СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIII, брой 4, 2016

Работим за европейска квалификация на техниците по въжен достъп

Разговор с г-н Кирил Деянов, Председател на Асоциацията на работещите по алпийски способ

Работим за европейска квалификация на техниците по въжен достъп

Г-н Деянов, кои са новостите в работата на Асоциацията на работещите по алпийски способ? Споделете за някои проекти, по които работите.
Новостите в асоциацията са свързани главно с целите и мисията ни – създаване на единни правила за работа, обучение, изпитване и сертификация на персонала. В тази връзка Асоциацията се включи в един работен проект „Пренос на квалификацията „техник по въжен достъп“, финансиран от Европейския съюз чрез програма „Леонардо да Винчи“. Техниците по въжен достъп наброяват около 6000 във Франция, 2000 в България и 3000 в Румъния, но освен тях, има и много други, практикуващи тази дейност по нерегламентиран начин. Директивата 2001/45/ЕО регламентира този вид дейност и налага задължението за адекватно обучение, но не уточнява въпроси, свързани със съдържанието и продължителността на обучението и с признаването на придобитите знания и умение. Това поражда необходимостта от хармонизиране на обучението и квалификацията на професионалистите, работещи чрез въжен достъп в европейските страни. В рамките на проекта e разработен справочник за компетентностите и дейностите на хората, работещи по въжен достъп. На базата на този документ се изготвят и обучителни програми. Изготвена е модулна програма за обучениe на техници по въжен достъп, като всеки модул е сертифициран отделно и квалификацията се дели на три степени. Първи модул (първо ниво) е за хора, които нямат практика с въжен достъп. След обучението те могат да практикуват, но само под наблюдение на по-опитен техник. Техниците, преминали втори модул, могат да изпълняват задачите самостоятелно, и техниците с трети модул са отговорници (супервайзори) на обекта. Друго положително на проекта е, че за първи път тази квалификация е оценена и по системата ECVET, която е за трансфер на кредити в професионалното образование и обучение. След като приключихем проекта получихме одобрително становище от Министерството на труда и социалната политика, с което резултатите от проекта се препоръчват като добри практики за обученията с въжен достъп в България.

Много актуална е темата за санирането на сградите, като част от мерките за повишаване на енергийната им ефективност. В тази връзка, каква квалификация е необходима, за да могат работещите да изпълняват тази дейност по метода на алпийския способ?
Първо искам да обърна внимание, че квалификацията техник по въжен достъп се състои от два блока компетентности. От една страна са уменията по въжен достъп и средствата за достигане на работната площадка, и от друга – професионалните умения, касаещи конкретната дейност, в случая полагане на топлоизолационни системи, хидроизолационни системи или други дейносто по санирането. Тоест, човекът, който ще изпълнява тази дейност, трябва да има квалификация, че може да работи по въжен достъп и квалификация, че може да монтира съответните сградни системи. Важно е още да отбележа, че тези дейности не могат да се извършват само от един човек. Необходим е екип от минимум двама, като единият задължително трябва да е минал трето ниво, за което споменах в началото на разговора. В тази връзка не всяка една фирма може да извършва подобни дейности. За да работи по въжен достъп, фирмата трябва да притежава атестат, че има необходимата екипировка, отговаряща на европейските изисквания, че разполага със съответни квлаифицирани специалисти, има добра търговска репутация.

Кои са предизвикателствата във Вашия бранш, и как очаквате да се развие в бъдеще?
Основен проблем е, че контролът върху квалификацията на хората, работещи с въжен достъп в България, е много занижен, и не само за работещите по въжен достъп, а като цяло за работата на височина. Ние провеждаме семинари, представяме на инспекцията по труда проекта и каква квалификация е необходимо да се изисква, но нещата се случват много тромаво. Очаквам подобрение на ситуацията, в момента, в който контролът от страна на държавните органи се повиши.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини