. Трибуните за зрители са секционирани на две основни трибуни - успоредно на дългата ос на игралното поле и две вторични трибуни по късите оси на игралното поле. Така описаните трибуни, в своето конкретно решение, се състоят от две зони – зона на стационарни трибуни и зона на мобилни трибуни.

На ниво изпълнен сутерен, непосредствено под игралното поле, са изградени две тренировъчни зали – за баскетбол, волейбол, бадминтон, бокс, борба. На същото ниво е проектиран и лечебно възстановителен център. С цел оптимално използване на площите и обемите между ниво -0,90 и ниво партер на хотела е предвидена удобна връзка, с което ще се реализира възможност за използване на конферентните зали на хотела за пресконференции, а също така и легловата база за гости (спортисти и артисти, журналисти, делегации и официални лица). В залата са предвидени 7 VIP ложи, които са със самостоятелен достъп.

Основната носеща конструкция на сградата е монолитна стоманобетонна. Покривната конструкция е стоманена на отвор 72 метра. По своята конфигурация и решение, самата тя представлява особен инженерен и архитектурен интерес. Решена е на принципа на „велосипедно колело” и създава лекота и особено красив интериор.

Външната форма на залата е универсална - кръгла. Външната фасада е реализирана от хоризонтални алуминиеви фасадни панели тип „сандвич”, които са групирани на отделни сегменти (карета) по конструктивните радиални междуосия.

Събитията от масов характер изискват адекватно обслужване с площи за паркиране. Такива са предвидени в подземните нива на търговския комплекс.

За залата акустиката е с много голямо значение. Какви материали и продукти сте вложили, за да се постигнат изискванията за добра акустика?
Кръглата форма и бетоновите повърхности са изключително предизвикателство за овладяване по отношение на акустиката, поради наличието на периферни звукови отражения и опасност от кънтене. В интериора на залата са предвидени стенни повърхности с акустично третиране по проект на инженер-акустик Вела Филипова, с цел звукопоглъщане на нежелани звукови отражения и получаване на отчетливо звучене и разбираемост на речта и сполучливо концертно озвучаване. Залата може да бъде домакин както на спортни събития, така и на музикални и други зрелищни събития.

Какво още бихте добавили за вътрешните пространства – интериор, подови настилки, трибуни?
При разработката на вътрешното зално пространство е търсено постигането на поне 5000 седящи места без да се нарушава цялостта на вече изграденото фундиране и без да се компрометират линиите на видимост. Интериорът е семпъл, изчистен, ненатрапващ се, без излишни детайли. Като основни изразни средства са използвани видимите стоманена и стоманобетонна конструкция. Главната идея е интериорът да бъде фон, на който изпъкват събитията, които предстои да се случват в него. Пространството е изчистено от активни цветове и е в рамките на сивата гама. Сивата гама е благоприятна по отношение на брандинга и рекламата.

Около 1300 места от седящите са на подвижни (мобилни) трибуни, които в прибрано положение увеличават площта на игралното поле.

Настилките на общодостъпните части са практични и лесни за поддръжка. Задължително е да не се хлъзгат (клас на хлъзгаемост R9 минимум). Настилките на спортните игрища са съгласно изискванията на сертифициращите институции - спортните федерации. Там нещата са стриктни и не предполагат вариации на решения.

Бихте ли казали повече за системните решения за ОВиК, които са изпълнени?
ОВК решенията са също предизвикателство. Тук отново се намесва флексибилността. Ако една ОВК инсталация е добра за спортни събития, например климатизация на местата за сядане, то тя е безполезна, ако има концерт със струпване на много хора в игралното поле и с трибуна, изнесена по една от страните на полето. Отново от програмата на събития в сградата и рентабилността на инсталациите зависи изборът на ОВК решения.

Залата е дин от малкото примери към момента, от национален мащаб, които са 100% климатизирани. Решението е с нагнетателни решетки на вертикалните трибунни страници под трибунните седалки и нагнетателни дюзи и смукателни решетки в стените на горното техническо помещение.

Какво е характерно за осветлението в сградата?
Осветлението в общия случай се разделя на два типа: общо и специфично.

Общото е за осигуряване на нормативна осветеност на трибуни и игрално поле. Специфичното е за осигуряване на регламентирано по изискванията на федерациите осветление за съответния спорт. В повечето случаи то е странично, най-вече при игри с топка. Централно разполагане на силен светлинен източник в геометричния център на игрището не е желателно, тъй като заслепява спортистите.

Поради изискванията на телевизонните компании за излъчване на спортни събития в HD формат се предпочита пространството на залата да бъде напълно затъмнено (blackout), т.е. тотална липса на дневна светлина.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини