СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIII, брой 5, 2016

Работим активно за разширяване на гамата от продукти и да държим на иновациите

Разговор с инж. Надя Начева, Маркетинг директор на Баумит България

Работим активно за разширяване на гамата от продукти и да държим на иновациите

Инж. Надя Начева, работи в Баумит България от 2001г., като от 2003г. е Маркетинг директор, а от 2009 ръководи маркетинга и продуктовия мениджмънт на компанията. 1998-2001г. е прокурист на фирмите Росстрой и Калварос, 1994-1998 е търговски представител на фирма Гелов, 1992-1994 е представител по инвестиционни проекти на Макулан холдинг Австрия в България, 1990-1992 главен експерт в Турист инженеринг, 1985-1990 конструктор в секция Едропанелно строителство на НИСИ, 1984-1985 - проектант конструктор в Софпроект, 1982-1984 - експерт в Министерство на образованието - дирекция Инвестиционна политика и контрол, 1977-1982 завършва специалност Промишлено и гражданско строителство в УАСГ, възпитаник на Немска езикова гимназия град Хасково (1972-1977)

В началото бихме искали да Ви поздравим за годишнината на компанията и да пожелаем още много успехи занапред. Баумит чества 20 години присъствие на българския пазар – какво бихте споделили за този период на развитието си – поводи за гордост, предизвикателства, успехи?
Въпреки нелесните времена, в които трябваше да се утвърдим като сериозна компания, смея да твърдя, че фирмата ни се развиваше с добри темпове, като изключим първите няколко години. Тогава е имало доста лутане, което е нормално за стартираща фирма с чуждестранно ноу-хау. Трябва време да се напасне екипът, да се утвърдят нови и непознати дотогава правила за действие, да се работи за пречупване на мисленето не само на служителите, но и на клиентите. Въпреки, че Баумит България е стартирала като търговска фирма, още от самото начало целта е била да се подготви пазара за изграждане на производствени мощности в България. За тази цел екипът на Баумит България работеше усилено много години, за да докаже на ръководството на Шмид Индустри Холдинг, на когото сме 100% дъщерна фирма, че инвестицията от 12млн.евро си заслужава. Така през 2006г. открихме инсталацията за производство на пастообразни продукти, която за една смяна произвежда 20т пастообразни продукти, а през 2007г. стартира дейността си заводът ни за производство на сухи строителни смеси с капацитет 200хил.т. годишно.

За двадесет години успяхме да наложим Баумит като водеща марка - производител на строителни материали с високо качество. Баумит България посреща своя юбилей с над 14млн.м2, изолирани с Баумит продукти, фасади в България. Има и друг факт, с който много се гордеем. Нашата фирма, дори и в годините на най-голямата криза, съумя да излезе винаги на печалба.

Отличавате се с изключително иновативен подход и креативност както при разработването на продукти, така и при предлагането и популяризирането им на пазара. Кои са продуктовите новости, за които бихте искали да разкажете повече?
Както винаги сме твърдяли, ние не предлагаме кофи и чували, а комплексен продукт, който включва освен необходимите на нашите клиенти материали още и логистика, обслужване, консултации и добро маркетингово позициониране. Стараем се да свържем марка Баумит емоционално както със служителите, така и с клиентите и смятам, че се справяме с това предизвикателство доста добре. Нашите сътрудници работят с амбиция и ентусиазъм, имат чувство за принадлежност към фирмата и марката. Ние предлагаме иновативни продукти и не можем да си позволим да излизаме с вяли и скучни кампании. Стараем се, чрез нашите кампании да провокираме клиентите да бъдат взискателни към това, което купуват и да ги улесним при работата им на обекта. Фирмената визия на Баумит гласи: Ние искаме всички хора да живеят в красива, здравословна и енергоспестяваща среда. И в нашата дейност и с нашите продукти се стремим да постигаме точно това. Ние сме убедени, че българинът заслужава по-добра и по-здравословна среда. Затова през годините се стремяхме не само да предлагаме продуктите си, но и да променяме взискателността на пазара. Радваме се, че и клиентите ни отвръщат с изключително добро възприемане на новостите. За кратко време успяхме да наложим активно дишащата топлоизолационна система Баумит опън (open). Тази система осигурява осезаем комфорт на обитаване и през зимата и през лятото, защото всички нейни елементи са подбрани така, че съчетани с конструктивните елементи на фасадата, да "дишат" еднакво добре, като едно цяло.

Изискването за дълготрайност на фасадните повърхности улесни налагането на самопочистващата се мазилка Баумит НанопорТоп като стандарт. Количествата, които продаваме от нея са съизмерими с другите видове крайни покрития за фасада.

Все повече се налага и революционният метод за закрепване на топлоизолационната система с лепилни анкери СтарТрек под нея, а не чрез дюбелиране през нея. Така постигаме още по-голям перфекционизъм при изпълнението на цялостно топлоизолиране без термомостове и впоследствие получаваме фасада без никакви загуби на енергия.

При машинните мазилки се стремим да предлагаме продукти, които да образуват с ограждащите стени и топлоизолацията едно цяло, да пропускат добре парите и да регулират влагата в помещенията. Т.е. дотук все разработваме и налагаме продукти, които кореспондират на нашата визия за енергоспестяващо и здравословно обитаване.

Работим активно за разширяване на гамата от продукти за полагане на керамични покрития и то в посока към развитие на продукти със специфични изисквания, които да отговорят на потребностите на професионалистите. Продуктовите групи, в които Баумит също е новатор са още сухи бетони, зидарски разтвори и продукти за изграждане на градини и ландшафт.

Продуктите на компанията имат значителна роля при санирането на сгради и повишаване на енергийната ефективност. В тази връзка, бихте ли отличили продукти и системи, подходящи за целите на обновяването на сградите?
Всички наши продукти и системи са подходящи за саниране на сградите, те притежават европейска техническа оценка. Имаме добри, качествени решения във всички ценови категории. Разбира се, ако лепите и шпакловате с иновацията ни Баумит СтарКонтакт бял, на първо място печелите по-добра еластичност на шпакловката, на второ място - нямате нужда от последващ грунд преди полагане на пастообразната мазилка. Но трябва да знаете, че и с Баумит ПроКонтакт ще имате достатъчна сигурност на топлоизолацията. Ако финишният слой е направен с Баумит НанопорТоп - получавате двойно по-дълъг срок на запазване на чистотата и свежестта на фасадата и спестявате доста от бъдещи разходи за поддръжка, но и останалите наши мазилки като СиликонТоп, СиликатТоп и ГранопорТоп ще защитят добре Вашата фасада. Ако искате перфекционизъм - ще използвате лепилен анкер СтарТрек, но трябва да знаете, че и дюбелите дават сигурно закрепване на системата. Трябва просто да се обърнете към нашите технически консултанти за съвет и да прецените, кое решение е най-изгодно за вас сега и в бъдеще време.

В заключение, какво следва след отбелязване на годишнината? Имате ли конкретни планове или бъдещи насоки на развитие, за които бихте искали да разкажете за читателите на Списание СТРОИТЕЛИ?
Ще продължим да се развиваме устойчиво както досега и да държим на иновациите. Ще доусъвършенстваме нашите продукти, така че да решаваме бързо с наши продукти проблеми на обекта. Продуктите ни ще бъдат все повече ориентирани към облекчаване на труда и на проектантите и на строителите. Ще работим още по -усилено в посока на по-бързи доставки. И ако се наложи, ще разширяваме и производствената си дейност.