СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIII, брой 5, 2016

Фаза 3 от Експо 2000 – Интелигентното офис „бижу“ на София

Разговор с арх. Мая Йовчева, Проектант на Офис Сграда EXPO 2000, студио ПроАрх

Фаза 3 от Експо 2000 – Интелигентното офис „бижу“ на София

Да се спрем на Фаза 3 на Експо 2000. Разкажете повече за архитектурното оформление. Как са организирани обемите, предвид разположението на сградата, търсените естетически и функционалните акценти?
Обемно-пространствената композиция на сградата залага на висок 8-етажен обем и нисък перпендикулярен на него 3-етажен, които оформят архитектурната визия на Фаза 3 от Експо 2000. Динамичният контакт между тези два обема е допълнително подчертан от контрастиращи по своя външен облик фасади. Обемът, който прави контакт с терена, е с изцяло остъклена окачена фасада. Покривът на сградата е отчасти озеленен, а растителността от ниското тяло се спуска като фасадна облицовка по най-тясната страна на обема и плавно се свързва с озеленяването на терена. Вторият обем стъпва върху първия като динамично се приплъзва по неговия покрив, така че да стане успореден на сградата от Фаза 1 и 2. Фасадата му е търсена като плътен елемент с отвори – контраст на първия обем. Визията на плътния обем представлява шахматно базиран растер с облицовка от композитни циментови плоскости имитиращи видим бетон.

Във вертикално отношение от партерно ниво до 8-я етаж на високото тяло се помещават офиси. Достъпът до тях се осъществява откъм вътрешния двор посредством отделен вход, организиран като фоайе с рецепция и зона за изчакване. Фоайето е разположено в обем с двойна височина, минаваща през първите два етажа на сградата – общо 7,11м. Тази двойна височина е ясно изразена в архитектурния образ. Конструктивната височина на офисите е 3.60m, а светлата височина – 2.91m. Около централното ядро е инсталиран окачен таван с дебелина 35cm. В този случай светлата височина става 2.59m. По всички офис етажи, с изключение на площадките на стълбищните клетки, е монтиран инсталационен под с дебелина 41cm. На покрива на високото тяло са разположени съоръженията за ОВК инсталациите като е изпълнено и частично озеленяване на покрива. Към сградата има подземен паркинг с 56 места и наземен с 19, което напълно обезпечава работния капацитет на Фаза 3.

Какви иновативни материали и технологични решения сте използвали при оформление на външната обвивка на сградата?
В проекта ни търсехме визия, която от една страна да бъде атрактивна и запомняща се, но от друга да се вписва органично в цялостния архитектурен облик на комплекса. Постигнахме я чрез необикновената синергия между три типа фасади – плътна фасада с отвори, окачена стъклена фасада и зелена фасада. Плътната фасада е тухлена като 60% от нея са прозорци. Дизайнът при нея залага на шахматно разместване между отворите на всяко ниво. Два стъклени елемента с размери 1.2m на 2.9m и 0.45 на 2.9m се редуват през всеки 3m, като на всеки етаж позицията им се измества с 1.5m. Плътните части са облицовани с панели на циментова основа, имитиращи видим бетон. Тези панели реагират по собствен начин на атмосферните условия и с течение на времето ще придобият уникални нюанси.

Окачената стъклена фасада е стандартна алуминиева фасада с прекъснат термомост. Растерът е през 1,5m като се редуват модул 1,5m в хоризонтала, а във вертикала 2.9m на 0.7m (с изключение на партера, където е 3.5 на 0.7m). По дължина на фасадата е предвидена спринклерна система, която в случай на пожар да предотврати разпространението му от етаж на етаж през фасадата. Предвидена е и активна външна слънцезащитна система – вертикално екструдирани алуминиеви елерони от западната и южна страна на сградата. Те представляват жалузи с ширина 200mm на разстояние един от друг 210mm и ъгъл на завъртане от 0 до 100 градуса.

При главния вход на сградата и фоайето е изпълнена структурна стъклена фасада с растер 3m на 2.3m и височина 7m. Тя е монтирана в рамка от стоманена конструкция облечена с композитни алуминиеви плоскости.

Архитектурният детайл завършва с части от фасадата, покрити с естествена вечнозелена растителност. Зелена фасада от този тип е решена и по калканната стена към съседната бизнес сграда. В тази зона е предвидена и пергола от стоманена конструкция покрита с пълзящи вечнозелени растения. Подобна конструкция от стомана и пълзящи растения е направена и в зоната на контейнерите за отпадъци.

Кои са характерните детайли при оформянето на интериора и работните пространства?
В добрата архитектура има баланс между нестандартна визия и функционалност. В този смисъл, нашият проект трябваше да притежава запомнящ се архитектурен образ, но и така конструиран вътрешен дизайн, че да отговаря максимално на нуждите на своите бъдещи ползватели. Разпределенията на офисните площи са предвидени с голяма флексибилност. Инсталациите са проектирани така, че да удовлетворяват всички потенциални възможности за разделяне на офис площите, като същевременно отговарят на абсолютно всички изисквания за осветеност на работното място, шумови нива и микроклимат в работното помещение. Спринклерните глави, пожароизвестителните датчици и климатичните тела са разположени на 1.5m така, че офис модулите да са кратни на 1.5. Европейските изискванията за осветеност от 500 лукса на 85cm височина са постигнати чрез монтирани на пода лампи в близост до всяко работно място, които се включват с датчик за присъствие и имат опция за автоматично регулиране на яркостта. Това води до консумиране на по-малко енергия, по-малко излъчване на топлина и до намаляване на разходите за охлаждане. В коридорите около ядрото са използвани вградени в окачения таван осветителни канали. В общите части са използвани стандартни осветителни тела. Всички работни места имат естествена светлина, което също води до намаляване на разходите за осветление. Комфортът на обитаване беше водещ още в началните фази на проекта. Централното комуникационно ядро и компактният дизайн оптимизират оползотворяването на разполагаемата офис площ и минимизират разстоянията до работните места вътре в сградата. Двойният инсталационен под допринася за флексибилност на окабеляването, а всяко работно място разполага с подова кутия, която може да бъде инсталирана на всеки 60cm.

По отношение на интериора, решихме той да е в унисон с концепцията за зелена сграда. Творческа свобода и въображение проявихме в дизайна на фоайето, което има за цел да внушава на всеки посетител идеята за чиста околна среда, чието опазване следва да е приоритет на всеки човек. Основните цветове използвани в интериора са бяло, зелено и синьо. Бялото като символ на чистота и светлина и цветовете на Земята. Зеленият цвят е представен в две пана с естествена растителност, разположени по цялата 7-метрова височина на фоайето и от маслиново дърво, интегрирано в рецепцията – символ на дълъг живот, мир и приемственост. Синият цвят е представен чрез принт на струя вода върху бяло пано с размер 25m на 7m. Формата на рецепцията и местата за сядане на посетителите наподобяват камък в нюанси на бялото.

Сградата е изключително енергийно ефективна? Бихте ли разказали повече за системните решения, които я отличават като такава, спомагат за намаляване консумацията на енергия и повишават комфорта?
В световен мащаб все повече се налага тенденцията да се проектират т. нар. „интелигентни“ сгради. В повечето случаи подобен проект разчита не толкова на впечатляващи форми, колкото на практични, умни и иновативни системни решения, които да осигурят ефективна експлоатация и лесна поддръжка в дългосрочен план. Ако има недостатък, то това е размерът на първоначалната инвестиция, но погледнато в общ план подобна сграда има по-бърза възвръщаемост, поради значително по-ниските експлоатационни разходи.

В нашия проект сме интегрирали редица технологии, целящи да повишат коефициента на енергийна ефективност на сградата. Системата за отопление, вентилация и климатизация (HVAC) – основен консуматор в една сграда, използва геотермален воден ресурс посредством сондаж и два реинжекционни кладенеца, функциониращи чрез термопомпа с коефициент COP/EER над 4,5. Въздухообработващите централи са с клас "А" на енергийна ефективност и са оборудвани с енталпийни роторни регенератори, които позволяват рекуперация на топлина и влага. Вентилаторите на тези централи и на помпите са с честотно управление на оборотите и консумират енергия само при необходимост. Енергоспестяването се осъществява още и чрез използването на пасивна система за отопление и охлаждане – подови индукционни модули, които не се нуждаят от електричество, което от своя страна намалява още експлоатационни разходи. Инсталирана е модерна и ефективна система за управление на сградните инсталации – BMS, която следи и намалява консумацията на енергия, автоматични системи за контрол на климата във всички помещения, а с цел ограничаване разхода на електричество за охлаждане през деня се използва нощно охлаждане чрез вентилационната система и използване на енергията акумулирана в стоманобетоновата конструкция.

По отношение на стъклената фасада сме използвали високо ефективно съвременно стъкло, контролиращо преминаването на слънчевата енергия в сградата. Стъклото има нисък соларен фактор g = 28 и високо ниво на светлопреминаване tv=58, което води до намаляване на експлоатационните разходи и до увеличаване на количеството дневна светлина в офис помещенията.