СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIII, брой 4, 2016

Посещение на майстори-полагачи в завода на Тондах Македония

Посещение на майстори-полагачи в завода на Тондах Македония

Винербергер и Тондах България организираха посещение на майстори-полагачи в завода на Тондах Македония, намиращ се в гр. Виница, на около 200 км от българската граница. Събитието се проведе на 13-ти и 14-ти май 2016 г. и събра около 50 участника, сред които представители на двете фирми-организатори, колеги от Тондах Македония и майстори-полагачи от цяла България.

Посещението бе насочено към майстори-полагачи на покриви, които имат опит в работата с продуктите на Тондах и искат да обогатят познанията си за техните качества, преимущества и тънкости при използването им. Присъстващите имаха възможността да се запознаят отблизо както с производствения процес в завода, така и да видят на практика приложението на керамичните керемиди, керамични и некерамични аксесоари Тондах.

Визитата в завода във Виница премина през всички производствени звена и разгледа пътя на глината от изходна суровина, през етапите на обработка и превръщането є в керамика. Обиколката започна от находището на глина, премина през съоръженията, където суровината се смила до необходимата големина от няколко микрона и се смесва с вода, за да се получи необходимата плътност, продължи с машините, където керемидите се пресоват, достигна до сушилните и поточната линия, където керемидите се оцветяват с т. нар. енгоби и до пещите, където се изпичат.

Специално място в обиколката бе отделено на лабораторията, където готовите керамични керемиди се тестват при различни условия, за да се провери тяхната издръжливост и да не се допусне отклонение от отличното качество. Участниците разгледаха и залата, където се произвеждат специалните гипсови отливки, представляващи негатив на формата на керемидата, които при пресоване под високо налягане спомагат за правилната им геометрия и гладка повърхност.

По време на посещението майсторите-полагачи бяха придружавани от представители на Тондах България и Тондах Македония, които разказаха подробно за производствения процес и за някои специфични моменти при създаването на продуктите на Тондах и отговаряха на въпросите, възникнали по време на посещението. След края на обиколката в завода, пред участниците в мероприятието, бе проведена демонстрация на системни решения Тондах и сесия с въпроси и отговори.

Част от събитието бе и презентацията на системните решения, предлагани от Тондах България, илюстрирани от г-н Борис Николов, Мениджър Продажби и Търговски представител за Източна България. По време на презентацията бяха разгледани в детайли различните керамични и некерамични аксесоари, които са неизменна част от цялостната покривна система Тондах, а правилното им монтиране и прилагането им върху покрива са гаранция за неговата издръжливост, функционалност и естетична визия.

В бъдеще се планира провеждането на още подобни посещения, които да дадат възможност за поглед отблизо към работата на Тондах на световно ниво и да покажат най-добрите практики при производството на керамични керемиди, керамични и некерамични аксесоари, оформящи цялостни системни решения за скатни покриви.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини