СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIII, брой 4, 2016

Годишна пресконференция на Бош

Годишна пресконференция на Бош

Група Бош реализира в България през финансовата 2015 г. рекордни продажби в размер на близо 100 млн. лв. Пълното придобиване на бившия джойнт венчър БСХ Домакински уреди България и на софтуерната българо-немска компания ProSyst увеличи продажбите с почти 24 млн. евро. Бош реализира силен растеж и благодарение на оперативния си бизнес – спрямо предходната година продажбите са се увеличили с 27%, което означава, че компанията расте по-бързо от локалния пазар. „Продължаваме да засилваме присъствието си в България чрез продажби и придобивания“, обяви Михай Болдижар, генерален директор на Роберт Бош.

В България Бош е директно представен с три от четирите си бизнес сектора – Автомобилни технологии, Потребителски стоки и Енергийна и сградна техника.

Направление Автомобилно оборудване, част от бизнес сектор Автомобилни технологии, продължи възходящото си развитие. Направлението реализира двуцифрен ръст на продажбите, както като общ оборот, така и във всеки отделен сегмент. За 2016 г. фокусът на бизнеса ще е съсредоточен върху развитието на мрежата от Бош сервизи, продажбите на консумативи и обученията на търговски и сервизни партньори.

През 2015 г. направление Електроинструменти на Бош продължи да държи челна позиция на пазара в България. Това се дължи на отличните продажби в сегмента на професионалната техника, за което принос имат иновативните продукти на Бош и добрата конюнктура на пазара. През 2016 г. Бош Електроинструменти ще заложи още по-силно на ориентацията към крайния клиент и сигурността на потребителя. Пример в тази посока е най-мощният малък ъглошлайф GWS 19 Pro, който се отличава със система, предотвратяваща откат на машината при счупване на диска (Kickback Stop), предпазител, издръжлив и при спукан диск, система за намаляване на вибрациите (Vibration Control) и система срещу нежелано повторно включване на машината (Restart Protection). Като част от стратегията на Бош за все по-силна свързаност, редица приложения за умни телефони и таблети са на разположение на потребителя, например GIS Measure & Document, GLM Measure & Document, Floorplan, PLR Measure & Go. Тези приложения улесняват клиента при документиране и обработване на измерените резултати.

БСХ Домакински уреди България затвърди своята позиция сред пазарните лидери на силно конкурентния български пазар на домакински уреди, увеличавайки значително ръста на продажбите си и през 2015 г., както и получавайки за втори път престижния приз Superbrand 2015 - 2016.

През 2015 г. направление Термотехника утвърди мястото си на българския пазар и реализира значителен ръст в продажбите във всички продуктови сегменти. Отговаряйки на строгите изисквания на Европейската директива за енергийна ефективност, влязла в сила от септември 2015 г., Термотехника обогати с нови продукти гамата си кондензни газови котли. Стремежът на Бош е и през тази година тенденцията за ръст да се запази чрез разширяване на продуктовото портфолио. Пример в това отношение са термопомпите въздух-вода и изцяло новата гама обемни електрически бойлери.

Направление Системи за сигурност отчита постоянен ръст на пазарния си дял в България. Висококачествените продукти и услуги Bosch в областта на системите за сигурност са подходящи за обекти в сферата на индустрията, офисните и хотелските сгради, търговските обекти, транспорта и др.

Следвайки рекордните резултати от 2015 г., Бош си поставя за цел да продължи растежа си и през настоящата година. Водещият световен доставчик на технологии и услуги предвижда през 2016 г. продажбите на глобалния пазар да се увеличат с 3 до 5% (след отчитане на курсовите разлики). „Планираме да се разрастваме не само с иновативни продукти, но и с иновативни услуги“, каза д-р Фолкмар Денер, председател на Управителния съвет на Бош, по време на годишната пресконференция на Група Бош в Германия. В свързания бизнес Бош се фокусира върху концепцията за „3S“ – сензори, софтуер и услуги (sensors, software and services). Компанията използва все повече свързаните услуги като основа за хардуерния си бизнес. Новосъздаденoто направление Bosch Global Service, наскоро създаденият Bosch IoT Cloud, както и Интелигентната система за дома от Бош (Bosch Smart Home System), обявена в началото на 2016 г., отговарят на тази стратегия.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини