СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIII, брой 4, 2016

Системите DEKOТherm® вече и с клас А2-s1, d0 за реакция на огън

Системите DEKOТherm® вече и с клас А2-s1, d0 за реакция на огън

DEKO Professional е първият бранд в България със сертифицирана топлоизолационна система DEKOTherm®. Тя отговаря на БДС EN 13499:2004 и на БДС EN 13500:2004/NA. Предлагат се три варианта, като всеки от тях отговаря на критериите, поставени по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. DEKOTherm® се развива и подобрява непрекъснато с цел да се осигури нужната им устойчивост при неблагоприятни за фасадата фактори. Последната новост в серията за професионалисти е, че DEKO Professional Силикат-модифицирана мазилка се сдоби със Протокол за класификация според реакция на огън A2-s1, d0 с №: 1871-CPR-RtF-129/07.04.2016.

Какво означава "Клас на горимост"? Класът на горимост характеризира поведението на материалите при пожар: минерална вата, дърво, пенести материали, естествени влакна, се класифицират съобразно следните степени на горимост съгласно най-новия Европейски стандарт EN 13501-1:2007+А1:2009: Клас на горимост А1 и А2: негорим, например DEKO Professional Силикат-модифицирана мазилка; Клас на горимост В1: трудно горим; Клас на горимост В2: горим; Клас на горимост В3: лесно горим.

Съществуват и други показатели, характеризиращи строителните материали и поведението им в условия на пожар. Така например, в зависимост от интензивността на отделяне на дим, те биват означавани със символите s1 (много ограничено отделяне), s2 (ограничено отделяне) и s3 (без изискване). По отношение на образуването на пламтящи частици или капки при горене се обозначават с d0 (не образуват пламтящи частици или капки), d1 (пламтящите частици или капки изгасват бързо) и d2 (без изискване). С цел да се придаде елегантен и завършен вид на топлоизолацията, в асортимента на DEKO Professional са налични силиконови, силикат-модифицирани и полимерни мазилки с различна структура (драскана и влачена) и зърнометрия (от 1.5 до 3mm). В допълнение, вече целогодишно можете да се възползвате от безплатно тониране (оцветяване) на избраната от Вас мазилка в цели 143 нюанса.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини