СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIII, брой 4, 2016

Водещата ни цел е да бъдем в полза на нашите клиенти, да направим бизнеса им по-печеливш, като намалим разходите им за автомобили

Разговор с Кремена Кунева, Мениджър Оперативен лизинг и Сервизен Мениджмънт на бранда Release

Водещата ни цел е да бъдем в полза на нашите клиенти, да направим бизнеса им по-печеливш, като намалим разходите им за автомобили

Г-жо Кунева, разкажете ни за дейността на новият бранд Release, какви са целите ви?
Преди всичко бих искала да споделя с вас, че „Release” е нов бранд, с десет годишна предистория, под името на компанията майка, Ауто Франс 3000. Компанията е добре позната на автомобилния пазар като първият официален дилър на Рено Нисан България, вносител на марките Renault, Dacia и Nissan. Оперативен лизинг и сервизен мениджмънт са сред основните развиващи се дейности на нашата компания, като през 2014-та отделихме изцяло дейността като самостоятелно звено, a сега вече и под името “Release”. Причината за това е, че бихме искали клиентите да ни асоциират не само с марките, които представлява Ауто Франс 3000, но и да разчитат на нас като партньор за всички останали автомобилни марки, които биха предпочели да ползват за фирмени цели.

Какви са ползите за бизнеса?
Говорейки за ползите за бизнеса, не мога да не се върна назад в годините, когато решихме да развием идеята, за тази дейност. Периода 2009-2010 година, беше изключително труден за автомобилния бранш, но също така и решаващ за нас. Основното предизвикателство бе да задържим дългогодишните си партньори като им предложим решение за намаляване на разходите за служебен автопарк, без това да се отразява на броя на ползваните автомобили. Въможност за по-добро планиране на финансовите ресурси, чрез определяне на фиксирани разходи на месец, освобождаване на ликвидни средства за други дейности на фирмата, това бяха приоритети на нашите клиенти. Така идеята се роди от нуждата. Разбира се, не ние сме открили концепцията за оперативен лизинг, но успяваме и до ден днешен, успешно да развиваме нейните преимущества и да ги адаптираме към спецификата на всеки бизнес. Понятието оперативен лизинг е по западен модел, в България струва ми се, все още се счита за скъпа и комплицирана услуга, но всъщност точната дума, според мен е „персонализирана“. Това означава, че всеки ръководител на фирма или автопарк, има свои изисквания за ползването на служебните автомобили и определянето на разхода за тях. Заедно с моят екип от Release сме в постоянен контакт с клиентите, от първият момент, когато адаптираме модела на услугата, спрямо нуждите на фирмата, до следващият, в който ние поемаме грижата за цялостната поддръжка на автомобилния парк. Цялостна грижа за нас означава, пълно съдействие за административни и оперативни дейности, като заплащане на данък МПС, застраховане, провеждане на годишни технически прегледи, завеждане и отремонтиране на щети по автокаско, предоставяне на заместващи автомобили за периода на престой в сервиз, всякакви механични ремонти, сезонна подмяна на гуми и всичко останало. Много съществено преимущество за фирмите е възможността за ползване на данъчни облекчения и признаването на месечните вноски като разход, в пълният им размер.

В заключение, какви са целите, които си поставяте?
Водещата ни цел е да бъдем в полза на нашите клиенти, да направим бизнеса им по-печеливш, като намалим разходите за автомобили, чрез ползване на частични или цялостни услуги за управление на автопарка. Преимуществата са категорични, отпадат нуждата от поддръжка, непредвидените разходи за ремонти, ресурса за последваща продажба на автомобилите, както и нуждата от инвестиция за закупуване на такива. Всичко, което клиентът счита за необходимо може да бъде включено в цената и разпределено като фиксиран разход за период от време. Това прави услугата оперативен лизинг едновременно универсална и персонализирана. Ние, екипът на Release създаваме нови възможности за бизнеса, като правим това, от което разбираме най-добре, така че нашите партньори да насочат фирмените ресурси към основните си дейности.