СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIII, брой 5, 2016

Свръх еластична боя от МАРИСАН за саниране на напукани фасади

Свръх еластична боя от МАРИСАН за саниране на напукани фасади

Освен красива визия, фасадата на сградата трябва да притежава и завидни защитни свойства, устойчивост и дълготрайна надеждност. В практиката са познати редица проблеми, свързани с експлоатационното качество на фасадните площи, дължащи се на неподходящ избор на материали или неправилно изпълнение. Това води до компрометиране на фасадата – формиране на пукнатини и процепи, които в комбинация с тежки атмосферни условия, допълнително усложняват нейното състояние. В такива моменти изникват и въпросите:

- Нуждаем ли се от цялостен ремонт на компрометираната фасада?

- Колко излишни средства ще ни се наложи да отделим?

- Съществува ли алтернативно решение?

Отговорът е еднозначен - в процеса на съхранение и реновиране на фасадите вече има нов помощник – ТЕРМОФЛЕКС® SUPER ELASTIC.

Свръх еластичност в борбата с напукванията
Продуктът е перфектно приложим при компрометирани фасадни покрития за фиксиране на пукнатини до 1 мм, без да изисква тяхното предварително запълване. Пласто-еластичната боя, се характеризира със своята свръх еластичност и разтегливост до завидните 160%. Така нанесеният слой издържа на извънредно големи линейни разширения и не се напуква и влияе от механични движения и структурни напрежения. По този начин се запазва целостта на покритието дори и в основата под нея да се образуват нови пукнатини. Повишената адхезия на нанесения слой запазва неговата дълготрайна устойчивост, без опасност от отлепване или изронване на покритието.

Широко приложение и мултифункционалност
Изградената на база силиконови смоли, ТЕРМОФЛЕКС® SUPER ELASTIC, се прилага при всички видове минерални основи, бетонови повърхности, бои, както и стари и нови мазилки от изкуствени смоли и полимери. Специалната структура на продукта го прави подходящ при саниране и реновиране на стари и нови сгради и съоръжения.

Продуктът осигурява перфектно защитно покритие на фасадни профили от всякакъв вид, гарантирайки съхранението на неповторимия екстериор за дълъг период от време. След изсъхване, боята е в състояние да поеме значителните линейни разширения и структурни вибрации, на които фасадата и архитектурните детайли по нея (основно свързващите фуги между тях) перманентно биват подлагани. Това става възможно без покритието да се напука, запазвайки целостта и изящната визия на фасадните елементи.

Екстремна устойчивост на външни влияния и агресивни атмосферни условия
Без значение от температурните амплитуди, UV лъчите и замърсяванията от външната среда, ТЕРМОФЛЕКС® SUPER ELASTIC гарантира на фасадата екстремна защита и завидна устойчивост. Благодарение на резистентността на покритието към киселинни дъждове и отлагания от замърсен въздух, положеното покритие се характеризира с особена дълготрайност, едновременно с което е и лесно за поддръжка. Това е възможно благодарение на свойството му да не влиза в химична реакция с попадналите по повърхността замърсители и частици.

Антибактериалната защита – ключът към здравословната експлоатация
Водоотблъскващите свойства на боята предпазват фасадата от възникване на гъбички, плесени и бактерии и навлизането им навътре в конструкцията. Благодарение на силната паропропускливост, положеното покритие позволява на фасадата да „диша“ като по този начин не се влияе от влагата и водните пари – основна предпоставка за възникване на мухъл и алги.

ТЕРМОФЛЕКС® SUPER ELASTIC въплъщава в себе си всички нужни свойства, за да гарантира едно продължително и високо експлоатационно качество на фасадата. Свръх еластичната боя е сигурен и лесен начин за осигуряване на неповторима екстериорна визия с перфектни резултати, без значение от атмосферните условия и механичните влияния!



МАРИСАН

София 1000,