СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIII, брой 4, 2016

НПС ЕАСТ на КИИП работи за повишаване квалификацията на Проектантите и качеството на проектите

Разговор с инж. Мария Попова, Председател на НПС Електро, КИИП

НПС ЕАСТ на КИИП работи за повишаване квалификацията на Проектантите и качеството на проектите

Инж. Попова, как ще коментирате квалификацията на Проектантите в част Електрическа и връзката с нормативната база?
Използвам възможността да благодаря на всички колеги, които ми се довериха, в желанието си следващите четири години да съм председател на НПС Електро на КИИП. Бих искала да приложа опита и постигнатото от колегите, работили преди мен, с поставяне на близки и конкретни задачи, за реализиране възможно максималното. Членовете на секция ЕАСТ на КИИП, в последните 10-15 години, натрупаха много опит в проектиране на различни по характер, сложност и функционалност сгради, в много случаи с чужди партньори. Това даде възможност на много от колегите, да се запознаят и практически да използват нормативната база на ЕС, САЩ, Англия и други, преди много от Европейските норми, да станат задължителни и в страната.

Относно Нормативната база, условно бихме могли да я разделим на:
Нормативна база като техническа обвързаност и инсталационна обезпеченост – основна цел осъвременяване и адаптиране към Европейските норми за проектиране. Считаме, че в разработването на нормативната база е необходимо да залегнат и изисквания към безопасността на тези инсталации и постигане на висока ефективност, включително и по отношение на енергийните разходи на всеки обект в процеса на експлоатация, както и грижата за поддържане на инсталациите. Като цяло, нормативната база в част Електрическа, изостава спрямо темпото на техническия напредък и развитие. Съобразно съвременните технологии част от нормативните документи са остарели, третира се една и съща материя в различни нормативни актове, като например в “Наредба №3/2004г за устройство на електрическите уредби и електропроводните линии” и “Наредба №1/2010 на МРРБ за проектиране, изграждане и поддържане на електрическите уредби за ниско напрежение в сгради”.

Нормативна база като обем и обхват на електро видове работа, в различните фази на проектиране, в съответствие с Наредба №4. Характерно за проектите по част Електрическа е, че работата по проектите при сгради и комплекси от сгради е различно от работата по проектите при линейни обекти. Изискванията към тези характерни групи не са ясно разграничени в Наредба №4 за обхвата и съдържанието на Инвестиционните проекти на МРРБ от 2001 и направените изменения към нея.

Считаме за необходимо подготовката на Методология за изготвяне на Ивестиционни проекти – в своята конкретика и по-специално разработката на нова Наредба за инвестиционното проектиране, която да отговаря на измененията в ЗУТ, или още по-добре на създаването на един нов ЗУТ. Необходимо е при изготвяне на Нормативните документи да се търси широко участие на специалистите проектанти в областта на Инвестиционното проектиране, което да намери баланса между норматив и реализация, познавайки спецификата на процеса и продукта проект. Въвеждането отново на Водещ проектант, като отговорност за избрания проектантски екип, координация, съгласуване, считаме за необходимо.

С какви предизвикателства е свързано прилагането на нормативната база при изготвяне и съгласуване на проектите?
Много текстове фигурират формално на различни нива, без да са изяснени постановките в тях терминологично и фактически. Някои понятия се сместват, а е важно да се разграничат, например:

Проектант на обекта – като институция, организация, обхващаща всички елементи в областта на проектната документация и Проектант на частта – физическо лице, всеки със съответна отговорност. Проектантска правоспособност – Нивата на правоспособност не зависят от сложността на обекта и необходимите знания и компетенции, а от категоризацията по чл. 139 от ЗУТ и Наредба №1 на МРРБ. Въвеждат се нови и различни части на проектите, които дублират основните части на проекта, и в повечето случаи представляват компилация на части от проектите по основните специалности. Поставят се еднакво високи изисквания към обекти с малка сложност и големи и сложни обекти – еднофамилни къщи и комплекси от сгради, или важни инфраструктурни обекти. И докато преди 10-15 години за част Електрическа, все още се говореше за отделни части – силнотокови, слаботокови, КИП и А, сега съвременните технологии, свързани с висока степен на електронизация, безжични връзки, системи за управление, взаимно проникване на системи от областта на електротехниката, електрониката, автоматиката, комуникационната и компютърна техника - всичко обвързано, задължава и изисква проектантите по част Електрическа да следят, информират и работят върху своята собствена квалификация - непрекъснато и системно. Практически съвременните електро инсталации и системи се обединяват в едно цяло.

Инвестиционният процес започва с възлагане от Възложителя, при директна или поръчка чрез търг по ЗОП, като винаги е важно получаването на добро задание и своевременно съгласуване с първоначалните изисквания на Възложителя. И докато при частните Възложители Проектантът винаги има възможност да получи задание, да коментира и обсъди с Възложителя конкретни изисквания и възможности за реализиране, то при обществените поръчки това е невъзможно, въпреки че Проектантите трябва да защитават обществения интерес и да предлагат още в началото най-оптималните технически решения. Считаме, че всички Възложители на обществени поръчки по ЗОП е необходимо да ползват експерти от КИИП за изготвяне на Техническите задания към програмите на обществените поръчки. Поставянето на ясни и коректни граници при възлагане ще доведе до по-високи изисквания и качество при получаване на окончателния продукт от поръчката. В Инвестиционния процес в интерес на всеки Възложител е възможността да получи един цялостен добър проект, с предварително заложени параметри и изисквания, с конкретна базирана бюджетна стойност, върху който реално да се оферират начините на изпълнение, като се търсят най-икономичните и ефективни решения.

Какво е мястото на проектанта по част Електрическа при изготвяне на паспорти на сгради?
Обследването и изготвянето на Техническите паспорти в част Електрическа, в цялост и пълнота, е изключително важен фактор при изготвяне доклада за Енергийна ефективност. Изискванията към част Електрическа при изготвянето на паспортите на сгради са силно занижени. Счита се, че единственият източник за икономия на енергия е осветлението, като основно се залага на ефективността на светлоизточниците. В националната програма не са заложени приоритети, които да осигурят значително по-високи икономии от овладяване на висши хармоници, подобряване фактора на мощността, реконструкция на морално остарели уредби, като асансьори, вентилационни, помпени, компресорни и други, въвеждане на възобновяеми/фотоволтаични източници, термопомпи. За някои сгради намесата в организацията на сградната инсталация, може да доведе до възможност за промяна на товаровите графици, което да повиши качеството на обекта и възможността за икономия на енергия. При изготвяне на Технически паспорти, Нормативната уредба ни задължава, да предписваме мерки повишаващи икономията и подобряващи параметрите за Енергийна ефективност, но реално на практика често финансовата страна ни ограничава. Това автоматично води до неизпълнение на част Електрическа в пълнота и необходимост.

Бихте ли казали как КИИП, в частност ЕАСТ, съдейства и подпомага работата на специалистите?
Нараства отговорността на КИИП в израстването на професионалисти в сферата на “Регулирана професия Проектант”. Националната професионална секция ЕАСТ има разработена програма за обучение за 2016 г., с включени актуални теми като: Осветление - нови светлоизточници и програмни продукти; Новости в софтуера за проектиране електро табла; Новости при проектиране на видеонаблюдение; Новите промени (2015 г.) в Наредба №1/2010; Европейски стандарти и европейски опит; Съобщителни кабелни мрежи с оптични кабели; Специфика при изграждане заземителни уредби и мълниезащити и други.

Съгласувано с локалните председатели на ЕАСТ по РК се търсят нови форми за срещи, комуникация и развитие – т. нар. “пътуващ семинар”, за обсъждане проблемни теми и обучение.

Ежегодно ЕАСТ на КИИП подпомага дейностите на БИС, за да приключи издаването на европейските стандарти от групата 60364 в превод на български език. Поставено е началото на национални проектантски срещи-конференции на ЕАСТ, където представители на НПС обсъждат и взимат решения за преодоляване конкретни “тесни/болни места” при проектирането.

Основни задачи за секция ЕАСТ на КИИП: Подобряване качеството на Инвестиционните проекти; Повишаване професионалната квалификация на Проектантите в част Електрическа; Приобщаване към добрата проектантска практика; Търсене и реализиране на постоянни контакти с КАБ, Общини, Министерства, Строителна камара, Съгласувателни Инстанции; Оптимизиране формите и начините за остойностяване на проектантския труд, и Издигане и утвърждаване наличието на Проектанта, като важен фактор в Инвестиционното проектиране, който с качеството и възнаграждението по проекта, да стои на определящото му се място в Икономиката и Развитието на страната.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини