СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIII, брой 6, 2016

Пожароизвестителната система на НДК с техническа обосновка за адаптация от Беркут системс

Пожароизвестителната система на НДК с техническа обосновка за адаптация от Беркут системс

Беркут системс извърши неколкократно оглед на пожароизвестителната система Honeuwell General Description Delta 1000 монтирана през 1980година в Национален Дворец на Културата. Установено е техническото състояние на ПИС. Системата за пожароизвестяване Delta 1000, работи частично от описаната проектна документация. Към системата не са установени работещи периферни устройства за управление токоразпадни вериги, контролери за асансьорни уредби, управление за климатична инсталация според наредбите. Така наречената система за гласово оповестяване не работи. Съществуващите блокове памет често дефектират при работа, като подмяната им е невъзможна (липсва производство от 1989 година).

DGP модулите, предвид изчерпването на ресурса и амортизацията допускат грешки в пъти над стандартно позволените. Автоматизацията на процеси на управление на завеси, асансьори, вентили, клапани е цялостно нарушена както от липсващи звена в програмното осигуряване, така и поради факта на променени функционалности на част от архитектурата на целия комплекс. Практически е невъзможно осъществяването на комплексна миграция на продукта като цяло, предвид спряно производство на ПИС от една страна и вече неотговарящи на стандартите технически изпълнения на топологията на цялата система.

Компанията установи, че голяма част от периферните устройства работят без проблеми. Старите оптично димни датчици могат отново да се реновират, сертифицират, да се даде гаранция за тях още 30 години.

Монтираните кабели за ПИС в сградата на Националния Дворец на Културата са в отлично състояние. Кабелите в сградата на bTV и ПроНо са военен телефонен кабел със стоманена нишка, трудно може да бъде срязан и са в отлично състояние. ПИС Delta 1000 е уникална и трябва да бъде запазена поне част от нея.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини