СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIII, брой 6, 2016

Hörmann представя врати за къщи ThermoCarbon и ThermoSafe

Hörmann представя врати за къщи ThermoCarbon и ThermoSafe

Hörmann поставя нови мащаби при топлоизолацията на вратите за къщи. Aлуминиевата входна врата ThermoCarbon достига коефициент на топлопреминаване до 0,47W/(m²•K) и с това си осигурява първенството по топлоизолация сред вратите за къщи. Новата алуминиева врата за къща ThermoSafe с коефициент от 0,8W/m²•K) също отговаря на изискванията за пасивните къщи. Строителите и архитектите могат да избират от множество дизайни и различни видове секретно оборудване.

Алуминиевото платно на вратата ThermoCarbon е с дебелина от 100мм., по-дебело е от една папка за документи. Въпреки тази масивност вратата се управлява изключително лесно, тъй като леката конструкция от алуминий и карбонови стъклени влакна се грижи за топлоизолацията и стабилността при минимално тегло. С коефициент за топлопреминаване от 0,47W/(m²•K), според производителя досега единствената алуминиева входна врата за къща на пазара с такъв коефициент, ThermoCarbon е подходяща за пасивните и плюс-енергийни къщи, които произвеждат повече енергия отколкото се нуждаят. За сравнение: актуалният до 2019г. стандарт за пасивни къщи ново строителство според изискванията на Наредбата за пестене на енергия (ENEV) е с почти двойно по-висок коефициент 0,8W/(m²•K). Коефициентът за топлопреминаване е мярка за преносимост на топлина чрез строителен елемент и се измерва в W/(m²•K). Коефициентът показва, каква енергия е необходима на м² от строителния материал от една страна, за да се поддържа температурна разлика от един келвин. Колкото по-малък е коефициентът, толкова по-добра е изолацията.

Новата рекордна стойност в категория топлоизолация е възможна между другото благодарение на профила на крилото от стъклени влакна, който е подсилен с карбон, както и алуминиевата рамка с дебелина 111мм. Четиристепенното изолационно остъкление също допринася за намаляване на загубите на топлина и по този начин за спестяване на допълнителни разходи. Друго предимство на четиристепенното остъкление е, че то защитава от уличния шум.

Вратата за къщи ThermoCarbon освен много добрата топло и шумоизолация предлага и висока степен на сигурност. Серийното деветстепенно заключване и пантите със защита срещу насилствено повдигане възпрепятстват опитите за взлом. Като опция към вратата ThermoCarbon се предлага защитното оборудване RC2, RC3 или RC4, които се грижат за това, вратата да устои до десет минути при евентуален опит за насилствено проникване например с акумулаторна бормашина. Изследвания показват, че един опит за взлом трае не повече от три минути. Предлаганото само от Hörmann защитно многослойно остъкление с дебелина 8мм. предпазва от порязване в случай на счупване отвътре или отвън, тъй като стъклените влакна са свързани така, че остават в намиращото се вътре фолио.

Hörmann представя и една друга новост – алуминиевата врата за къщи ThermoSafe. Тази врата отговаря на всички изисквания за врати за приложение в ниско енергийните къщи, тъй като с масивното си, дебело 73мм. алуминиево платно тя е с коефициент до 0,8W/(m²•K). Тя също притежава защитно оборудване от висок клас със серийната петстепенна ключалка и защитното остъкление. Освен това към вратата ThermoSafe като опция се предлага и защитното оборудване RC2 или RC3.

Новите врати ThermoCarbon и ThermoSafe се предлагат в 11 предпочитани цветове, както и RAL по желание. Може да избирате между различни мотиви със или без остъкление.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини